„Mișcă-te rapid și distruge lucruri”. Poate Trump să facă astfel America mai bună?

„Mișcă-te rapid și distruge lucruri”. Poate Trump să facă astfel America mai bună?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu două decenii, Mark Zuckerberg a lansat Facebook cu un motto ce părea să contravină principiilor tradiționale de management: „Mișcă-te rapid și distruge lucruri.” Această abordare, care a revoluționat lumea digitală, a fost adoptată de unii dintre cei mai influenți lideri din tehnologie, inclusiv Elon Musk și Jeff Bezos.

Donald Trump pare că a preluat și el acest principiu și l-a aplicat în guvernare, promovând o manieră de conducere radicală, cu acțiuni rapide și controversate.

Pariul celor avizați de la Washington era că, după fiascoul primului său mandat, în al doilea, Trump va fi un președinte mai conciliant, atent la reputația sa. Se va apropia de adversari, se va consulta, va deveni un pacificator, disperat să devină un președinte de Nobel, precum Barack Obama.

Cât de greșită s-a dovedit această previziune! Trump face ceea ce puțini lideri îndrăznesc, scrie într-o analiză The Guardian.

Donald Trump se mișcă rapid și distruge lucruri, dar asta ar putea duce la o Americă mai bună

Abordarea sa nu se bazează pe reconcilieri, ci pe ruperea convențiilor și pe restructurarea completă a sistemului politic și economic american, observă Simon Jenkins.

El este un revoluționar cultural, un Mao Zedong, un distrugător grandilocvent al sistemului. Vrea să reorganizeze rolul Washingtonului în SUA și rolul SUA în lume. Știe că s-ar putea să aibă doar doi ani înainte ca „sistemul” – ciclul electoral, sistemul judiciar și guvernele statelor – să-i blocheze calea.

Dacă își dorește cu adevărat o revoluție, trebuie să distrugă lucruri și să o facă rapid.

The Guardian notează că unul dintre cele mai evidente exemple ale aplicării acestei strategii în guvernare este politica externă a lui Trump.

NATO, Rusia și ordinea globală

Trump respinge ideea că Rusia reprezintă o amenințare pentru SUA și Europa de Vest, considerând că Rusia este preocupată doar de statele sale de frontieră - Balticele, Belarus, Ucraina, Georgia și „stanele” din Asia Centrală – națiuni pe care Trump nu este prea interesat să le apere.

Trump a adoptat o poziție de pragmatism dur, refuzând să accepte viziunea convențională a unei Rusii amenințătoare pentru Europa de Vest.

În viziunea sa, SUA nu trebuie să apere alte națiuni, ci să își protejeze propriile granițe.

Această abordare a fost o schimbare drastică față de politica tradițională, care susținea extinderea și apărarea intereselor americane în întreaga lume.

Imigrația, o altă abordare brutală a lui Trump

Între timp, în ceea ce privește granițele, Trump nu este deloc izolat. Statele Unite primesc aproximativ 150.000 de imigranți mexicani pe an, care se alătură celor 11 milioane deja prezenți, scrie The Guardian.

Mexicul și Canada bombardează SUA cu importuri, la fel și China. Pentru Trump, americanii ar trebui să plătească pentru bunuri.

Dacă vor mașini chinezești, pot dona 25% din preț guvernului sub formă de tarif vamal.

Cât despre fentanil, modalitatea de a determina țări precum China să oprească fluxul și decesele care urmează este, din nou, prin tarife. Tarife masive. Uneori, în diplomație, doar forța vorbește – forță susținută de incertitudine, notează sursa.

Trump știe că nu are timp pentru o luptă lungă

Puterea centrului într-o democrație atrage mai multă putere. Trump știe că nu are timp pentru o luptă lungă. Este Musk și drujba sau nu este nimic.

Educația nu este o funcție federală, ci o responsabilitate a statelor.

Așadar, închideți Departamentul de Educație al SUA. La fel cu USAID. De asemenea, tăiați din Departamentul de Stat. Atacați Trezoreria. Sigur, lucrurile se vor destrăma, dar nu este mai rău decât dacă nu faci nimic. Aceasta este ce înseamnă o revoluție culturală.

Acțiunile lui Trump și ale administrației sale au fost, în multe privințe, șocante.

  • Să renunți la ajutorul oferit Ucrainei de Joe Biden în mijlocul bătăliei.
  • Să-l numești pe Volodimir Zelenski un dictator.
  • Să insulți Canada.
  • Să ameninți Groenlanda.
  • Să oprești ajutorul pentru foametea din Africa.
  • Să propui o stațiune pe plaja din Gaza.
  • Să intimidezi judecători.
  • Să scurgi informații despre întâlniri de securitate.

Toate acestea sunt de necrezut.

Trump și echipa sa sunt ca niște ticăloși pe un teren de joacă. Dar acesta este sunetul lucrurilor care se distrug.

Așa cum stau lucrurile, șansele ca Trump să reușească în radicalismul său sunt mici. Nu poți organiza o revoluție mare în doar doi ani.

Va exista o contrarevoluție.

  • Groenlanda este puțin probabil să devină o Ucraina americană.
  • Tarifele vor reveni la normal.
  • Democrații își vor recăpăta curajul.
  • Multe dintre „lucrurile distruse” de Trump vor fi reparate.
  • NATO ar putea deveni realistă. Un război veșnic în Ucraina – sau mai larg – ar putea fi evitat și Rusia ar putea fi reprimită în comunitatea națiunilor, așa cum a fost China după Nixon.

Acest lucru este cel puțin posibil.

Mai important, SUA și-ar putea revizui rolul său în lume, un rol care a însemnat un sfert de secol de război pe considerente etice, cu un cost uriaş și pierderi de vieţi.

Ar trebui să revină la a fi ceea ce este, o altă națiune printre națiuni. Poate că acesta va fi chiar rezultatul cuiva care acționează rapid și distruge lucruri, conchide The Guardian.

D.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇