Decesele de Covid trebuiau verificate încă de pe vremea ministrului Tătaru. Ministrul Sănătăţii anunţă sancţiuni

Decesele de Covid trebuiau verificate încă de pe vremea ministrului Tătaru. Ministrul Sănătăţii anunţă sancţiuni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PSD, situaţia deceselor asociate Covid. Mihăilă a răspuns întrebărilor social-democraților, arătând și că exista un comitet înființat pe vremea conducerii lui Nelu Tătaru care ar fi trebuit să verifice situația raportărilor.

Mihăilă a spus că, după ce va fi primit toate explicațiile de la instituțiile implicate, se va asigura ca cei responsabili să fie sancționați. Ea nu a numit la acest moment niciun membru al acelui comitet.

Deși tema a fost cât se poate de serioasă, deputații PSD și AUR au venit cu acuzații fără dovezi potrivit cărora liderii coaliției ar fi măsluit cifrele pentru beneficii bănești.

Mai mult, ignorând faptul că restricțiile au fost dintotdeauna luate în baza ratei de incidență, care nu a luat niciodată în seamă numărul deceselor, liderul AUR, George Simion, a susținut că raportul prezentat săptămâna trecută arată că el și colegii săi au avut dreptate de câte ori au fost acuzați că propagă conspirații în spațiul public.

Reprezentanților celor două formațiuni nu a părut că le ajunge timpul alocat pentru intervenții, astfel că, de câte ori la microfon s-a aflat Mihăilă sau unul dintre deputații care reprezintă coaliția de guverare aceștia au bruiat din sală, încercând să-i acopere, atmosfera semănând pe alocuri mai degrabă cu una de pe stadion, decât din forul legislativ al țării.

ADVERTISING

Prezența ministrului la ”Ora Guvernului” a venit după ce joi au fost făcute publice date care arată diferențe de peste 7.000 de decese, pe platformele oficiale care centrealizează informații legate de evoluția pandemiei. În plus, foarte puține sunt decesele care au diagnostic principal COVID, majoritatea fiind asociate.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile ministrului și discuțiile din Parlament:

16:56 - Ședința e declarată închisă.

16:49 - La tribună se întoarce Ioana Mihăilă.

”Ați întrebat de ce am tergiversat publicarea datelor. Nu am tergiversat, am cerut și am primit clarificări. Pentru noi primează acuratețea datelor, nu rapiditatea publicării lor. Ați întrebat de responsabilii din cadrul MS care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate. Responsabilul este un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora. Ați vorbit de decontarea cazurilor COVID. Nu se face în funcție de numărul de pacienți diagnosticați, ci de cheltuiala efectiv realizată în spitale.

Ați întrebat dacă numărul de decese a fost luat în considerare la măsurile de restricție. Ar trebui să știți că restricțiile au fost luate pe baza valorilor incidenței”

ADVERTISING

Mihăilă a spus că deja a publicat ordinul pentru reluarea fluxului non-covid în spitalele care erau exclusiv COVID.

”Spuneți că vă pasă de oameni dar alegeți să politizați drama celor care au murit, au suferit sau au avut pe cineva drag în familie și au suferit de la începutul pandemiei. Ați avut în ultimii 10 ani 3 miniștri anchetați și condamnați pentru corupție”, a spus Mihăilă.

Ea a fost întreruptă de strigătele social-democraților din sală. ”Se pare că adevărul deranjează”, le-a replicat Mihăilă.

16:45 - Zakarias Zoltan de la UDMR își începe discursul cu aprecieri pentru Ioana Mihăilă, pentru modul în care și-a îndeplinit până acum mandatul și spune că problemele sistemului public de sănătate sunt de 30 de ani, astfel că e nerealist să se aștepte cineva ca aceasta să le rezolve în 3 săptămâni.

El cere ministrului să spună ce plan are pentru repunerea în circuitul normal al spitalelor care au fost desemnate exclusiv COVID.

16:41 - De la USR PLUS ia cuvântul Adrian Wiener. El face un apel la decență.

”Vorbim de cifre, dar dincolo de ele sunt oameni și suferință pe care le banalizați. Cu toții dorim certitudini (...) Despre asta este vorba acum. Stridența politică, negaționismul pe care îl aud de la această tribună, conspiraționismul și manipularea nu fac decât să fragmenteze societatea.

ADVERTISING

În esență, ce s-a întâmplat: s-a constatat o diferență între două platforme de raportare cu metodologii și persoane responsabile diferite. (...) Nu este foarte simplu întotdeauna de stabilit cauza morții, de cele mai multe ori e o concurență de mai multe cauze”, spune Wiener.

Medicul, care a lucrat la Arad în spital COVID, recunoaște că toate raportările au fost ”o povară administrativă și birocratică” pentru personalul medical.

16:36 - De la AUR vorbește George Simion.

”Acest raport nu face lumină, împarte o responsabilitate difuz. Nu se spune în raport cine e vinovat de discrepanțe majore de raportare. Ba, mai mult, ceea ce noi acuzăm de un an de zile, că în România, mai mult vorbim de pandemita, se adeverește. Se spune în raport că la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID a fost considerat acest diagnostic secundar și atunci decontarea cazurilor de COVID cum s-a făcut?

Dacă nu exista rivalitatea și mâncătoria între partidele aflate la guvernare nu aflam niciodată de aceste diferențe majore. Și atunci vă întreb pe ce bază s-au făcut politicile de sănătate pe baza cărora noi am fost ținuți în casă, familiile n-au putut să își îngroape creștinește morții, copiii n-au mers la școală, s-au pierdut locuri de muncă?

Din acest raport aflăm că nu noi eram conspiraționiștii, ci aveam dreptate”.

16:32 - De la PNL ia cuvântul Cristina Vecerdi. Ea arată că procentul deceselor raportat la numărul de îmbolnăviri este similar cu cel din alte țări europene sau din lume.

Ea explică, din calitatea sa de medic, că în cazul celor cu comorbidități COVID-19 a agravat boala principală și, de aici, diferențele din raport.

”Medicul curant este suveran asupra cazului și știe dacă acest caz este cu COVID sau de COVID. Ca medic, îmi vine greu să înțeleg această dispută a numărului familiilor care plâng la ora aceasta și cred că colegii mei care îngrijesc pacienți de COVID de mai bine de un an de zile se așteaptă la altceva de la gestionarea pandemiei. Ca politician consider că atunci când ieșim în spațiul public să facem astfel încât mesajul nostru să fie transparent și verificabil”.

16:25 - De la PSD ia cuvântul și Sorin Grindeanu.

”V-am urmărit și vineri și azi cu foarte mare atenție și nu știu de ce să mă îngrozesc mai tare. Este șocant cinismul cu care vorbiți de românii morți de COVID, ca niște stocuri de marfă. Este cel puțin grețoasă viteza cu care din apostolii transparenței ați devenit comisari politici ai secretomaniei, capabili să explice o dramă națională ca pe o birocratică înșiruire de erori umane. (...)

Ați decis să vă înmormântați principiile. Banii au devenit brusc extrem de interesanți. Dna ministru, ați făcut un pseudoraport pervers din care reiese că nimeni nu este de vină. Vă bateți joc de un popor întreg”.

Grindeanu spune că aștepta ca astăzi să fie comunicat exact numărul morților de COVID și numele celor vinovați de erorile de raportare.

”Ați ales minciuna în locul adevărului. Pentru bani și propriile interese ați ales să ascundeți numărul real al morților de COVID”, spune Grindeanu, fără a preciza exact la ce face referire.

16:23 - Rafila ia din nou cuvântul și repetă întrebările:

”Îmi pare rău, cred că doamna Mihăilă nu a înțeles întrebările și crede că nu știm să citim și a venit să ne citească din raportul care a fost publicat de presă înainte să-l publice dumneaei”.

16:18 - La tribuna Parlamentului a venit ministrul Sănătății, Ioana Mihailă. Ea reia explicațiile prezentate joi, despre codurile stabilite pentru decesele COVID și crearea platformelor pentru centralizarea datelor, precum și modificările aduse pe măsură ce pandemia a evoluat. Ea repetă și cifrele stabilite de raport.

Mihăilă a adăugat că de la publicarea raportului și până acum a solicitat clarificări instituțiilor implicate și că după ce va primi clarificările va lua măsuri.

16:13 - De la PSD ia cuvântul Alexandru Rafila:

”Gestionarea cu succes a pandemiei de COVID-19 depinde de încrederea populației în autorități și în personalul medical. Punerea la îndoială în repetate rânduri a cifrelor au creat un val de nemulțumire în rândul populației. Grupul de Comunicare Strategică s-a dovedit Grupul de Comunicare al Confuziilor”, și-a început Rafila discursul.

Deputatul PSD amintește că majoritatea formată de coaliție s-a opus în Parlament constituirii unei comisii parlamentare de anchetă pe modul în care au fost raportate decesele COVID.

Rafila îi cere lui Mihăilă să explice de ce a întârziat cu o săptămână publicarea datelor din raportul Ministerului, cine este responsabil în minister de situație și dacă s-au dat sancțiuni și dacă au fost instruiți cei din DSP-uri și spitale pentru a raporta corect în platformele oficiale.

În final, Rafila a anunțat că PSD cere să instituțiilor abilitate să verifice dacă au fost făcute erori cu bună știință și cu rea credință.

16:11 - A început ședința.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇