Nicuşor Dan se plânge ce investiţii n-a făcut din lipsă de bani. De unde va mai tăia pentru bâlciul cu chinezării de la Arena Naţională?

Nicuşor Dan se plânge ce investiţii n-a făcut din lipsă de bani. De unde va mai tăia pentru bâlciul cu chinezării de la Arena Naţională?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicuşor Dan se plânge constant de lipsă de bani, iar marţi a explicat chiar că nu a putut consolida Podul Grant şi malurile lacului Herăstrău din această cauză. În acelaşi timp, în care edilul ne spune că nu sunt bani destui pentru subvenţiile la STB şi termoficare, Primăria Capitalei pregăteşte un bâlci de 10 milioane de lei pentru sărbători. Oare cu ce bani?

Primarul general a spus azi că municipalitatea a tăiat din investiţii din cauza lipsei banilor.

„Noi anul acesta am fi putut să facem, de exemplu, consolidarea celei de-a doua jumătăţi din Podul Grant, care este necesară, nu am avut bani.

Am fi putut să facem consolidarea malurilor de lac din Herăstrău. Degeaba schimbăm asfaltul, dacă malul de lac alunecă, evident că aleea o să se rupă (...).

Sunt lucruri pe care le-am tăiat din lista de investiţii tocmai pentru că nu avem bani. În schimb, ne-am dus către fonduri europene", a spus Nicuşor Dan, la Europa FM.

Primarul e supărat că municipalitatea are o alocare mai mică decât sectoarele.

"Este un dezechilibru pe care nu îl semnalez numai acum, de când sunt primar, îl semnalez de când era primar Sorin Oprescu. Nu este normal ca Primăria Capitalei, care are subvenţia la termie şi subvenţia la transportul public - cam 1 miliard de lei este şi cea la transportul public, spitalele şi toate teatrele şi iluminatul public, semafoare şi multe alte servicii, inclusiv liniile pe care le tragem, inclusiv pe asfalt, ca să semnalizăm rutier oraşul - nu e normal ca noi să avem mai puţin decât sectoarele, care au şcolile, salubritatea şi parcuri, pe care le avem şi noi", a punctat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Socoteala de la primărie şi cea din târg

Există aşadar o mare problemă financiară cu care se confruntă PMB. Totuşi, aşa cum SpotMedia.ro va prezentat deja, două instituții din subordinea primăriei conduse de Nicușor Dan cer aproape 10 milioane de lei din banii publici ai bucureștenilor ca să organizeze, la Arena Națională, mai multe activități recreative în perioada Campionatului Mondial de Fotbal și a sărbătorilor de iarnă.

Este vorba despre un târg de Crăciun cu concerte, rulote de fast-food și spectacol de lasere. În plus, PMB pregăteşte şi un "orăşel al copiilor", cu roată mare panoramică, patinoar artificial cu gheață, carusel, ansambluri de joacă.

Rămâne de văzut de unde va mai tăia Nicuşor Dan pentru a finanţa acest târg.

E adevărat că PMB și-a propus să recupereze mare parte din banii cheltuiți pentru organizarea târgului de la comercianții care vor închiria loc în cele 115 căsuțe, de la proprietarii food-track-urilor care vor veni la Târgul de Crăciun, dar și din biletele pe care le vor achita vizitatorii.

Dar, în realitate, s-ar putea să nu poată recupera decât parte din ce și-a propus. Iată de ce.

Prima sursă de venit la care se așteaptă PMB e și cea mai sigură: taxele de participare pentru comercianți.

Spre exemplu, cine vrea să vândă vin fiert va plăti 20.000 de lei chirie pentru o căsuță. Iar cine vinde mâncare produse dulci fabricate la fața locului va avea de achitat o chirie de 15.000 de lei.

Comercianții care vor vinde produse handmade, realizate de meșteri populari cu specific de Crăciun, vor achita 2.500 de lei pentru o căsuță.

Tot chinezării vom găsi de vânzare

Problema, în acest caz, este că – solicitându-le chirie consistentă – PMB nu poate să selecteze comercianții, în funcție de calitatea produselor pe care le vând. Așa că e posibil ca la multe dintre căsuțe – în loc de produse create special pentru Crăciun de artizani - să se vândă produse chinezești și tot soiul de nimicuri care se găsesc tot timpul anului la magazine.

Per total, PMB estimează că 25% dintre căsuțe vor fi ocupate de comercianții de produse alimentare și 75% dintre ele vor fi închiriate de comercianți de produse nealimentare.

Iar asta îi va permite să încaseze, din chirii, suma de 586.000 de lei.

Alți 18.500 de lei se vor strânge din taxele de participare pe care le vor plăti cele 10 food-truck-uri care vor participa la târg.

Nici în cazul food-track-urilor nu se poate face o selecție. Vor veni cei dispuși să achite taxa de participare.

Dar cea mai mare sumă – adică 3.420.000 de lei – ar urma să fie colectată la bugetul local de la bucureșteni, care vor cumpăra bilete în valoare de 10 lei ca să intre la târg.

PMB estimeză că va recupera, în acest fel, 4.186.500 lei din banii pe care îi va investi pentru a organiza Târgul de Crăciun (de care se va ocupa ARCUB).

În plus, alți 1.900.000 de lei ar urma să vină din PRODEUS, care va amenaja un patinoar, va instala o roată panoramică și va organiza vizionări ale meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal 2022.

Per total, PMB speră să recupereze, din cei 10 milioane de lei investiți în Târgul de Iarnă și activitățile pentru Campionatul Mondial de Fotbal, nu mai puțin de 6 milioane de lei.

Detalii aflaţi din articolul semnat de Gabriel Kolbay: Bucureștenii ar putea avea, în această iarnă, un bâlci de 10 milioane de lei, cu roată panoramică, fast-food și concerte de Crăciun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇