Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege referitor la zgomotul ambiental în localități, care transpune mai multe documente europene referitoare la efectele zgomotului produs de traficul aerian, feroviar şi rutier asupra oamenilor.
Proiectul a fost propus de Ministerul Mediului si pornește de la o directivă europeană prin care ”s-au introdus metode de evaluare a efectelor dăunătoare ale zgomotului (pentru evaluarea riscului apariţiei disconfortului pe timp de zi şi a tulburării somnului pe timp de noapte, din cauza expunerii la zgomot) pentru 3 tipuri de surse de zgomot: trafic aerian, feroviar şi rutier”.
Conform comunicatului transmis de minister, o altă noutate este introducerea metodei de evaluare a efectelor zgomotului produs de traficul rutier asupra riscului apariţiei cardiopatiei ischemice.
Autorităţile publice care administrează aglomerări de populație şi operatorii economici care administrează infrastructuri aeroportuare, rutiere şi feroviare vor fi obligați să aplice noile metode prevăzute în lege.
În plus, pe lista aglomerărilor existente în vechea lege, mai sunt introduse patru noi orașe (Vaslui, Drobeta – Turnu Severin, Piatra Neamţ şi Râmnicu Vâlcea) care înregistrează o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori şi pentru care se introduce obligaţia realizării hărţilor strategice de zgomot şi a planurilor de acţiune.
Totodată, ministerul precizează că, având în vedere că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se vor achiziţiona staţii fixe de monitorizare a zgomotului, prin noua lege se introduc anumite responsabilităţi pentru autorităţile menționate explicit.
Aplicarea noii legi nu conduce la înfiinţarea de instituţii sau organisme noi şi nici la modificarea structurii instituţiilor existente, mai precizează Ministerul Mediului.
Proiectul va merge la Parlament, pentru dezbatere și vot, iar apoi va fi trimis la președintele României pentru promulgare și intrarea în vigoare.