Emilia Șercan: Geoană a deținut ilegal calitatea de doctorand pentru cel puțin șase ani

Emilia Șercan: Geoană a deținut ilegal calitatea de doctorand pentru cel puțin șase ani

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a deținut în mod ilegal, pentru cel puțin șase ani, calitatea de doctorand, susţine jurnalista Emilia Sercan.

După ce a arătat că Mircea Geoană a plagiat substanțial în teza de doctorat pe care a susținut-o, în urmă cu aproape 20 de ani, la Academia de Studii Economice din București, Emilia Șercan revine cu noi informații pe această temă.

Într-un articol publicat marți de Press One, Emilia Șercan arată că Mircea Geoană a deținut în mod ilegal, pentru cel puțin șase ani, calitatea de doctorand. Actualul secretar adjunct al NATO ar fi trebuit exmatriculat după 1998.

Iată cele mai importante informații pe care le prezintă jurnalista:

- Mircea Geoană a deținut în mod calitatea de doctorand al Academiei de Studii Economice (ASE) pentru cel puțin șase ani, între 1998 și 2004, deși nu mai îndeplinea criteriile legale. El a obținut titlul de doctor cu calificativul „foarte bine” după 12 ani și 28 de zile de la înmatricularea sa ca student doctorand, la data de 21 iunie 1993.

ADVERTISING

- Într-un răspuns scris primit de la ASE, universitatea spune că nu știe dacă Geoană a urmat studii la frecvență sau la fără frecvență, un detaliu important pentru a determina perioada în care acesta a deținut legal statutul de doctorand.

- Legislația din 1993 nu prevedea doctoratul la fără frecvență, ceea ce înseamnă că Geoană a fost admis automat la studii cu frecvență. Conform legislației de atunci, durata stagiului de pregătire era de "cel mult 4 ani".

- ASE precizează în răspunsul scris că, din documentele existente la dosar, nu rezultă forma de învățământ la care a fost înmatriculat Geoană, însă "perioada de desfășurare a programului de doctorat corespunde formei de învățământ fără frecvență".

- Conform legislației din 1993, Geoană ar fi trebuit să finalizeze doctoratul în 1997. Numai că în februarie 1996 Geoană a preluat postul ambasador al României în Statele Unite ale Americii (SUA). ASE precizează în răspunsul scris că, "pentru o durată durată similară (6 luni) s-a aprobat întreruperea programului de pregătire doctorală prin Decizia nr. 71/06.05.1998, în baza cererii depuse de domnul Geoană la data de 06.04.1998".

- Rectorul ASE a explicat că Geoană a solicitat o întrerupere de studii de un an, însă universitatea i-a aprobat doar 6 luni, cu aplicare imediată.

ADVERTISING

- La doar o lună după aprobarea cererii sale, deși se afla în perioada de întrerupere de studii, Geoană a susținut două referate obligatorii în programul de pregătire, ambele în aceeași zi: 2 iunie 1998.

- Geoană nu ar fi avut dreptul să susțină acele referate la acel moment, lucru confirmat și de rectorul ASE, Nicolae Istudor.

- Așadar, Mircea Geoană ar fi trebuit să susțină teza de doctorat în iunie 1997, dacă s-ar fi respectat perioada de finalizare a studiilor doctorale de 4 ani, prevăzută la înmatriculare. Luând în considerare și cererile de prelungire și de întrerupere a studiilor, termenul limită de susținere a tezei de doctorat se extinde până în iunie 1998. După acest interval, Mircea Geoană s-a aflat în afara termenelor legale, ceea ce ar fi trebuit să ducă la exmatricularea sa de către ASE.

ADVERTISING

- ASE nu a explicat clar ce prevederi au permis ca Mircea Geoană să fie doctorand între iunie 1998 și 30 septembrie 2004, data la care toți doctoranzii înmatriculați înainte de 1996 au beneficiat de un termen de grație de 11 luni pentru susținerea doctoratului.

- Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a explicat, însă, cum s-a ajuns la prelungirea din 2004, care i-a permis lui Geoană să obțină doctoratul. În 2004, secretariatul Școlii Doctorale de la ASE a făcut o analiză a situației doctoranzilor care nu mai îndeplineau legal această calitate și a înaintat către Biroul Executiv al Senatului ASE „o adresă de exmatriculare” a studenților înmatriculați înainte de 1996. Dar în loc să decidă exmatricularea, Biroul Executiv al Senatului ASE a aprobat, pe 30 septembrie 2004, o prelungire a stagiului acestor doctoranzi cu 11 luni, adică până la 1 august 2005.

- Întrebat dacă Geoană nu trebuia exmatriculat automat, Istudor a spus: "Chiar dacă ar sta lucrurile așa, ce am mai putea face noi, acum, ca să îndreptăm o chestie de acum 20 de ani? E complicată treaba. Ce aș putea face eu, ca rector? Într-adevăr, o analiză pertinentă, dacă și documentele și legea ne ajută, putem să facem și să spunem, da, a fost în afara termenului. Dar, încă o dată, la vremea aia era atât de ambiguă legislația, încât Biroul de Senat a dat o prelungire. Nu se știe dacă a avut o bază legală sau nu."

Mai multe detalii despre calitatea de doctorand a lui Mircea Geoană, pe PressOne.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇