Expert Forum avertizează că secţiile care au funcţionat la locale în încăperi sub 25 mp trebuie relocate

Expert Forum avertizează că secţiile care au funcţionat la locale în încăperi sub 25 mp trebuie relocate

Secţiile de votare care au funcţionat la alegerile locale în încăperi sub 25 metri pătraţi trebuie relocate, acolo unde este posibil, înainte de alegerile parlamentare, în spaţii care să permită menţinerea distanţei de siguranţă, se precizează în Raportul de monitorizare a alegerilor locale prezentat, marţi, online, de Expert Forum (EFOR).

„Problema e că, mai ales în mediul urban, sunt destul de multe secţii sub 25 metri pătraţi, birourile electorale sunt destul de numeroase, mai puţin numeroase ca la locale, dar în practică credem că multe din aceste spaţii nu au oferit suficientă distanţare pentru membrii birourilor electorale.

ADVERTISING

Şi, să nu uităm că, prin legislaţie, birourile electorale au fost mărite practic, ceea ce pentru acest an este complicat din perspectiva logisticii", a spus Septimius Pârvu, expert în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum.

Sociologi despre campania la parlamentare: Din nou vom fi trataţi cu zahăr şi cu miere. Medici cunoscuți au fost puși pe liste pentru a convinge indecișii

Șeful AEP dă asigurări că s-au schimbat sediile

Preşedintele AEP, Florin Mituleţu Buică, a dat asigurări, într-o intervenţie online, că au fost schimbate sediile unor secţii de votare, astfel încât procesul electoral să se poată desfăşura "cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute în această perioadă de pandemie".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a spus că, din discuţiile pe care le-a avut cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul Afacerilor Interne, regulile sanitare la parlamentare vor fi "identice ca şi la alegerile locale".

În altă ordine de idei, Florin Mituleţu Buică a arătat că, la alegerile locale, AEP a înregistrat "foarte multe retrageri, aproape de procesul electoral, în ultima săptămână, de teama pandemiei de COVID 19".

A început campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020. Ce reguli trebuie respectate în pandemie (Video)

Ce măsuri ar trebui luate pentru combaterea COVID

În ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate pentru combaterea COVID-19 şi utilizarea metodelor alternative de vot, Raportul recomandă ca alegătorii aflaţi în izolare sau carantină să poată solicita urna specială fără a spori riscul de infectare cu COVID 19 prin contactul fizic cu alte persoane, iar legislaţia ar trebui modificată pentru a permite depunerea de cereri prin mijloace electronice.

ADVERTISING

De asemenea, autorităţile ar trebui să permită înregistrarea prin mijloace online şi pe o perioadă mai îndelungată, prin intermediul birourilor electorale de circumscripţie, iar alegătorilor care nu pot părăsi locul de muncă în ziua alegerilor trebuie să li se permită să voteze cu urna specială.

Harta alegerilor parlamentare: Vezi candidații din județul tău

Reglementările trebuie adoptate rapid

Expert Forum atrage atenţia că reglementările privind siguranţa sanitară trebuie adoptate în timp util, iar Guvernul şi AEP trebuie să desfăşoare o campanie de informare susţinută, prin instrumente cât mai diverse şi adaptate tuturor categoriilor de participanţi la procesul electoral (radio, TV, online, inclusiv în limbile minorităţilor naţionale şi în format accesibil persoanelor cu dizabilităţi).

Expert Forum şi organizaţiile membre ale coaliţiei FiecareVot au lansat, marţi, în cadrul unui eveniment desfăşurat online, Raportul de monitorizare a alegerilor locale şi stadiul organizării alegerilor parlamentare.

Potrivit documentului, adoptarea târzie a unor reglementări pentru limitarea răspândirii COVID 19 a creat confuzie şi a dus la imposibilitatea practică a implementării lor în timp util, deşi au fost transmise recomandări pentru adoptarea unor noi măsuri şi s-a solicitat clarificarea unora dintre cele adoptate încă din august 2020.

Firma unui candidat din Bistrița a fost acreditată de BEC să facă exit-poll la nivel național la alegerile parlamentare. Ce afaceri cu statul a făcut în pandemie

"Modificările legislative nu au rezolvat accesul la urna specială pentru persoanele aflate în carantină sau izolare şi care nu deţineau documente medicale (care au fost private efectiv de posibilitatea de a vota) şi nu au luat în calcul introducerea unor noi metode alternative de vot pentru grupurile vulnerabile de alegători", se mai arată în raportul Expert Forum.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇