Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seara, că nu a fost informat de Florin Cîțu despre problemele cu dosarele din SUA, nici în discuții personale, nici în cadrul procedurilor legale.
Orban a spus, la Realitatea Plus, că nu a avut niciodată informații despre problemele cu dosarele din SUA ale premierului Florin Cîțu, care au apărut în spațiul public în ultimele zile.
„Nu am avut niciun fel de informații legate de problemele care au apărut în spațiul public săptămâna trecută, nici în discuțiile personale pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, nici în procedurile legale de verificare pe care le-am derulat în pozițiile pe care le-am avut. Nu am primit aceste informații”, a spus Orban.
El a mai afirmat că Florin Cîțu s-a înscris în PNL în octombrie sau în noiembrie 2016 și a fost susținut pe listele de candidați la Senat în București la alegerile din decembrie 2016, propus de Alina Gorghiu, „probabil de domnul Isar (soțul Alinei Gorghiu, Lucian Isar – n.red.), prietenul domnului Cîțu”.
„În 2016 nu eram președinte, era altcineva președinte. (…) Nu mai țin minte în 2016 ce a zis Organizația de București. Eu în 2016 m-am retras din viața politică, nu am candidat în 2016, ca urmare a unui dosar care mi-a fost instrumentat înainte de începerea efectivă a campaniei de locale, candidat fiind din partea PNL la funcția de primar general”, a mai spus Orban.
Orban nu l-a vrut, inițial, la Finanțe
Orban a spus că el l-a susținut pe Florin Cîțu să fie vicepreședinte PNL pe probleme economice.
În ceea ce privește funcția de ministru de Finanțe, Orban a precizat că a avut inițial o altă preferință, dar a fost refuzat și, în formarea Guvernului, s-a consultat cu Klaus Iohannis, a făcut o evaluare cu oamenii din fiecare domeniu de activitate, a avut o listă scurtă de 2 – 3 candidați, pe care i-a discutat cu președintele.
„Florin Cîțu nu a fost prima mea opțiune pentru Ministerul Finanțelor. Cel care a fost prima mea opțiune m-a refuzat. Aș prefera să nu îi dau numele. Nu este adevărat (că l-a susținut Iohannis pe Cîțu – n.red.). (…)
El era vicepreședinte economic. A fost un purtător de mesaj pe domeniul economic, a avut tangență cu zona financiar-bancară, a avut foarte multe luări de poziție, mesaje pe zona economică. Nu era chiar o alegere care să nu aibă argumente în spate.
Am colaborat foarte bine cu Florin Cîțu ca ministru al Finanțelor (…), mâna dreaptă, cel mai important ministru după premier este ministrul Finanțelor”, a mai spus Ludovic Orban, la Realitatea Plus.
Context
În urmă cu câteva zile, premierul Florin Cîţu a recunoscut că a fost închis două zile în SUA. El a spus că a făcut o greşeală acum 20 de ani, când s-a suit băut la volan.
„Acum 20 de ani a fost vorba de un DUI (driving under the influence – conducere sub influenţa alcoolului). Am plătit amenda respectivă, una foarte mare. Este contravenţie, am făcut o greşeală acum 20 de ani. Este foarte interesant că în 4 tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, a explicat Cîţu.
Iată povestea dosarului penal al premierului Florin Cîţu din SUA
Totodată, la 6 ani după plecarea din SUA, pe 21 iulie 2008, Florin Cîţu a fost chemat în judecată în instanţa din Iowa pentru o datorie neplătită de 6.698,73 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank, N.A, unul dintre cei mai mari furnizori de carduri de credit ai Americii.
Premierul a scăpat, pentru că recuperatorii de creanţe nu au reuşit să îl găsească. La acea vreme, el lucra la ING Bank România.