PPE a dat sâmbătă un semnal puternic de modificare a atitudinii față de decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, invocând criza migranților, fără legătură directă cu țara noastră. După ce miercuri a mers la Viena, alături de lideri PNL, cu scopul declarat să îl convingă pe cancelarul austriac să nu blocheze aderarea României, șeful PPE, Manfred Weber, a anunțat sâmbătă întreaga susținere a PPE pentru Karl Nehammer. După care, astăzi, a încercat să o dreagă, într-o echilibristică politică a popularilor europeni care creează confuzie.
Iată cum s-au desfășurat evenimentele.
Braț la braț cu Rareș Bogdan
Miercuri, cu o zi înainte de Consiliul JAI, Weber a mers la Viena dând impresia că încearcă, alături de europarlamentari români, să-l facă pe cancelarul Karl Nehammer să se răzgândească în privinţa blocării aderării României la Schengen.
„La Aeroport, alaturi de Manfred Weber in drum spre Viena. Ultimul Asalt. Ora 17.30 ne vom afla fata in fata cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”, era mesajul cu care europarlamentarul PNL Rareș Bogdan își însoțea selfie-ul cu șeful PPE.
Întâlnirea a avut loc, dar nici PNL, nici șeful PPE - familia politică din care face parte și partidul cancelarului austriac - nu au reușit să îl înduplece pe Karl Nehammer.
Într-o conferință comună după întâlnirea de la Viena, Manfred Weber spunea că România şi Bulgaria şi-au făcut temele pentru aderarea la Schengen, dar problema migraţiei ilegale este una reală: „Nu vorbim despre a bloca aderarea lor, vrem să ne asigurăm cum putem să ajutăm”.
Interesant de menționat și faptul că, Manfred Weber a fost primul politician european care a făcut o legătură între veto-ul Austriei și interesul Rusiei de a diviza spațiul UE.
Tot el spunea, miercuri, la Viena, înaintea votului din JAI: ”Susținem cererile Austriei din perspectiva problemelor cu imigrația, dar până în acest an Austria nu a spus nimic despre Schengen. Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen”.
PPE, ignorat de cancelarul austriac
După care a venit decizia de joi și prin veto-ul dat, Austria a reușit să împiedice aderarea României la Schengen, fiind puternic criticată de majoritatea țărilor UE care au susținut că nu există nicio legătură directă între România și motivul invocat de Austria pentru blocarea aderării.
Mai mult, prin decizia de joi, partidul cancelarului austriac s-a arătat indiferent la poziționarea și solicitările PPE, familia europeană din care face parte, alături de PNL. Expunându-i inclusiv pe popularii europeni la criticile socialiștilor și ale partidelor din Renew, care au reușit să obțină susținerea familiilor politice pentru aderarea României.
Schimbare de macaz: Susținere totală și e ok să amestecăm extinderea Schengen cu migranții
Sâmbătă, însă, liderul PPE, Manfred Weber, anunță într-un interviu acordat cotidianului Die Presse, pe care îl promovează pe contul său de Twitter printr-un comentariu, că șeful guvernului de la Viena are tot sprijinul său și are dreptate când se plânge că spațiul Schengen nu funcționează. Un mesaj puternic și fără echivoc de susținere. Mai mult, spune că nu este greșit „să se amestece” cele două probleme - migranții din Austria și extinderea Schengen cu România și Bulgaria.
„Situaţia Austriei din cauza fluxului necontrolat de migranţi este inacceptabilă. Karl Nehammer are tot sprijinul nostru pentru că această situaţie trebuie să se schimbe. Legislaţia Schengen trebuie să fie din nou aplicată în mod corespunzător la frontierele externe ale UE”, a fost comentariul din postarea lui Manfred Weber.
Întrebat, în interviu, referitor la faptul că Austria a blocat admiterea în spaţiul Schengen a Bulgariei şi a României pe motiv că cifrele privind azilul au crescut brusc în ultima vreme, dacă nu cumva este greşit să se amestece cele două probleme, Manfred Weber a răspuns categoric că nu este greşit.
„Cele două aspecte sunt în mod clar legate, deoarece în prezent avem un aflux necontrolat de imigraţie în Europa şi, desigur, acest lucru are legătură şi cu protecţia inadecvată a frontierelor externe. Înţeleg pe deplin că situaţia actuală este inacceptabilă pentru Austria şi este important ca Nehammer să spună că lucrurile nu mai pot continua aşa. El are sprijinul PPE”, a declarat Manfred Weber.
Totuși, liderul PPE continuă cu pescuitul în ape tulburi și spune că România şi Bulgaria ar fi trebuit să primească, joi, undă verde pentru aderarea la Schengen şi pasează problema Consiliului European.
„Este corect ca Partidul Popular European să susţină admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Din punctul meu de vedere, decizia de joi ar fi trebuit să fie, de asemenea, în favoarea celor două ţări. Cu toate acestea, ne îndreptăm ca somnambulii spre următoarea criză a migraţiei, iar Austria este una dintre principalele ţări afectate. Până acum, din păcate, multe state membre nu au recunoscut încă natura dramatică a situaţiei. Acest lucru trebuie să se schimbe. Consiliul (European) trebuie să acţioneze”, a spus Weber.
Revine la susținere, cu sentiment și principii
Astăzi, după ce e de presupus că a primit reacții la poziționarea din interviu și mesajul de pe Twitter, Manfred Weber revine cu un mesaj, altfel nejustificat, care abundă în sentimente și principii.
„România aparține spațiului Schengen!
În calitate de președinte al Grupului PPE și al Partidului, este de datoria mea să lucrez pentru obiectivul nostru: aderarea la Schengen pentru România și Bulgaria. La fel ca mulți dintre voi, sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ al ședinței de consiliu de săptămâna trecută. Nu este corect, nu este drept și nu sunt profund de acord cu asta. Am declarat acest lucru public de mai multe ori în ultimele zile.
Activitatea mea în sprijinul extinderii spațiului Schengen datează de la începutul activității mele ca deputat în Parlamentul European. Sunt și am fost întotdeauna pentru, deoarece cred că libertatea de circulație în zona Schengen face parte din promisiunea europeană. Face parte din cel mai valoros și mai important simbol al cooperării noastre europene: libertatea.
Nu voi renunța la misiunea noastră. România își merită locul în Schengen. Pentru a realiza acest lucru, voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria, pentru a ne apropia obiectivul”.