Ciolacu: România merge cu Trump până la capăt

Ciolacu: România merge cu Trump până la capăt
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit aseară intenția guvernului său de a rămâne alături de SUA indiferent ce urmează. Președintele interimar este însă alături de cei care susțin Ucraina.

România se contrazice din nou în politica ei externă. Primul-ministru s-a declarat total de acord cu ideea Casei Albe de a opri războiul ruso-ucrainean și banii pentru Kiev, chiar înaintea plecării lui Ilie Bolojan la Paris, unde are loc summit-ul statelor reunite în Coalition of the Willing, care vor să contribuie în continuare la apărarea Ucrainei.

„E o tâmpenie tipic românească să ataci America”, a declarat Marcel Ciolacu, explicând că „un parteneriat atât de stabil și solid ca cel pe care îl avem cu SUA” nu trebuie pus sub semnul întrebării doar pentru că unora „nu le convine” că Statele Unite „au oprit robinetul a milioane de dolari care intrau culmea ca să influențeze politica internă a anumitor state”.

Marcel Ciolacu este de părere că România ar putea prelua modelul Israelului: să aibă un trimis special pentru Washington și să găsească un nou ambasador care să fie din anturajul lui Donald Trump, așa cum a făcut premierul israelian, Beniamin Netanyahu. Această nouă orientare a premierului vine odată cu precaritatea candidaturii lui Crin Antonescu. Tot mai multe sondaje arată că nu mai are potențial de creștere, iar un eșec al candidatului susținut de PSD, PNL și UDMR ar duce la modificări atât în interiorul guvernului, cât și în fiecare dintre partide.

Social-democrații sunt oricum nemulțumiți, fiindcă Marcel Ciolacu a fost primul lider din istoria PSD care nu a intrat în turul al doilea, iar partidul, tot pentru prima dată, nu are un candidat la prezidențialele din 2025. Brusca piruetă a premierului spre Trump și discursul anti-Soros are loc pe acest fond neliniștitor, cu gândul că Washingtonul ar putea să-și întoarcă fața spre el. Î

n același timp, Ciolacu are de partea sa și mentalitatea autohtonă: doar 29% dintre români susțin continuarea ajutorului militar pentru Ucraina până la recuperarea teritoriilor ocupate, față de media europeană care este de 35%; mai mult de jumătate dintre votanții români preferă un tratat de pace ruso-ucrainean cu cedări teritoriale. În același timp, 56% dintre români sunt în favoarea aderării Ucrainei la UE până în 2030 (Le Grand Continent și Cluster 17, martie 2025).

Marcel Ciolacu crede că poate rămâne în fruntea guvernului cu această orientare fermă pro-americană, într-un moment în care Statele Unite încearcă să facă pace cu orice preț în Ucraina, chiar cu prețul ciopârțirii acestei țări. Odată angajat în această strategie clară, Ciolacu vrea să facă ordine în jurul lui și să-i dea la o parte pe cei care l-ar putea compromite, așa a ajuns să spună că nu este „un mare fan” Hurezeanu, fiindcă ministrul de Externe „nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu SUA”. România își schimbă abordarea în relația cu SUA „de vreo două-trei săptămâni” a declarat Marcel Ciolacu pentru Gândul, sugerând că șeful diplomației de la București nu s-ar fi pus în fruntea acestei schimbări, cum n-a făcut-o de altfel nici președintele interimar Ilie Bolojan.

Premierul a explicat că Emil Hurezeanu, susținut de PNL, e un diplomat „de modă veche”, un ministru foarte bun pentru UE și contextul european, dar care nu face față exigențelor lui Marcel Ciolacu pe axa București-Washington.

Pe scurt, premierul a spus lumii întregi că ministrul său de Externe nu e calificat pentru noua strategie a României. I-a aruncat în aer credibilitatea, a adăugat că și ambasadorul țării la Washington „e depășit” și că România nu are de ales între America și Europa: „nu avem cum” fiindcă „toată osatura sistemului de securitate a României e făcută împreună cu SUA” și „toate capabilitățile fundamentale de apărare ale României sunt cumpărate din SUA”.

Pe scurt, premierul Ciolacu ne-a anunțat aseară la Antena 3 că România a ales să urmeze Statele Unite, fiindcă e singura cale prin care țara poate fi apărată. Liberalii nu s-au revoltat și nu au sărit să-și apere ministrul și nici măcar președintele interimar care l-a propus pentru șefia diplomației române nu a spus nimic. Pe margine se încălzesc însă liberali și social-democrați de sorginte neo-conservatoare, adepți declarați ai familiei tradiționale și admiratori ai lui Trump. În ei își pune speranțele Marcel Ciolacu.

Primul ministru ar vrea să se transforme și el într-un fel de Viktor Orban, doar că spre deosebire de premierul ungar, Marcel Ciolacu nu are planuri clare și nu știe unde vrea să-și ducă țara, el vrea doar să supraviețuiască politic. Spre deosebire de prim-ministrul Ungariei, despre care se spune că a negociat deja cu Donald Trump mutarea celor 35.000 de soldați americani de la baza germană Ramstein în Ungaria, România nu a negociat nimic.

Saltul oportunist făcut de Marcel Ciolacu în barca americană va fi văzut așa cum este, dar deocamdată Statele Unite au suspendat pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver. România vrea să intre în plutonul statelor care au făcut politica lui Putin, cum sunt Slovacia și Ungaria, dar în același timp să-și păstreze și eticheta din Coalition of the Willing. România vrea să stea în ambele bărci, fără principii clare, fără strategii serioase. Face doar jocul zilei, fără prea multe gânduri de viitor, cum s-a mai întâmplat în istorie.

Autor: Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇