Decuplarea România/Bulgaria e exclusă acum. Zvonurile sunt pentru a crea o fisură în unitatea celor două țări - Interviu cu europarlamentarul bulgar Andrey Novakov

Decuplarea România/Bulgaria e exclusă acum. Zvonurile sunt pentru a crea o fisură în unitatea celor două țări - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span> cu europarlamentarul bulgar Andrey Novakov

Respingerea României și Bulgariei pentru Schengen a fost la pachet. Prin urmare, decuplarea este exclusă acum. Zvonurile despre o potențială decuplare cred că au fost direcționate pentru a crea o fisură în unitatea celor două țări.

Decuplarea este dificilă, deoarece nu poate avea loc fără modificarea deciziilor și a textelor obligatorii din punct de vedere juridic, spune eurodeputatul bulgar Andrey Novakov (PPE), într-un interviu acordat Spotmedia.ro.

Cum ați primit decizia JAI, urmare a căreia România și Bulgaria nu sunt primite în Schengen, Croatia însă da.

Această decizie nu a fost o surpriză, dat fiind faptul că ultimele săptămâni nu au fost dominate doar de speculații și zvonuri, ci și de declarații directe ale mai multor state membre.

ADVERTISING

Bineînțeles, la fel cum probabil a fost și cazul României, Bulgaria a făcut foarte multe eforturi pentru a evita acest lucru. Aveam încă speranța că bunul simț va prevala.

S-a dovedit însă că această decizie nu este doar o chestiune care ține de criterii tehnice sau de orice alt motiv practic, ci, în primul rând, una pur politică. Din punctul meu de vedere, este clar că, la nivel european, conceptele de solidaritate și de liberă circulație au devenit victimele problemelor politice interne ale unui stat membru.

Puteți considera afirmația mea ca o dramatizare excesivă, dacă doriți, însă eu cred că această dezbatere a fost încă un exemplu în care ideea de democrație europeană se transformă în ipocrizie europeană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este această decizie o probă pentru ceea ce numim Europa cercurilor concentrice, Europa cu două viteze, sau nu trebuie privite lucrurile neapărat așa?

Aș spune că această decizie nu este un test, ci chiar o dovadă a tratamentului cu dublu standard al unor state membre față de altele.

Nu spun că țările noastre nu au lucruri de îmbunătățit, dar totuși insist că am făcut o treabă foarte bună până acum, am făcut progrese semnificative în ultimii 15 ani și, să fim sinceri, nu suntem chiar singurele țări care se confruntă cu probleme legate de zona administrativă și de fraude.

A fi un stat de frontieră externă este o responsabilitate uriașă. Și nu voi înceta niciodată să susțin că responsabilitatea trebuie împărțită, nu doar „acoperită” cu fonduri pentru cei care se confruntă cu această povară majoră și care au de a face direct cu aceste amenințări.

ADVERTISING

Ce este de făcut? Cât de fezabilă e decuplarea Romaniei și a Bulgariei, care ar fi consecinţele?

Respingerea României și Bulgariei a fost la pachet. Prin urmare, decuplarea este exclusă acum. Zvonurile despre o potențială decuplare cred că au fost direcționate pentru a crea o fisură în unitatea celor două țări.

Decuplarea este dificilă, deoarece nu poate avea loc fără modificarea deciziilor și a textelor obligatorii din punct de vedere juridic. Acestea din urmă ar întârzia mai mult întregul proces și ar fi un motiv suplimentar de tensiune, în perioada premergătoare aderării, pe tot parcursul anului 2023.

Cu sau fără decuplare, vor exista consecințe pentru întreaga UE.

Unele dintre aceste consecințe sunt foarte neașteptate. În 13 decembrie, Grupul de Monitorizare a Coeziunii din PPE a organizat un eveniment privind investițiile de succes ale UE în mobilitatea și infrastructura urbană. O concluzie cheie este că până și cele mai scumpe proiecte de infrastructură de transport din această parte a UE vor avea de suferit din cauza faptului că cele două țări se află în afara spațiului Schengen.

Efectele pozitive proiectelor majore de infrastructură ale UE vor fi mult îngreunate de blocajele administrative legate de controalele la frontierele non-Schengen.

Pe de o parte, UE construiește autostrăzi și căi ferate mai rapide. Pe de altă parte, încetinește circulația persoanelor, bunurilor și serviciilor, prin respingerea României și Bulgariei. Mâinii stângi nu-i pasă ce face mâna dreaptă. Aceasta este acum starea de fapt a politicilor UE?

Există riscul alimentării platformelor eurosceptice în Bulgaria?

Retorica eurosceptică câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Uniunea Europeană, iar Bulgaria nu este o excepție. Situații și dezbateri ca aceasta nu fac decât să hrănească această fiară, pe măsură ce oamenii din întreaga Europă devin din ce în ce mai dezamăgiți, iar valorile fundamentale par a fi neglijate.

Acesta este un lucru periculos, deoarece euroscepticismul este o adevărată otravă pentru Uniunea noastră. Evoluțiile din alegerile naționale ar trebui monitorizate și analizate atent, mai ales în contextul viitoarelor alegeri la nivelul UE. Unii politicieni trebuie să înțeleagă că un câștig local ar putea aduce o înfrângere globală.

Citiţi şi versiunea în limba engleză a interviului:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇