După ce Cîțu a spus că are soluții concrete pentru desființarea Secției Speciale, Coaliția de guvernare nu a ajuns nici azi la un consens. Barna: A fost un moment hazliu

După ce Cîțu a spus că are soluții concrete pentru desființarea Secției Speciale, Coaliția de guvernare nu a ajuns nici azi la un consens. Barna: A fost un moment hazliu

Partidele din coaliția de guvernare nu au ajuns nici luni la un consens asupra desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declara că a vorbit din nou în şedinţa de coaliţie despre desfiinţarea Secţiei Speciale, menţionând că nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Iar asta pentru că, spune el, "PNL nu a venit cu o anumită soluţie", iar discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare, până când se va debloca această "situaţie neplăcută".

"Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară, vom vorbi şi săptămâna viitoare, până când vom debloca această situaţie neplăcută. Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie.

ADVERTISING

După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări.

Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect.

Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente", a precizat Stelian Ion, citat de Agerpres.

El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia.

"Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut.

ADVERTISING

Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect", a afirmat ministrul Justiţiei.

Barna: Un moment hazliu

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a afirmat că discuţiile din coaliţia de guvernare pe tema desfiinţării Secţiei Speciale au reprezentat "un moment hazliu", pentru că reprezentanţii PNL au spus că au o soluţie, fără să o precizeze.

Barna a menţionat că discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare.

"La subiectul SIIJ a fost un moment hazliu, cu adevărat hazliu astăzi, pentru că colegii de la PNL ne-au spus că ar avea o soluţie, dar nu ne-o spun şi a fost aşa: 20 de minute - jumătate de oră de discutat cu izuri de tabără.

ADVERTISING

Vor continua discuţiile săptămâna viitoare, sperăm să vedem dacă identificăm şi o soluţie care să funcţioneze şi să depăşim această buturugă mică care se face din ce în ce mai mare", a afirmat Barna după şedinţa coaliţiei, potrivit Agerpres.

El a adăugat că vor mai avea loc discuţii în această săptămână şi speră să se găsească o formulă până săptămâna viitoare.

Orban susţine că nu a înţeles soluţia propusă de Iulia Scântei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la finalul şedinţei coaliţiei, că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu se poate face decât prin consens şi în continuare se caută acel consens în coaliţia de guvernare, potrivit News.ro.

”Desfiinţarea SIIJ nu se poate realiza decât în Parlament, doar pe o formă a proiectului de lege care să fie susţinută de toate formaţiunile politice din coaliţie. Căutăm în continuare acea formă care să întrunească consensul partidelor din coaliţie”, a declarat, luni seară, Ludovic Orban.  

Întrebat dacă a înţeles care este soluţia propusă de senatorul Iulia Scântei, Orban a afirmat: ”Nu, nu, nu. Am înţeles că textul proiectului aşa cum a fost adoptat de Guvern şi cum a fost adoptat de Camera deputaţilor nu este conform cu recomandările comisiei de la Veneţia. Am zis – atunci doamna Scântei şi echipa care a lucrat cu Ministerul Justiţiei să vină cu soluţia”.  

De asemenea, liderul PNL susţine că nu s-a explicat clar ce nu este conform cu recomandările Comisiei de la Veneţia.  

Premierul Florin Cîţu a anunţat, înaintea şedinţei, că va propune să se discute despre desfiinţarea Secţiei speciale, având propuneri concrete în acest sens.

Senatorul Iulia Scântei l-a însoţit pentru a prezenta liderilor coaliţiei soluţia identificată pentru a obţine consensul. 

Citește și?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇