Parlamentul israelian a aprobat o reformă care urmăreşte să faciliteze accesul la avort, o măsură considerată la antipodul deciziei „represive” a Curţii Supreme a SUA de către ministrul Sănătăţii.
Avortul este legal în Israel, dar trebuie aprobat de o comisie a Ministerului Sănătăţii în urma unei întâlniri faţă în faţă, conform unor proceduri introduse în anii 1970 şi care nu mai fuseseră actualizate, potrivit AFP.
Luni, Parlamentul a menţinut necesitatea obţinerii unui acord din partea unei comisii a ministerului, dar le-a permis caselor de asigurări de sănătate să ofere practicarea avorturilor în centrele comunitare şi nu doar în spitale sau în marile clinici.
Femeile vor putea să îşi înainteze cererea online şi nu vor mai fi obligate să se prezinte în persoană în faţa comisiei Ministerului Sănătăţii, o cerinţă considerată potenţial "umilitoare" şi "inutilă" de către ministrul Sănătăţii, Nitzan Horowitz.
"Timp de peste 30 de ani, Ministerul Sănătăţii a funcţionat după nişte reguli arhaice care îi împingeau pe membrii comisiei să facă tot ce le stă în putere pentru a reduce 'avorturile care nu sunt necesare', în special prin a le cere femeilor să îşi reconsidere alegerea (de a avorta - n.red.).
Reforma aprobată astăzi va pune în aplicare reguli mai simple, mai respectuoase şi progresive şi va consolida astfel dreptul femeilor de a dispune de corpul lor (…) deoarece alegerea avortului aparţine femeilor", a declarat Horowitz, şeful partidului de stânga Meretz.
Ministrul a denunţat de altfel decizia "represivă" a Curţii Supreme din SUA, principalul aliat al Israelului, care a anulat vineri o hotărâre ce garanta dreptul femeilor americane la avort.
Noile reguli din Israel vor intra în vigoare în trei luni - înaintea alegerilor anticipate prevăzute pentru sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie - pentru a permite comisiei ministerului să se adapteze la ele.
Conform celor mai noi date ale autorităţilor, 17.548 de femei au înaintat o cerere de avort în 2020, dintre care 17.351 (98,9%) au obţinut acordul, iar 16.430 au făcut în cele din urmă întrerupere de sarcină.