Iohannis încă vizează o funcție la UE? "Ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei. Mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte" (Video)

Iohannis încă vizează o funcție la UE? "Ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei. Mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte" (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a spus, din nou, că nu este împotriva comasării alegerilor din acest an, pentru că, în opinia lui, patru rânduri de scrutine ar fi prea mult. Cât despre funcţiile din UE, şeful statului crede că „ar fi inadmisibil” ca nicio poziție relevantă să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei, la fel ca în 2019.

”Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este prea mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferință de presă de la Strasbourg.

Șeful statului a spus însă că, dacă se decide comasarea alegerilor, aceasta trebuie organizată din timp.

„Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp și se anunță, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a adăugat președintele.

Coaliţia a analizat o posibilă comasare a alegerilor europarlamentare şi locale şi a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, au declarat surse politice pentru SpotMedia.ro. O decizie este aşteptată în şedinţa coaliţiei de joi. 

Mulți est-europeni se consideră ignorați

Întrebat dacă la finalul celui de-al doilea mandat de președinte al României, ia în calcul să candideze pentru o funcție la nivel european, Klaus Iohannis a spus că nu este momentul să facă astfel de speculații.

„Nu cred că este momentul să fac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”, a răspuns președintele.

Iohannis a răspuns, apoi, unei întrebări care i-a fost adresată Robertei Metsola, cu privire la faptul că Europa de Est nu a avut un reprezentant în funcțiile cheie în 2019 și dacă ea consideră că a venit timpul ca acest lucru să se schimbe.

Potrivit șefului statului, în 2019 s-a greșit, când toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane din vechea Europă. Mulți est-europeni se consideră ignorați.

„Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est. Eu cred că în 2019 s-a greșit, toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente din vechea Europă și este unul dintre motivele pentru care mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte. E o eroare și ar fi bine să nu se mai producă”, a precizat Iohannis.

"Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ar adânci niște falii care preferăm noi să fie închise”, a spus mai Iohannis.

De asemenea, Iohannis a declarat că încrederea cetățenilor în ce face Uniunea Europeană a scăzut și trebuie văzut ce se poate face pentru a crește din nou.

„În primul rând, trebuie să vedem unde să ne concentrăm ca să crească iar încrederea cetățenilor în ce face Uniunea. Este o distanță prea mare între cetățeanul elector și clasa politică europeană.

Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să venim cu soluții nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung și trebuie să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele”, crede Klaus Iohannis.

Declarații de presă comune cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇