Extrema dreaptă a ajuns la putere în Suedia. Noul premier vrea să pună frână imigraţiei

Extrema dreaptă a ajuns la putere în Suedia. Noul premier vrea să pună frână imigraţiei

Parlamentul Suediei a aprobat, luni, numirea în funcţia de prim-ministru a politicianului conservator Ulf Kristersson, liderul coaliţiei de centru-dreapta de la Stockholm, pe baza unui program care vizează combaterea infracţionalităţii şi limitarea imigraţiei.

Kristersson a fost confirmat ca prim-ministru graţie sprijinului inedit adus noului guvern de către Democraţii Suediei (SD), partid de extremă-dreaptă, marcând o nouă eră politică în regatul scandinav, transmit AFP şi dpa.

Kristersson, liderul partidului Moderaţii, artizanul unei apropieri fără precedent a dreptei tradiţionale şi taberei naţionaliste în scrutinul legislativ din septembrie, a întrunit 176 de voturi pentru alegerea sa ca şef al guvernului, faţă de 173 împotrivă.

Votul a fost salutat cu aplauze în băncile celor trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) care vor forma viitorul guvern, şi ale SD, formaţiune foarte influentă cu cele 73 de mandate ale sale.

ADVERTISING

Democraţii Suediei este o formaţiune fondată în anii 1980 de politicieni de extremă-dreapta. Partidul şi-a modificat doctrina în ultimii ani, orientându-se spre curentul politic principal, dar grupurile parlamentare îl considerau până acum prea radical pentru o colaborare.

Ulf Kristersson, în vârstă de 58 de ani, îi va succeda social-democratei Magdalena Andersson, după opt ani în care la putere s-a aflat stânga.

Marţi, el va face o declaraţie şi îşi va prezenta cabinetul, după care schimbarea de guvern va fi aprobată oficial de regele Carl al XVI-lea Gustaf.

Vineri, după mai multe săptămâni de negocieri, Kristersson a prezentat un acord politic cu ceilalţi trei şefi ai partidelor majorităţii, printre care liderul SD, Jimmie Akesson.

SD a fost marele câştigător al alegerilor din septembrie, cu un scor record de 20,5% din voturi, cu care a devenit al doilea partid în Suedia, după social-democraţi.

În foaia de parcurs de 62 de pagini prezentată vineri, cele patru formaţiuni prevăd mai ales măsuri de luptă împotriva infracţionalităţii şi de reducere a imigraţiei, precum şi o relansare a energiei nucleare în Suedia.

ADVERTISING

"Este minunat, sunt recunoscător. Sunt bucuros că am primit încrederea Parlamentului, sunt umil în faţa sarcinilor care ne aşteaptă", a declarat Ulf Kristersson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇