Ministrul de Externe al Austriei a fost depistat cu coronavirus după întâlnirea UE. Aurescu merge în vizită în SUA

Ministrul de Externe al Austriei a fost depistat cu coronavirus după întâlnirea UE. Aurescu merge în vizită în SUA

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a fost depistat pozitiv cu coronavirus după întâlnirea Consiliului Afaceri Externe, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al acestuia. Cu toate acestea, ministrul român Bogdan Aurescu va fi la începutul săptămânii într-o vizită oficială în Statele Unite.

Şi omologul belgian, Sophie Wilmes, a spus vineri că va intra în izolare, manifestând simptome specifice noului coronavirus.

”Se suspectează că Schallenberg ar fi putut să se fi infectat luni, la Consiliul Afaceri Externe din Luxemburg" a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că ministrul nu are simptome şi că a fost testat ca măsură de rutină.

ADVERTISING

Schallenberg a participat, de asemenea, la o şedinţă de cabinet miercuri, dar toţi membrii au purtat măşti, a precizat purtătorul de cuvânt: „Ca măsură de precauţie, toţi membrii guvernului vor fi testaţi sâmbătă".

Bogdan Aurescu, consultări politice cu Mike Pompeo

În același timp, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va avea luni, la Washington D.C., consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează în Statele Unite ale Americii, în perioada 19-20 octombrie.

ADVERTISING

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că ministrul ”se simte foarte bine, nu a intrat în contact direct cu ministrul austriac, a respectat toate normele sanitare, a purtat masca tot timpul” și că ”la acest moment, agenda vizitei în SUA rămâne conform celor comunicate, nu există niciun motiv pentru amânarea acesteia”.

Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita reprezintă ”un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic”, conform MAE.

ADVERTISING

Discuțiile dintre ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Pompeo vor viza cooperarea bilaterală în domeniul politic, militar, energetic și economic, inclusiv proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Ministrul Bogdan Aurescu va evidenția, totodată, în discuțiile cu secretarul de stat Mike Pompeo, obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, precum și alte teme de interes de pe agenda internațională.

Vizita va mai include întrevederi cu alți oficiali americani, precum și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.

Vizita șefului diplomației române fusese programată inițial pentru începutul lunii aprilie, fiind amânată din cauza evoluțiilor legate de pandemia de COVID-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇