Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a criticat dur proiectul de lege adoptat decizional marți noapte de Parlament, prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă este achitată suma, plus un procent de 15%, același prag fiind introdus și în cazul dosarelor DIICOT.
Proiectul fusese depus cu doar o săptămână înainte, pe 12 decembrie, de către liderii coaliției, premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL Nicolae Ciucă, aceștia motivând că astfel s-ar reduce încărcarea organelor de urmărire penală.
Kovesi spune, într-un punctul de vedere pentru SpotMedia.ro, că, dacă e promulgată, legea ar putea afecta investigațiile transfrontaliere ale EPPO, ceea ce ar duce la o încălcare a obligațiilor asumate de România.
„Pentru un specialist, propunerea de lege, adoptată extrem de rapid, pune niște întrebări serioase. De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală.
EPPO este responsabil pentru combaterea anumitor forme de evaziune fiscală care fraudează TVA, având în vedere ca aceasta reprezinta, în parte, un venit la bugetul Uniunii Europene. În România, din păcate, nivelul de detectare a fraudei cu TVA este foarte scăzut, iar lupta cu acest fenomen nu pare o prioritate. Dacă ne uitam în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre.
În activitatea EPPO am identificat multe dosare de fraudă la TVA anchetate în alte state, dar cu conexiuni în Romania (firme fantomă care sunt pe teritoriul României, tranzacții care se derulează în România, platforme online din România). Cu toate acestea, cazurile identificate de autoritățile române și raportate la EPPO sunt aproape inexistente.
Adoptarea acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru EPPO în investigațiile transfrontaliere. În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mica de un milion de euro. O asemenea consecință ar putea fi incompatibila cu obligațiile care revin României în baza Directivei PIF.
Vom analiza care este impactul acestor modificări și va trebui să discutăm cu autoritățile naționale responsabile ce va însemna această lege pentru detectarea și raportarea fraudei cu TVA către EPPO. Nu numai pe hârtie, ci și în practică”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-un răspuns la solicitarea SpotMedia.ro.
Legea a fost atacată și la CCR
Legea a fost atacată miercuri și la CCR de către parlamentarii USR şi Forţa Dreptei. Potrivit USR, care îi acuză pe liderii coaliției că nu fac decât să îi scape pe marii evazioniști.
„USR atacă la CCR legea lui Ciolacu şi Ciucă de protejare a marilor evazionişti. Vorbim de o mare amnistie, de o invitaţie pentru încălcarea legii. O lege care continuă moştenirea lui Liviu Dragnea - să ne aducem aminte de celebra lege în care puteai face evaziune fiscală până în 100.000 de euro şi scăpai nepedepsit. Acum, cu mâna PNL, evazioniştii ar scăpa cu sume de un milion de euro”, a declararat miercuri preşedintele USR, Cătălin Drulă.
Potrivit Opoziţiei, „Legea Ciucă-Ciolacu încalcă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care incriminează prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA”.
„De asemenea, incriminează tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informaţii, reglementare ce, în mod evident, nu poate da naştere decât la abuzuri, întrucât procurorii nu pot şti, prin telepatie, când vor contribuabilii să nu declare ceva”, au mai explicat reprezentanții celor două partide.
„Odată se încurajează mari evazionişti fiscali şi, pe de altă parte, oamenii care fac afaceri cinstite în ţara asta riscă să aibă cu toţii dosare penale în sistemul acesta complicat pe care l-au gândit cei de la PSD şi PNL. Nu mai vorbesc de termenul de prescripţie care va începe să curgă nu de la data săvârşirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze. Peste un an, doi, peste aproape zece ani poate veni, ţi-a făcut sesizare şi termenul abia de atunci începe să curgă, ceea ce este o nebunie totală”, a explicat și deputatul USR Stelian Ion.
USR arată că „legea încalcă mai multe prevederi constituţionale, inclusiv în ceea ce priveşte claritatea infracţiunilor nou-introduse”.
„Legea Ciucă-Ciolacu stabileşte că este infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoare până la 10 ani şi operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizica, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili. Or, faptele nu sunt clar definite, textul lasă loc la interpretări largi şi ambigue.
Această lege a fost adoptată cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Regulamentului Senatului, în condiţiile în care votul în plen a avut loc la doar câteva ore după dezbaterile din comisiile raportoare. Practic, senatorii şi deputaţii nu au avut posibilitatea obiectivă să analizeze proiectul şi au exercitat un vot exclusiv pe recomandarea şefului de grup parlamentar/de partid”, spun cei de la USR.
„Tot de o încălcare a prevederilor Regulamentului Camerei Deputaţilor este vorba şi în ceea ce priveşte procedura de vot final, când majoritatea PSD-PNL a forţat reîntoarcerea la etapa de vot pe amendamente, urmată de votarea unui amendament diferit de cel care fusese iniţial respins”, mai precizează comunicatul.
Amintim că deputaţii au adoptat marţi, decizional, proiectul de lege. Proiectul intrase în plenul Senatului cu doar o zi înainte. Potrivit Profit.ro, inițial proiectul a primit, luni, în jurul orei 17:30, doar 65 de voturi „pentru” din partea senatorilor, în condițiile în care numărul necesar pentru adoptare era de 69. Ulterior, președintele de ședință a anunțat că actul nu a fost adoptat și este trimis la Camera Deputaților, care este decizională. Jumătate de oră mai târziu, PSD a reclamat că unor senatori nu le-au funcționat cartelele și a fost forțat un al doilea vot, în urma căruia proiectul a fost adoptat cu 70 de voturi „pentru”.
Ciolacu apără legea, dar se și spală pe mâini
Chestionat miercuri pe acest subiect, premierul Marcel Ciolacu a insistat că nu se pune problema de o dezincriminare a faptelor şi că nu va scapă nimeni de închisoare.
„Nu scapă nimeni de închisoare. În primul rând, nu iese nimeni din puşcărie. În al doilea rând, în proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Eu ştiu că, de obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat. Sunt mai multe, că nu poate unul singur să facă toată evaziunea. Cineva s-a ocupat în trecut, şi n-am auzit pe nimeni, n-am auzit presa spunând că DIICOT nu mai are competenţe. Noi am introdus acele competenţe.
Am introdus majorări până la 15 ani pentru evaziunea la TVA, lucru care este şi la nivelul Uniunii Europene. S-a venit cu două amendamente de modificări. Nu iese nimeni din nicio închisoare, pentru că nicio lege nu este retroactivă”, le-a răspuns Ciolacu jurnaliștilor, pe holurile Parlamentului, după ce a participat la votul pe bugetul pe 2024.
Șeful PSD a insistat că nu există dezincriminarea faptelor, iar cine încalcă legea, a doua oară când o face, va merge la închisoare. El s-a delimitat însă, susținând că nu a fost iniţiatorul acestei prevederi, care a fost introdusă printr-un amendament.
„Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la puşcărie. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Eu nu am fost iniţiatorul şi este un amendament venit de la grupurile parlamentare. Nu sunt nici judecător, nici procuror, nu mă interesează să bag pe nimeni la puşcărie, fiindcă eu nu mă ocup cu aşa ceva, ci responsabilitatea mea este aceea de a face un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să ni-i dea înapoi, cu toate majorările”, a conchis șeful PSD.