Guvernul adoptă azi proiectul de lege privind izolarea și carantina. Orban a atacat CCR

Guvernul adoptă azi proiectul de lege privind izolarea și carantina. Orban a atacat CCR

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la începutul ședinței de guvern, că astăzi va fi adoptat proiectul de lege privind izolarea și carantina.

Proiectul de lege a fost elaborat de Guvern, după ce Curtea Constituțională a României a decis că izolarea la domiciliu și carantina instituționalizată sunt neconstituționale.

Ședința de guvern a început în jurul orei 12:00, pe ordinea de zi figurând un singur punct:

  1. PROIECT DE LEGE privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic

”Ne-am întrunit pentru a găsi soluția pentru pericolul uriaș care există pentru sănătatea cetățenilor români, ca urmare a unei noi decizii a CCR. De la inceputul epidemei, orice demers al Guvernului și al autorităților implicate în lupta contra COVID a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, atitudinea unor instituții publice, care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD.

ADVERTISING

La fiecare nouă lovitură dată nu Guvernului, ci sănătății publice, dreptului cetățenilor la sănătate, noi am avut soluții. Și de data asta, iarăși venim cu soluții”, a declarat prim-ministrul Orban la debutul ședinței Executivului.

”Decizii CCR au îngreunat eforturile Guvernului”

Apoi, premierul Orban a făcut o trecere în revistă a deciziilor CCR care, din punctul său de vedere, au îngreunat eforturile Gvuernului de a stopa răspândirea coronavirusului.

”Readuc aminte că, în urma unei decizii CCR, practic toate amenzile date de instituțiile cu drept de control și dare a amenzilor au fost anulate. Printr-o decizie a CCR, care a acționat ca filială a PSD.

Readuc aminte că la trecerea de la starea de urgență la cea de alertă, ne-am trezit cu altă decizie a CCR care a creat o situație dramatică. Am rezolvat-o printr-un proiect de lege, în procedură de urgență adoptat, dar adoptat cu multe modificări care ne-au îngreunat posibilitățile reale de a lupta eficient contra epidemiei.

ADVERTISING

Azi sunt spitale care, din cauza faptului că nu putem dispune detașarea, nu au medici. Fie la ATI, fie în secțiile normale.

În cadrul DSP, tot personalul la care am făcut apel în starea de urgență și în cea de alertă, aproape am rămas fără el din cauza introducerii unui articol în lege privind detașarea, care nu se poate face fără acordul tuturor părților implicate”, a completat șeful liberalilor.

Orban a explicat ce înseamnă exact acest lucru.

”Deci trebuie să mutăm pacienți cu elicoptere, pentru că nu putem detașa medicii. Avem situații în care managerii de spital se opun medicilor care sunt dispuși să fie detașati în zonele fierbinți, lăsând o mare parte din pacienții infectați fără posibilitatea de a fi tratați”, a mai punctat premierul.

”Nouă situație de o gravitate fără precedent”

Revenind la proiectul de lege ce va fi adoptat azi, Orban se întreabă cum ar fi acționat autoritățile la Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară, dacă nu exista posibilitatea carantinării.

ADVERTISING

”Și acum suntem în fața unei noi situații de o gravitate fără precedent. CCR a decis că nu există bază legală pentru ca cetățenii care au fost diagnosticați să fie tratați în spital și că orice pacient care e infectat cu COVID care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. De asemena, CCR ne-a lăsat fără instrumentul de a lua decizia de izolare la domiciliu, de carantinare a persoanelor în spații instituționalizate, posibilitatea de a carantina localității, cartiere, zone.

Cum ar fi putut reacționa autoritățile la Suceava sau alte localități unde s-a produs creștere rapidă a numărului de infecții dacă nu aveam pârghia carantinării? A oprit riscul de tranmsitere în alte localități”, a evidențiat prim-ministrul.

”Exista bază legală”

El a susținut că a existat bază legală pentru toate măsurile luate de Executiv în cotnextul pandemiei.

”Vă spun că exista bază legală și înainte pentru toate măsurile pe care le-am luat. Unde am fi fost dacă nu puteam să luăm aceste măsuri de izolare și carantinae? Noi am avut o răspundere uriașă pentru persoanele care au venit din țările cu focal, unde era un nivel răspândit al epidemiei. Dacă nu aveam pârghia izolării și a carantinei, probabil numărul de cazuri ar fi fost de 10 – 20 de ori mai mare.

Am apărat sănătatea și viața în ciuda oricărei măsuri și decizii luate de instanță. Orice instituție trebuie să se comporte responsabil în epidemie. Să pună pe primul plan sănătatea românilor, nu să facă jocuri politice și să pună bețe în roate la toate demersurile luate de guvern împreună cu specialiști și autorități”, a mai spus premierul.

În fine, el a precizat că proiectul va fi trimis Parlamentului, unde va fi dezbătut în procedură de urgență.

”Avem acest proiect de lege și va trebui să convingem parlamentarii care au convocat sesiune extraordinară că este vital să dezbatem cât mai rapid”, a conchis Orban.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/2978318108963263/?__xts__[0]=68.ARAoziCqFpqR_TSLGq5p7SrDjtRVlF7PAMSntvuHECcV53LGuRcO8bgLIpyAMI2cYYsSfcuY0X4HX8p4GrpwfbITdBY32Mjw4WsYWsMIsZAPsMg9DszhanR1wsd01DFI9eSiPDkOsNe949dz0zbhgOVaP4xVj_UXJ_OZEtb513im5MT-k2joeer1OoipOQiqBYFAezjYbm7kkLcKEtlabtbAqKvRlFFvI9CPC4RMQnDBNsfRPAo-tzLRwJy4KOYhMSCvdo8_vQT8DtOFp8JwAlZY34XAfbBJIsxH17jKhVsyIlCTCjag0sjabIa_i1Qic96tzXIciS-45QDuSDOzRu2gxkGNhW0eJUjvCw&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇