Președintele Nicușor Dan a vorbit cu presa germană despre lupta împotriva corupției, relația cu Donald Trump, alegerile anulate de anul trecut, investițiile la baza militară de la Mihail Kogălinceanu, dar și despre unirea României cu Republica Moldova.
Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Nicușor Dan a vorbit despre intenția sa de a nominaliza pentru conducerea serviciilor de informații interne și externe persoane care nu provin nici din servicii, nici din politică.
Întrebat despre o posibilă implicare a serviciilor în alegerile anulate din 2024, președintele a răspuns: „Nu s-au implicat suficient!”, potrivit Libertatea.
În ceea ce privește relația cu președintele Donald Trump, Nicușor Dan a spus că declarațiile americane cu privire la alegerile prezidențiale anulate din noiembrie anul trecut nu au reprezentat poziția oficială a Casei Albe, ci opinia unor persoane individuale.
”Ulterior, unii candidați populiști din România au afirmat că au sprijinul guvernului american, dar acest lucru nu era adevărat. Ei au călătorit în SUA, unde aveau firme de lobby, și au reușit să acorde câteva interviuri pentru podcasturi. Dar asta a fost tot. Avem un parteneriat strategic și o bună cooperare militară cu SUA. Este important ca acest lucru să rămână așa”, a declarat Nicușor Dan.
În ceea ce privește baza NATO în construcție lângă Constanța, președintele a declarat că investițiile continuă conform planului. Aceasta va putea găzdui trupe din SUA și alte țări aliate.
”La ultima reuniune de la Haga, statele NATO au decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare. Cred că acest lucru face mai puțin probabilă retragerea americană din NATO. Investițiile noastre în baza Mihail Kogălniceanu vor continua conform planului, astfel încât aceasta să poată găzdui trupe din SUA și de la alți aliați și parteneri”, a subliniat șeful statului, citat de G4Media.
Unirea cu Republica Moldova
Întrebat dacă România va investi și în infrastructura din Moldova, care este puternic afectată de amenințările rusești, Nicușor Dan a spus că aproximativ un milion de oameni de acolo au și cetățenia română și îi vom sprijini pe mai multe planuri.
El a subliniat că își dorește unirea cu Republica Moldova, dar respectă pe deplin voința poporului din ţara vecină.
”În Republica Moldova, aproximativ 35% din populație susține unirea. Atâta timp cât o parte semnificativă a cetățenilor țării noastre vecine susține forma actuală de stat, România nu va întreprinde nimic. Personal, îmi doresc o unire cu Moldova, dar respect pe deplin voința poporului din republica vecină”, a spus Dan, citat de Antena3.
”Social-democrații s-au comportat extrem de corect”
Nicușor Dan a spus din nou că va reduce bugetul Administrației Prezidențiale cu 20%, afirmând că veniturile sale s-au diminuat.
”Am anunțat recent că vom reduce bugetul Administrației Prezidențiale cu 20%. De altfel, eu, personal, câștig acum mai puțin. Ca primar al Bucureștiului, cu toate indemnizațiile, aveam un salariu de 21.000 lei (aproximativ 4.100 euro) pe lună, iar acum primesc 15.500 lei (aproximativ 3.000 euro)”, a declarat președintele.
Nicușor Dan a vorbit și despre relația cu PSD, afirmând că social-democrații s-au comportat până acum într-un mod extrem de corect.
”Desigur, există persoane individuale care fac anumite declarații în spațiul public, dar partidul, în cadrul negocierilor de coaliție și în guvern, a fost foarte corect. Acest lucru este important, deoarece trebuie să depășim perioada marcată de deficite bugetare majore și să recâștigăm încrederea piețelor. Pentru aceasta, avem nevoie de un guvern stabil. Având în vedere că acordul de coaliție între cele patru partide este echilibrat, sunt optimist că toți partenerii vor rămâne în coaliție”, a precizat Nicușor Dan.
Președintele Nicușor Dan a plecat vineri într-o vizită oficială la Berlin, la invitația omologului său german, Frank-Walter Steinmeier.
Din delegația oficială fac parte miniștri USR ai Guvernului, printre care Oana Țoiu (Externe), Ionuț Moșteanu (Apărare), Radu Miruță (Economie), precum și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu, dar și lideri locali, cum ar fi primarul Timișoarei și președintele USR, Dominic Fritz.