Cum cred PNL și UDMR că ar trebui abordată relația cu administrația Trump: În primul rând, trebuie să știi ce vrei

Cum cred PNL și UDMR că ar trebui abordată relația cu administrația Trump: În primul rând, trebuie să știi ce vrei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile române trebuie să găsească cea mai bună formulă pentru a comunica administrației SUA că națiunea română, clasa politică, împărtășesc în continuare aceleași valori pe care și Statele Unite le promovează și că pe relația economică bilaterală pot fi dezvoltate proiecte strategice în avantajul ambelor țări, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, preşedinte interimar al PNL.

El a fost întrebat despre posibila schimbare din funcție a ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, și dacă se impune numirea unui împuternicit special pentru relația cu SUA.

”Cred că trebuie să definim mai limpede subiectul discuției, care nu e unul personal. Statele Unite ale Americii au furnizat României, ani de zile, securitate. Au furnizat securitate direct și au furnizat securitate prin intermediul NATO. La adăpostul acestei securități, România s-a dezvoltat cu forțe proprii, cu bani europeni, cu investiții străine, inclusiv din America. Și noi ne dorim ca acest lucru să continue.

De asemenea, națiunea noastră, poporul român, clasa politică, au împărtășit și împărtășesc în continuare aceleași valori pe care și Statele Unite le promovează în lume Pe de altă parte, dorim ca negocierile de pace pe care Statele Unite le poartă intens să aibă succes. Suntem alături de Statele Unite în acest efort”, a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

El a spus că România poate prezenta o serie de proiecte economice prin care să fie dezvoltată relația comercială, economică cu Statele Unite, proiecte strategice în avantajul ambelor țări.

”Ei bine, toate aceste lucruri trebuie comunicate cât mai rapid, cât mai structurat. Și discuția este cum să găsim cea mai bună formulă ca să face acest lucru. Despre asta este vorba și nu despre o carieră sau alta. (…) V-am explicat esențialul, că nu e vorba aici despre a schimba un ministru sau altul, ci este vorba aici de a găsi cea mai bună cale pentru a comunica tocmai ceea ce v-am explicat”, a declarat Predoiu.

Kelemen Hunor: În primul rând, trebuie să știi ce vrei să faci

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în ultimii ani nu a fost o comunicare cu echipa lui Donald Trump.

La nivel de tehnicieni relațiile merg, există discuții cu partenerii noștri. La nivel politic e mai dificil. (…) Dacă s-a stricat ceva în anii trecuți - și s-a stricat mult, asta eu am spus - când nu a fost o comunicare în perioada fostului președinte cu Partidul Republican și mai ales după 20 noiembrie cu echipa lui Trump. Astăzi suntem în campanie cu problemele noastre legate de anularea alegerilor. Deci să nu așteptați minuni. Minunile nu se întâmplă, trebuie să fii consecvent cu argumente, cu a susține valorile în care crezi și a apărat dreptatea ta și după aceea lucrurile se vor rezolva”, spune Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

Liderul UDMR afirmă că „în primul rând trebuie să știi ce vrei să faci”.

Dacă nu știi ce vrei să faci, nimeni nu te va ajuta. Trebuie să știi care este interesul tău ca stat, trebuie să articulezi acest interes și asta e greu de făcut într-o campanie electorală, fiindcă sunt competitori care au viziuni diferite.

Deci, din acest punct de vedere, eu cred că în acest moment prioritatea pentru România și pentru guvern, pentru coaliție, este să articulăm interesele noastre în această schimbare foarte rapidă, foarte brutală. Și după aceea, sigur, găsești tu căi de comunicare, inclusiv pe relații personale, dacă e cazul, sau instituțional, dar în acest moment eu nu cred că ar trebui să căutăm noi ajutor până când noi nu știm ce vrem să facem”, potrivit lui Kelemen Hunor.

Întrebat dacă s-a grăbit premierul când l-a criticat pe Emil Hurezeanu și când a anunțat că este nevoie de un împuternicit special, el a spus că premierul trebuie întrebat, fiindcă el face analiza.

„Eu nu sunt în Guvern, nu văd activitatea zilnică a Guvernului, că n-am cum să văd dacă nu sunt înăuntru. Dar în ceea ce mă privește, nu-mi permit să critic colegii mei din guvern, indiferent dacă sunt mulțumit sau nu sunt mulțumit. Deci, în acest punct de vedere, tot ce pot să vă spun, că dacă premierul împreună cu președintele decide o remaniere, va discuta în coaliție. Eu n-am auzit nicio discuție în coaliție”, încheie Kelemen Hunor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇