Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susţine că majorările salariale anunţate în sectorul feroviar, după protestul spontan de la începutul săptămânii, nu sunt certe şi se vor discuta abia când companiile vor veni cu bugetele la aprobare.
”Dacă vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a spus Grindeanu, precizând că o majorare salarială de la 1 ianuarie 2022 a fost comunicată ”neoficial, pe surse, şi nu este convenită de niciuna dintre părţi.
Întrebat despre creşterile salariale din sectorul feroviar, ministrul a afirmat că ”ceea ce s-a agreat în urma discuţiilor cu sindicatele şi cu reprezentanţii companiilor este în comunicatul oficial, agreat de ei şi de sindicate, aflat pe site, şi care spune în eşenţă următorul lucru, că suntem de acord cu aceste creşteri, fără a spune niciun procent, dacă ne înscriem în limitele date de buget şi, de asemenea, de aprobarea bugetelor companiilor din subordine”.
Bugetele companiilor din sectorul feroviar (CFR Infrastructură, Marfă şi Călători) nu au fost aprobate, asta se va întâmpla probabil în februarie, martie.
”Atunci, dacă acele companii vor veni când vor prezenta bugetul şi vor fi aprobate în Guvern, vor putea susţine din punct de vedere economic aceste creşteri, nimeni nu are nimic împotrivă”, a precizat Grindeanu, miercuri seara, la Profit TV.
Despre o posibilă creştere salarială în sectorul feroviar, de la 1 ianurie, Sorin Grindeanu a răspuns: ”Am înţeles că aceasta a fost o comucare neoficială, pe surse, şi care nu e convenită de niciuna dintre părţi, singurul lucru convenit a fost acel comunicat, convenit de ambele părţi”.
Cât despre posibile proteste pe calea ferată, ministrul Transporturilor a replicat: ”Eu cred că la CFR este nevoie de multe investiţii, să crească atât calitatea transportului, cât şi calitatea celui care munceşte în CFR, nu s-a investit de peste 30 de ani şi acest lucru se vede”.
În privinţa statutului feroviarului, promovat de PSD în Parlament şi care prevede majorarea salariilor cu 30%, Grindeanu a explicat că şi-ar dori ca acesta să se aplice, dar în prezent companiile din sectorul feroviar se află pe pierdere.
”Niciuna dintre ele nu este pe profit şi trebuie să găsim, pentru anul viitor, acele soluţii de redresare”, a afirmat el, precizând că există şi jaloane în PNRR legate de aceste companii.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat, luni, după negocierile cu sindicatele angajaţilor din domeniul feroviar, că părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze, ca soluţie, creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.