Şefa guvernului francez, Elisabeth Borne, a cerut includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE şi, de asemenea, în Constituţia Franţei, solicitare venită în urma recentei decizii a Curţii Supreme a SUA, care a anulat în această ţară jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort.
„În contextul acestui regres şi inclusiv ca urmare a faptului că în Europa extrema dreaptă pune sub semnul întrebării dreptul la avort, rezultă importanţa de a-l înscrie ca drept fundamental”, a justificat Elisabeth Borne, în declaraţii acordate presei, în timp ce vizita un centru de planificare familială la Paris.
Unele grupuri parlamentare au anunţat deja proiecte de lege pentru înscrierea avortului ca un drept fundamental în Constituţia franceză.
„Să dispună liber de corpul lor este un drept fundamental al femeilor”, a mai spus şefa guvernului francez, în opinia căreia decizia Curţii Supreme a SUA este „un avertisment foarte ferm care ne arată că, în ce priveşte drepturile femeilor, nimic nu poate fi considerat ca obţinut definitiv”.
Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic „Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.
Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.
Printre cei care au reacţionat negativ faţă de această decizie se numără şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care a descris avortul ca fiind un drept „fundamental pentru toate femeile” şi a cerut ca acesta să fie protejat.