Guvernul reformist din Bulgaria ar putea cădea după doar 6 luni

Guvernul reformist din Bulgaria ar putea cădea după doar 6 luni

Principalul partid de opoziţie din Bulgaria a depus, miercuri, o moţiune de cenzură împotriva guvernului premierului Kiril Petkov, în legătură cu politica economică, o decizie care ar putea duce la căderea coaliţiei aflate la putere după doar şase luni de mandat.

Partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borisov, acuză administraţia lui Petkov că nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a contracara creşterea inflaţiei, determinată de războiul din Ucraina. Votul este aşteptat săptămâna viitoare, relatează Reuters.

ADVERTISING

"Am depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, din cauza eşecului său în privinţa politicii economice şi fiscale", a declarat Desislava Atanasova, membră importantă a GERB.

Partidul lui Borisov intenţionează să poarte discuţii cu toate celelalte grupuri politice din Parlament, pentru a sprijini moţiunea, a adăugat ea.

Preţurile de consum în Bulgaria au crescut cu 14,4% în aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, în special din cauza scumpirilor la alimente şi energie.

Petkov, un economist de 42 de ani ales în decembrie pe baza unei platforme de reforme şi anticorupţie, a spus că va încerca să asigure sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar, după ce formaţiunea politică populistă ITN a părăsit coaliţia formată din patru partide.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ciuda unor dezertări în cadrul ITN, Guvernul mai are încă nevoie de 7 mandate parlamentare pentru a deţine o majoritate.

O criză politică riscă să încetinească eforturile de reformă din Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, şi ar putea pune în pericol planul de a primi fondurile europene de relansare şi de a adopta moneda euro, programată pentru 2024, comentează Reuters.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇