Iohannis și alți lideri cer comunității internaționale să recunoască crimele regimului stalinist, inclusiv Holodomorul, pentru ca Rusia să nu rescrie istoria

Iohannis și alți lideri cer comunității internaționale să recunoască crimele regimului stalinist, inclusiv Holodomorul, pentru ca Rusia să nu rescrie istoria

Klaus Iohannis și președinții Poloniei, Lituaniei și Letoniei au cerut, într-o declarație comună, recunoașterea Holodomorului, pentru ca Rusia să nu rescrie istoria.

Euromaidanpress scrie că cei patru șefi de stat ”cer comunității internaționale să recunoască crimele comise de regimul stalinist, inclusiv Holodomorul din anii 1932-33, din Ucraina”, argumentând că acest lucru este necesar pentru a împiedica încercări ale Rusiei de a rescrie istoria.

Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina îşi aminteşte bine ce înseamnă foamea, deoarece în timpul Holodomorului, care a fost organizat împotriva ucrainenilor de către regimul totalitar stalinist, au murit între patru şi opt milioane de oameni, scrie News.ro.

ADVERTISING

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în urmă cu 90 de ani, Uniunea Sovietică a provocat teribilul Holodomor, foametea indusă pe teritoriul Ucrainei de politicile sovietice, iar astăzi Rusia foloseşte din nou foametea ca instrument de război şi încearcă să creeze instabilitate în lume. 

Totodată, cancelarul german Olaf Scholz a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Holodomorului, susținând că foametea nu trebuie să mai fie folosită niciodată ca armă, relatează CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇