Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a confirmat că în cazul celor patru şefi din cadrul IPJ Constanţa care au rămas fără funcţii de conducere nu a fost vorba despre demiteri, ci despre ”eliberări din funcţie, la cerere”, aşa cum a semnalat încă de ieri sindicatul Europol.
În ceea ce îl priveşte pe şeful IPJ Constanţa, Adrian Glugă, care se află în continuare în funcţie, ministrul susţine că, dacă acesta va fi găsit responsabil cu privire la accidentul de la 2 Mai, nu va avea ezitări să ia măsuri în ceea ce îl priveşte.
”Ce vreau să spun, din capul locului: controlul acesta nu va ocoli pe nimeni. Există două planuri ale acestui control: unul este privind aspectele operative din stradă, ce s-a întâmplat în teren. Şi acolo se văd lucrurile mai uşor şi mai repede.
Celălalt este un plan managerial, dacă vreţi, care comportă o analiză puţin mai largă, mai aprofundată, sub aspectul multiplelor obligaţii pe care le are un manager. Şi, de aceea, eu nu m-am grăbit nici cu cei care au operat în stradă, nici cu privire la managerul instituţiei, la domnul Glugă (chestor Constantin Adrian Glugă, şeful IPJ Constanţa – n.red.), să trag concluzii.
Acest control va îmbrăţişa toate aceste aspecte şi dacă, pe baza acestor concluzii, sunt stabilite responsabilităţi şi în sarcina şefului Inspectoratului, eu nu am nicio ezitare să iau măsuri şi la acel nivel”, a declarat Cătălin Predoiu, joi, la Digi24.
În cazul celor patru şefi a căror schimbare a fost anunţată de către oficialii MAI, nu a fost vorba despre ”demiteri”, ci despre ”eliberări din funcţie, la cerere”.
”Nu au fost demiteri, atenţie, au fost eliberări din funcţie la cerere. Deci persoanele respective au cerut eliberarea din funcţiile de conducere. E altceva decât demisie, au cerut să fie eliberaţi din funcţie. Aici intrăm în nuanţe juridice, pentru că m-am uitat şi eu în legislaţie şi în proceduri”, a explicat ministrul.
În ceea ce îl priveşte pe şeful IPJ Constanţa, Adrian Glugă, care este în continuare în funcţie, Predoiu a susţinut că ”este dreptul domniei sale să creadă şi să-şi argumenteze nevinovăţia într-o astfel de situaţie, cum este şi dreptul organului de control şi al ministrului să evalueze astfel de situaţie”.
Ministrul a mai spus că ”în niciun fel nu a fost stingherită ancheta”, iar şeful IPJ Constanţa i-a transmis că ”în niciun caz nu se va deroba de responsabilităţi”.
El a adăugat că este ”liber de orice presiune şi orice parti-pris” în ceea ce priveşte orice angajat al ministerului şi va lua ”orice măsură se va impune”, dar vrea să ia astfel de măsuri ”profesionist”.
O ”vulnerabilitate majoră” a sistemului
Predoiu a anunţat că nu există un raport final cu privire la evenimentul din 2 Mai, ci doar concluzii ale unor verificări parţiale. Conform acestuia, poliţiştii care l-au oprit în trafic pe tânărul Vlad Pascu aveau reglementări legale ”care să le permită să efectueze testele”.
”Aveau reglementări care să le permită, în cazul în care observau ceva în neregulă, să efectueze testele. Există nu numai lege, dar există şi o procedură cu privire la modul în care sunt efectuate astfel de verificări în ceea ce priveşte operarea unui vehicul de către un conducător auto care ar putea fi sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.
Aceste proceduri permit agentului de poliţie să decidă dacă se efectuează testul sau nu, în funcţie de ceea ce constată. Deci lasă la latitudinea lui, în final e omul care ia această decizie, e profesionist”, a afirmat ministrul de Interne.
Ministrul a mai susţinut că nu doreşte ca întreaga activitate a Poliţiei şi Jandarmeriei să fie ”umbrită” de tragedia de la 2 Mai, dar totuşi vorbeşte despre o ”vulnerabilitate majoră” a sistemului.
”Eu iau un sistem în starea în care se află, şi din punctul de vedere al dotărilor şi din punctul de vedere al pregătirii profesionale, şi încerc să-l duc mai departe şi am încercat din prima zi.
Ce am întreprins de atunci şi până astăzi poate fi exemplificat în cifre concrete, inclusiv în materie de efectuare de teste, de controale, de siguranţa traficului, dar şi acţiuni operative.
Asta nu înseamnă că în anumite situaţii, precum aceasta, nu ne confruntăm cu vulnerabilităţi majore ale sistemului, cu hibe care s-au acumulat în timp şi pe care trebuie să le abordăm, şi asta intenţionez să fac”, a adăugat Cătălin Predoiu.
”La modul cel mai general, cauzele care conduc la astfel de tragedii se pot subsuma umbrelei care se cheamă lipsă de profesionalism. Or, corecţia lor, investigarea unor astfel de situaţii, aflarea adevărului trebuie făcută profesionist şi procedural şi nu trebuie limitat doar la cazul în sine, ci trebuie trase şi învăţăminte de aici”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.
"Oricum ai aborda mental o tragedie de genul ăsta, nu are cum să nu te apese"
Întrebat dacă şi-ar reproşa ceva în legătură cu accidentul de la 2 Mai, ministrul a răspuns: ”Direct nu, pentru că nu sunt implicat direct în operaţiunea de efectuare a actului poliţienesc”. El a adăugat că, atâta timp cât deţine funcţia de ministru al Afacerilor Interne, este ”apăsat” de ceea ce s-a întâmplat.
”Fără îndoială că, în orice zi, într-o funcţie de ministru, simţi o răspundere. Deci oricum ai aborda mental o tragedie de genul ăsta, nu are cum să nu te apese, nu are cum să nu-ţi pună întrebarea: dacă ieri mai stăteam cinci minute la birou, poate luam o măsură care contribuia la bunul mers al instituţiei, dacă mai făceam o şedinţă în plus... nu are cum, mai ales la un minister ca acesta, unde zilnic sunt evenimente".