Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor a fost amânat pentru două săptămâni, după ce au fost primite mai multe amendamente, în ultimul moment, anunţă senatorul PSD Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, care este for decizional.
După ce iniţial s-a vorbit de o procedură de urgenţă, acum coaliţia a lăsat-o mai uşor.
”Am amânat pentru că am avut o dezbatere, noi în Comisia de Muncă. (..) Am avut dezbateri tehnice de fiecare dată şi am venit cu amendamente.
Din păcate, unii colegii au tratat acest subiect doar politic, nu tehnic, astfel încât să îmbunătăţim legislaţia, pentru că trebuie făcut acest lucru legat de pensiile speciale.
Am avut amendamente, unele au venit în termen, două zile înainte pentru a le citi, pentru a le parcurge, pentru a le disemina, iar unele au venit astăzi, cu jumătate de oră înainte şi vă daţi seama că nu am putut să avem o viziune sau o părere despre ele.
Am amânat cu două săptămâni, pentru că şi celelalte comisii avizatoare, juridică şi cea de buget-finanţe, au amânat şi ele şi nu avem un aviz de la dânşii”, a explicat senatorul PSD.
Ce vrea PSD
Din punctul său de vedere, ar trebui să se meargă pe tot ce înseamnă contributivitate în privinţa pensiilor speciale.
”Nu ar trebui să schimbăm regule jocului în timpul jocului, pentru că nu poţi să accezi într-o funcţie de judecător, de procuror şi după care să schimbi, să spui: domnule, ieşi la pensie la 65 de ani, ci va trebui să fie o perioadă tranzitorie. Şi acest lucru face astfel încât din şase în şase luni să măreşti, într-adevăr, vârsta la care ieşi la pensie.
Veţi vedea în comisie care e părerea noastră, a Partidului Social-Democrat. Haideţi să vedem întâi forma finală. Aştept de la toţi colegii parlamentari puncte de vedere şi după care veţi vedea forma finală, pentru că va trebui să fie o perioadă tranzitorie. Nu 49 de ani, dar poate mai puţin”, a completat el.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercurea trecută, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor.
Ce prevede legea:
- Intră în vigoare din 1 ianuarie 2026.
- Se pot pensiona: Judecători, procurori, judecători de la CCR, magistrați asistenți de la ÎCCJ și CCR, personal de specialitate juridică.
Condiții de pensionare la magistraţi:
- Vechime de minimum 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții.
- Vârstă minimă de pensionare: 48 de ani, care crește progresiv conform legii.
Mod de calcul pentru pensia de serviciu:
- 80% din media indemnizațiilor brute și sporurilor din ultimele 48 de luni.
- Pensia netă nu poate depăși salariul net din ultima lună de activitate.