Proiectul coaliției pentru pensiile speciale trece "de urgență" prin Parlament. Vârsta de pensionare a magistraților crește la 65 de ani abia în 2045

Proiectul coaliției pentru pensiile speciale trece "de urgență" prin Parlament. Vârsta de pensionare a magistraților crește la 65 de ani abia în 2045
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a depus, marţi, la Parlament, un proiect de lege privind pensiile speciale ale magistraților.

Acesta a fost solicitat în cadrul ședinței coaliției de luni de către Crin Antonescu, candidatul la alegerile prezidențiale.

Proiectul pensiilor speciale, dezbătut de urgenţă

Propunerea legislativă va fi dezbătută în procedură de urgență, la propunerea iniţiatorilor.

Proiectul este semnat de liderii coaliției – Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian – și vizează alinierea pensiilor de serviciu, pentru a asigura echitate între beneficiarii pensiilor speciale și cei din sistemul public de pensii.

Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport - 23 aprilie.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul, transmite Agerpres.

Vârsta de pensionare la magistraţi - 48 de ani din 2026

Potrivit proiectului văzut de Antena3, începând cu 1 ianuarie 2026, vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat. Astfel, magistrații vor putea să se pensioneze și să beneficieze de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani în funcții juridice și au cel puțin 48 de ani.

Însă vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani abia în 2045.

image

Se propune, de asemenea, o ajustare a modului de calcul al pensiilor, pentru a diminua decalajul dintre pensiile de serviciu și pensiile publice.

Astfel, pensia de serviciu a magistraților va fi stabilită la 65% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. Acum acest cuantum este de 80%.

Cuantumul net al pensiei nu va depăși venitul net din ultima lună de activitate. Aceleași reglementări se aplică și personalului auxiliar de specialitate din instanțele judecătorești și parchete.

Potrivit expunerii de motive citate de News.ro, „măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ sunt necesare pentru alinierea tuturor pensiilor din perspectiva echității, principiu fundamental al reformei, așa cum este ea descrisă în PNRR.”

Deja CSM se plânge de noul proiect privind vârsta de pensionare: Ar conduce la un real blocaj


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇