De ce-și face și Ciucu companii municipale: O explicație cu Firea și Elon Musk

De ce-și face și Ciucu companii municipale: O explicație cu Firea și Elon Musk
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Când era consilier general, actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), a criticat-o pe Gabriela Firea pentru înființarea companiilor municipale. Ajuns primar, însă, Ciucu deschide, la rândul său, companii edilitare. Iată care este explicația.

Prima oară, primarul Sectorului 6 a vrut să înființeze o companie de curățenie stradală. Dar în urma negocierilor cu USR Sector 6, Ciprian Ciucu a acceptat să nu mai înființeze o societate, ci o administrație pentru salubrizarea străzilor. Această administrație va fi parte din primărie.

În plus, recent, la inițiativa primarului, Consiliul Local al Sectorului 6 a cerut și a primit undă verde pentru a înființa o altă societate, care să se ocupe cu micro-proiecte peisagistice.

ADVERTISING

În acest context l-am întrebat pe Ciprian Ciucu de ce înființează aceste companii, în condițiile în care în mandatul Gabrielei Firea considera că societățile edilitare fac mai mult rău decât bine.

„Critica la Gabriela Firea a fost că a făcut 24 de companii dintr-o dată. Elon Musk nu poate să înceapă cu 24 de start-up-uri. Dumnezeul management-ului nu poate.

La nivelul acesta este imposibil ca să obții eficiență și impact pe servicii publice, cu 24 de start-up-uri. Gândiți-vă ce înseamnă ca să angajezi oameni pentru toate, proceduri pentru toate, să le urmărești pe toate...

I-am spus atunci Gabrielei Firea; «Faceți 2 sau 3, ocupați-vă de alea!”.

ADVERTISING

Puțină teorie economică: acolo unde ai piață și ai o piață funcțională, cel mai bun lucru este să scot la licitație. Să zicem că oamenii au nevoie de biciclete. Nu te apuci tu, ca primărie, să le faci biciclete, ci achiziționezi serviciul de producție de biciclete de pe piața liberă. Pentru că vei obține un raport-calitate preț mai bun.

Asta înseamnă o piață funcțională. La fel e pe zona de utilități. Te uiți pe piață: există un operator suficient de mare care să opereze energia termică? Sau serviciile de apă canal? Sau transportul public? Și dacă există o piață funcțională, atunci scoți la licitație acel serviciu.

ADVERTISING

În cazul salubrizării stradale, nu există o piață funcțională. E un oligopol. Firmele și-au împărțit sectoarele ca pe feliile de pizza (...) Se vede din avion, de pe Lună se vede că nu e o piață funcțională.

Piață funcțională ar fi însemnat ca la fiecare 10 ani - termenul ok pentru ca firmele să își poate recupera investițiile – să se facă licitații. Cum mi-am dorit. Dar nu se întâmplă.

N-ai o piață funcțională? Atunci iei decizia că e cel mai bine să faci o companie. Nu foarte mare, în cazul nostru, doar pentru salubrizat stradal.

Am acceptat, în urma negocierilor cu USR, să nu mai fie companie, să fie administrație. Proastă idee! Acum vin muncitorii necalificați, care trebuie să măture strada, să dea concurs. Că acum se angajează într-o administrație, la stat!”, a declarat Ciprian Ciucu.

Primarul Sectorului 6 spune că societatea pentru peisagistică i se pare necesară, în primul rând ca să poată atrage specialiști cărora să le dea salarii motivante (ceea ce, potrivit grilelor salariale de la stat, nu se poate face).

„Compania pe care vreau eu să o fac va fi una cu 15 angajați. Am această nevoie de a avea oameni super-calificați sau calificați, care nu vor să vină să lucreze la primărie, pe un salariu de 4.000 de lei sau de 5.000 de lei. Vorbim aici de arhitecți peisagiști, experți în mobilitate.

Deci oameni care lucrează în companii private pe salarii de 2.000 sau de 1.500 de euro. Dar nu pe 4.000 de lei. Și atunci vă dați seama că nu suntem competitivi pe piața forței de muncă.

Ce vor face acești oameni? Vor face ei proiectare. Și nu vom mai sta nu mai știu câți ani în achiziții, pentru chestii pe care le pot face ei. Deci nu mai dau bani publici acolo, nu mai pierd mult timp.

Ce vor mai face? Vor fi memoria instituțională a acestei primării, pentru că noi avem investiții și la ADP, și Direcția de Investiții și fiecare proiectant vine cu ideea lui și nu e o unitate de acțiune în sector.

Deci vor fi două funcțiuni: una să facă proiectare și a doua să integreze proiectele pe care diverse subordonate le au”, a declarat Ciprian Ciucu.

Puteți urmări toate declarațiile referitoare la societățile edilitare pe care vrea să le înființeze Ciprian Ciucu în interviul de mai jos, cu începere de la minutul 1:04:23:

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, despre primii 2 ani de mandat

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇