Şefa social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, a fost aleasă miercuri premier de parlamentul ţării nordice, devenind prima femeie care ocupă acest post.
UPDATE – Andersson și-a dat demisia după numai câteva ore, după ce partenerii de coaliție s-au retras și nu a mai putut să-și treacă bugetul, informează CNN. Este posibil ca ea să fie desemnată din nou, însă cu altă coaliție de guvernare. Aproape ca în România.
Andersson, ministrul de Finanţe în guvernul premierului demisionar Stefan Lofven, a fost votată de 117 deputaţi, în timp ce 57 s-au abţinut, iar alţi 174 au votat împotrivă - dar în Suedia guvernul "trece" dacă nu votează împotriva sa o majoritate absolută de 175 de legislatori, informează agenţiile internaţionale de presă.
Economistă şi fostă înotătoare de performanţă în vârstă de 54 de ani, Magdalena Andersson a fost mandatată pe 11 noiembrie de Andreas Norlen, preşedintele Riksdag, parlamentul unicameral suedez, cu misiunea de a forma guvernul.
Marţi seara a reuşit in extremis să ajungă la un acord şi cu Partidul de Stânga, ultimul de al cărui sprijin mai avea nevoie pentru a putea prelua puterea.
Premierul în exerciţiu Stefan Lofven, aflat în fruntea unui guvern minoritar, şi-a anunţat demisia la 10 noiembrie, după şapte ani în funcţie. Decizia era aşteptată, pe fondul crizei politice de la începutul verii. El a anunţat în august că va demisiona mai întâi din poziţia de lider al social-democraţilor, apoi din funcţia de şef al guvernului.
Misiune grea
În ce o priveşte, Magdalena Andersson va avea o misiune grea, după ce chiar miercuri dimineaţa Partidul de Centru, deşi i-a permis accederea la putere, a anunţat că nu va susţine bugetul său din cauza acordului convenit cu Stânga.
Opoziţia de dreapta, cu sprijinul extremei-drepte antiimigraţie Democraţii Suediei, susţine un alt proiect, ceea ce o poate determina pe Andersson să încerce o apropiere inedită de poziţii între Partidul Moderat şi Democraţii Suediei, notează AFP.
Odată asigurată instalarea în fruntea guvernului, principala provocare a premierului va fi de a-i menţine pe social-democraţi la putere la viitoarele alegeri parlamentare din Suedia, programate în septembrie 2022.
Deşi susţine ferm egalitatea între sexe, Suedia, spre deosebire de celelalte ţări nordice, nu a mai avut până acum o femeie ca prim-ministru.