Ludovic Orban vorbește despre statul paralel și implicarea serviciilor secrete: Democraţia este permanent sub pericol

Ludovic Orban vorbește despre statul paralel și implicarea serviciilor secrete: Democraţia este permanent sub pericol

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a vorbit despre tentative ale serviciilor secrete de a influența decizii de pe scena politică și semne de întrebare ridicate în acest sens și în timpul campaniei sale electorale.

Întrebat duminică după amiază, într-o emisiune televizată, dacă crede că există aşa numitul „stat paralel” şi dacă, în opinia sa, această structură ar face demersuri pentru ca Florin Cîţu să câştige preşedinţia PNL, Orban a răspuns că nu susţine această idee, dar că există oameni care pot interveni în zone în care nu au acest drept, pentru că vor putere, dar fără a-şi asuma responsabilităţi. 

ADVERTISING

„Nu am susţinut ideea statului paralel, care e o sintagmă car este întrebuinţată foarte larg. Sigur că aici societatea civilă trebuie să fie permanent în gardă, pentru că se ştie că totdeauna oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină.

Din punctul meu de vedere, serviciile nu au ce să caute în administraţie, serviciile nu cu ce să caute în justiţie, serviciile nu au ce să caute în zona economică, în zona privată, nu au ce să caute în zona media. De-a lungul timpului, au apărut diferite dezvăluiri privind implicarea (...) Democraţia este permanent sub pericol. Întotdeauna există oameni care vor mai multă putere şi oameni care vot să exercite puterea fără responsabilitate. Din cauza asta, societatea civilă, partidele politice – am uitat să spun că serviciile nu au ce să caute în partidele politice – partidele politice trebuie să fie foarte atente la orice fel de interferenţă a unor entităţi care practic... şi când vorbesc de servicii, nu vorbesc numai de servicii interne, vorbesc şi de servicii externe, pentru că se ştie că totdeauna există acţiuni care sunt mai puţin vizibile care pot să afecteze deciziile în statul român”, a afirmat Ludovic Orban duminică, într-o emisiune la B1 Tv. 

ADVERTISING

Totodată, întrebat în ce măsură crede că membri ai unor servicii secrete româneşti sunt implicaţi în campania prin care se încearcă schimbarea sa de la şefia PNL, el a răspuns: „Este foarte greu să demonstrezi dacă există vreo intervenţie din partea unui serviciu de informaţii pentru că, de regulă, acţiunile pe care le desfăşoară serviciile de informaţii nu se desfăşoară la vedere, se desfăşoară, ca să spun aşa, în zona invizibilă. Pe de altă parte, să ştiţi că sunt o serie de lucruri care s-au întâmplat în această campanie, care mi-au pus serioase semne de întrebare”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇