Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu recomandă ca oamenii să aibă în continuare încredere să meargă la spital, chiar şi după incendiul de la Institutul ”Matei Balş”.
Ministrul le-a transmis însă oamenilor ”să aibă grijă”, pentru că, cel puţin teoretic, nu e exclus ca o cauză să fie comportamentul unui pacient, precizând însă că nu are nicio informaţie clară cu privire la cauza incendiului.
Întrebat ce le transmite bolnavilor care se află în spitale şi care se tem pentru siguranţa lor, după incidentele de la spitalele din Piatra Neamţ şi ”Matei Balş”, ministrul a răspuns:
„Să aibă grijă, pentru că nu ştim în acest moment care a fost cauza de la Matei Balş sau de la Piatra Neamţ dar, cel puţin teoretic, nu este exclus ca această cauză să fi fost legată de comportamentul unui pacient sau al unui membru al personalului medical”, a fost recomandarea sa pentru pacienţi, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.
Vlad Voiculescu a menţionat că nu are „nicio informaţie clară” cu privire la cauzele incendiilor, că ştie, inclusiv de la apropiaţi ai săi care au fost internaţi la Institutul Matei Balş, că au fost pacienţi care au adus aeroterme, chiar dacă nu în secţii în care se folosea oxigen, dar şi că în noaptea în care s-a produs incendiul nu era frig în spital.
Voiculescu nu-și dă demisia și arată spre PSD
Voiculescu a spus că nu consideră că trebuie să își dea demisia, așa cum au cerut cei de la PSD. Mai mult, ministru spune că vinovați sunt Gabriela Firea și Adrian Streinu Cercel.
„PSD mi-a cerut demisia şi e foarte interesant şi folosesc cuvântul 'interesant' în mod expres: un partid precum PSD cere demisia, a mea, şi am văzut că este o linie de atac de asemenea, la Nicuşor Dan pentru că nu era căldură, atunci când prima pe lista domnilor de la PSD era doamna Firea, care este direct responsabilă pentru situaţia termoficării din Bucureşti, patru ani de zile în care nu s-a întâmplat nimic”, a spus ministrul.
La remarca moderatorului conform căreia că la acest moment Gabriela Firea nu mai este în funcţie, el a susţinut, referindu-se la Institutul Matei Balş, afectat vineri de un incendiu, că dacă este o problemă legată de căldură, este la PSD, iar dacă este vorba despre investiţii prost făcute, problema este tot la PSD, întrucât Adrian Streinu Cercel, actual senator PSD, a fost timp de 28 de ani managerul unităţii medicale.
„Domnul Streinu Cercel, care este preşedintele Comisiei de sănătate din Senat la acelaşi partid care-mi cere demisia a fost managerul spitalului pentru vreo 28 de ani. Deci dacă a fost o problemă legată de căldură, atunci cred că problema este la PSD. Dacă a fost o problemă legată de o investiţie făcută prost, sau nefăcută, problema este de asemenea la PSD.
Ideea că cineva din PSD, oricine, respectiv preşedintele partidului mi-ar cere mie demisia sau lui Nicuşor Dan este... aş spune că e o glumă proastă, dar nu ştiu cui îi arde de glume când situaţia este asta care este şi când în accidentul ăsta au muri oameni”, a mai spus Voiculescu.
Întrebat dacă, în opinia sa, primarul general al Capitalei are vreo vină în ceea ce priveşte incendiul de la Institutul Matei Balş, ministrul Sănătăţii a răspuns că este „nerezonabil” să fie considerat responsabil edilul.
„Nu. E nerezonabil, e pur şi simplu nerezonabil să te aştepţi de la cineva ca în trei luni să repare sistemul de termoficare din Bucureşti, am fost acolo, am fost în Consiliul General, am înţeles care este situaţia Termoenergetica şi care sunt problemele care da, pot duce inclusiv la lipsa căldurii şi a apei calde pentru un spital şi asta este extrem de grav”, a subliniat el.
Voiculescu promite spitale noi: Sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine
Ministrul a spus că până în 2024 vom avea mai mult decât fundaţiile, dar nu doar fundaţiile, pentru spitale regionale la Craiova, Iaşi şi Cluj, dar că trebuie construite spitale şi la Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, el remarcând că ”sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine”.
„Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile ci vor fi... La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu.
Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Vlad Voiculescu a precizat că în anul 2016 a lucrat, împreună cu echipa sa, la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiţii pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate.
„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani.
De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătăţii.