Hotărâre de guvern scoasă de la secret: Vila din Aviatorilor, destinată unui fost șef al statului

Hotărâre de guvern scoasă de la secret: Vila din Aviatorilor, destinată unui fost șef al statului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, desecretizarea cheltuielilor și a destinației pentru vila din Str. Aviatorilor 86. Vorbim despre 14 milioane de lei, aproape 3 milioane de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a susţinut că ”destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă.

În replică, Ciucă îl acuză de ipocrizie şi îi cere să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol şi a celorlalţi beneficiari din Guvern.

Ce s-a desecretizat

Hotărârea de guvern, semnată în 2022 de fostul premier Nicolae Ciucă, prevede trecerea unui imobil aflat în administrarea RA-APPS din domeniul privat în domeniul public al statului şi atribuirea destinaţiei acestuia ca şi reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului.

În hotărâre se arată că imobilul se înscrie în fondul locativ de protocol şi bunuri mobile, aflat în domeniul public al statului şi administrarea Regiei Autonome ”Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”.

ADVERTISING

”Imobilul prevăzut la articolul 1 va avea destinaţia de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”, se precizează în documentul desecretizat.

Imobilul, cu terenul aferent, se află în Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr 86, sector 1 şi are un teren de 1.110 mp.

Reacţia lui Ciucă

Într-o reacţie la cald, Nicolae Ciucă îl acuză pe Marcel Ciolacu că a preferat să desecretizeze doar un obiectiv din administrarea RA-APPS, în scop electoral şi folosind instituţia în campanie şi îi cere să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol şi a celorlalţi beneficiari din Guvern.

El îi propune lui Ciolacu ca RA-APPS să fie restructurată şi reorganizată şi să păstreze doar obligaţiile ce ţin de asigurarea misiunilor diplomatice şi a activităţilor de interes naţional şi să nu mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari.

ADVERTISING

În plus, îl întreabă dacă este adevărat că pentru locuinţa pe care o foloseşte acum statul a cheltuit după 2016 suma de 6 milioane de euro în lucrări şi renovări.

„Am asistat azi la încă o demonstraţie de ipocrizie marca Marcel Ciolacu cu RA-APPS folosit ca instrument politic al PSD. Deşi are şi a avut mereu puterea ca şef de partid şi premier, de a desecretiza cheltuielile RA-APPS, prin Secretarul General al Guvernului, astăzi vicepremierul care are în subordine RA-APPS - Marian Neacşu, Ciolacu a preferat să desecretizeze acum doar un obiectiv din administrarea Regiei Protocolului de Stat. Evident, doar în scop electoral şi folosind instituţia în campanie. Îi cer să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol şi ale celorlalţi beneficiari din Guvern”, a scris Ciucă într-o postare.

Nicolae Ciucă a subliniat că ”el a ales să locuiască acasă, la Baloteşti, fără luxul vilelor de stat şi când a fost Şef de Stat Major, Ministru, Prim-Ministru sau Preşedintele Senatului”. ”În schimb, Marcel Ciolacu a locuit în vile de protocol încă din Guvernul Tudose, deşi presa spune că ar deţine un apartament în Bucureşti. Altă dovadă de ipocrizie. Să acuzi pe alţii de înclinaţie spre lux dar tu să îl cauţi permanent”, afirmă Ciucă.

ADVERTISING

Scandalul Palatului Împăratului

Joia trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-APPS la vila din Aviatorilor, precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.

Ulterior, Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construit un liceu cu aceşti bani.

Conform unor precizări transmise de Secretariatul General al Guvernului (SGG) după primirea datelor de la RA-APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A - Parcul Herăstrău.

”Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti. De asemenea, având în vedere normativele în construcţii actualizate şi în vigoare la acest moment, au fost necesare şi obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv - stâlpi, grinzi şi planşee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon şi lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, se arată în precizările SGG.

De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii.

Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇