Ministrul grec pentru migrație: Absența României și a Bulgariei este un handicap pentru spațiul Schengen

Ministrul grec pentru migrație: Absența României și a Bulgariei este un handicap pentru spațiul Schengen

Absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi, a declarat miercuri ministrul grec pentru Migraţie şi Azil, Notis Mitarachi.

Săptămâna trecută, el a lansat o iniţiativă diplomatică în sprijinul celor două ţări. În cadrul unei vizite la Viena, ministrul le-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer şi ministrului de Interne Gerhard Karmer că „protejarea frontierelor externe ale UE în Bulgaria şi România nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru Uniunea Europeană”.

ADVERTISING

”Toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să adere la Schengen în cele din urmă, cred că acesta trebuie să fie un obiectiv şi că în acest fel vom consolida un sentiment mai puternic de cooperare şi securitate pentru Uniunea Europeană.

Cred că faptul că ne-am confruntat cu provocări de-a lungul anilor, nu doar în privinţa migraţiei, face necesară mai multă Europă, face necesară mai multă cooperare instituţională şi structurală şi absenţa României şi a Bulgariei este un handicap pentru spaţiul Schengen însuşi”, a spus Notis Mitarachi, într-un interviu pentru Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul a subliniat că Grecia a fost mereu o susţinătoare a aderării României şi Bulgariei la zona Schengen.

”Am votat pentru la recenta reuniune a Consiliului UE. Am fost dezamăgiţi de faptul că s-a folosit un veto pentru a bloca aderarea României. Bulgaria şi România au îndeplinit toate condiţiile, au respectat pe deplin acquis-ul Schengen şi de aceea sunt pe deplin îndreptăţite să adere la zona Schengen.

Faptul că România şi Bulgaria vor adera la Schengen va însemna că va fi asigurată mai multă securitate pentru Europa. Şi cred că acesta trebuie să fie un scop comun”, a precizat ministrul grec.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, este foarte dificil în acest stadiu pentru avansarea unui calendar realist pentru o nouă extindere a spaţiului Schengen, dar a afirmat că speră să fie rezolvată criza în anul 2023.

”Vor fi mai multe întâlniri bilaterale care vor avea loc în săptămânile următoare. Sperăm să facem un anunţ la Consiliul informal din Stockholm despre paşii pe care i-am făcut până acum. Este foarte dificil în acest stadiu să avansăm un calendar, dar sper să rezolvăm criza în anul 2023”, a explicat Notis Mitarachi.

În ceea ce privește o decuplare a României şi Bulgariei ministrul consideră că ar fi foarte dificilă pentru ambele ţări, atât practic, cât şi politic.

”Ar însemna că va exista o frontieră Schengen ridicată între Bulgaria şi România pentru o scurtă perioadă de timp, ar fi enorm de complicat întrucât ar fi necesară o reproiectare a întregului proces Schengen pentru Bulgaria şi România. Şi, de asemenea, politic ambele ţări au întrunit cerinţele”, a subliniat ministrul grec.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇