ICDE îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că Parlamentul României nu tranșează prin vot chestiuni importante cu privire la funcționarea justiției din România și cere Senatului să voteze de urgență proiectul privind funcționarea Secției pentru investigarea Infracțiunilor din justiţie (SIIJ).
”Parlamentul trebuie să își exercite rolul constituțional de unică autoritate legiuitoare și să își asume votul cu privire la acest subiect care dezbină societatea și care a generat numeroase reacţii din partea societăţii civile, magistraților români și partenerilor europeni (…)
Este momentul ca parlamentarii să acționeze și să pună capăt interpretărilor alternative ale funcționării SIIJ, de aceea solicităm ca proiectul de lege PLX 108/2021 să fie supus de urgență votului în Senatul României, camera decizională”, se arată într-un comunicat transmis marți seara de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), condusă de profesorul Valentin Naumescu.
Totodată, ICDE ”îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recentele demersuri ale Inspecției Judiciare de a demara cercetări disciplinare cu privire la magistrați care își exprimă opinia cu privire la funcționarea justiției sau care, aplicând decizia CJUE, își exercită rolul constituțional de a înfăptui justiția”.
”Astfel, în aprilie 2021, Inspecţia Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a 8 judecători pentru discuţiile pe tema modificărilor legislative pe care le-ar fi avut pe un forum nepublic de magistraţi; în iunie 2021, s-a început cercetarea unui judecător pentru că a aplicat direct decizia CJUE cu privire la SIIJ; în iunie 2021, un alt judecător este cercetat pentru că a criticat existenţa SIIJ într-un articol de specialitate”, se enumeră în comunicatul citat.
Experții reuniți în cadrul ICDE subliniază faptul că este obligația CSM să constate că ”modul actual de funcţionare a Inspecției Judiciare a depăşit limitele legale cât timp acest organism s-a transformat într-un mecanism de hărțuire selectivă a magistraţilor activi în dezbaterea publică, de împiedicare a aplicării dreptului european, de cenzurare a opiniilor lor exprimate în cadru privat, în articole de specialitate sau în cadrul unor interviuri”.
„Buna funcționare a justiției din România și raporturile echilibrate dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentanți ai acestor puteri țin de esența statului de drept.
România a făcut o opțiune fundamentală de a deveni membru al Uniunii Europene. De aceea, este vital pentru viitorul european al României ca întâietatea dreptului european să fie apărată și riguros respectată, fără ezitări și ambiguități, de către toate autoritățile statului român”, se mai arată în comunicatul semnat de Consiliul Director al ICDE.
Reamintim că într-un interviu acordat recent pentru Spotmedia.ro, deputatul PNL Cristian Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a explicat de ce nu poate fi inițiată în acest moment o ordonanță de urgență pentru desființarea SIIJ, subliniind că singura soluție pentru ca decizia CJUE să fie pusă imediat în aplicare imediat, așa cum prevede tratatul european de aderare, ar fi aprobarea proiectului de desființare a SIIJ aflat la Senat, cameră decizională.
În ceea ce privește presiunile la care sunt supuși anumiți magistrați prin intermediul Inspecției Judiciare, ministrul Justiției, Stelian Ion, a cerut marți în ședința CSM respingerea raportului de audit si demararea procedurii de revocare a inspectorului șef, Lucian Netejoru.
C.B.