Bolojan: Ca să fim respectați în afară, trebuie să nu fim slabi acasă

Bolojan: Ca să fim respectați în afară, trebuie să nu fim slabi acasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Ca să fim respectați în afară, trebuie să nu fim slabi acasă”, a declarat, vineri, Ilie Bolojan la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România. El a subliniat că, fără stabilitate politică, România nu poate face față provocărilor economice și internaționale. Neîncrederea în instituții, clivajele sociale și contextul global complicat cer o guvernare coerentă, a spus Bolojan și a atras atenția că o colaborare între președintele României și majoritatea parlamentară este vitală pentru dezvoltarea țării și pentru consolidarea poziției sale externe.

Bolojan: România trece printr-o criză după alegerile eșuate

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că stabilitatea ţării depinde de o colaborare strânsă între Preşedinţie, Guvern şi majoritatea parlamentară, în spirit de „fair play şi corectitudine”.

Bolojan a spus că România trece printr-o criză după alegerile eșuate de anul trecut și că țara se confruntă cu o puternică neîncredere în instituțiile statului. Președintele interimar a afirmat că depășirea acestei crize stă în colaborarea între administrația locală și cea centrală. „Nu putem să facem performanță dacă nu există politici publice clare”, a spus Bolojan.

„Venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut.

Avem o neîncredere puternică atât în instituții, cât și în lumea politică. Nu trebuie să fugim de aceste lucruri.

Și este clar un clivaj important în societate.

Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli. Avem o situație complicată și în plan internațional, în care războiul, care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza.

Vedem că și în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia. Și, în această situație, cred că, din punct de vedere central, din nou suntem conștienți de câteva lucruri. Pentru a putea schimba lucrurile, pentru a putea face față situațiilor care vor apărea și care sunt provocatoare și problematice pentru noi, cred că suntem cu toții conștienți că avem nevoie de o stabilitate politică. Asta este o condiție obligatorie.

Nu este suficientă, dar este absolut necesară. Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine, pentru că nu ai cum să poți să ții lucrurile într-o direcție bună, să reacționezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate.

Și în această lună și jumătate de zile, în care am avut onoarea să exercit această funcție de președinte, am văzut că, dacă vrei într-adevăr să contribui la stabilitate, președintele României trebuie să colaboreze cu Guvernul, trebuie să colaboreze cu toți cei care sunt factori decidenți, pentru că, gândiți-vă, te duci la un Consiliu European, se discută de competitivitate, de energie, și, când vii acasă, dacă nu există o colaborare cu Guvernul, dacă nu există o consultare, ca să te aliniezi și să pui în practică ceea ce se convine acolo, nu faci decât nu doar să nu mai fii serios în raport cu cei cu care te întâlnești, dar să pui țara noastră într-o situație complicată.

Și, din punctul acesta de vedere, cred că suntem conștienți că, fără o stabilitate, fără o colaborare între președintele României și o majoritate parlamentară, în spirit de fair play și de corectitudine, nu poți să ai stabilitate, și asta e o condiție necesară.

O chestiune de care cred că trebuie să fim conștienți este că nu putem redistribui ceea ce nu avem”, a spus Bolojan.

„Ca să fim respectați în afară, trebuie să nu fim slabi acasă”

„Și pentru asta, cred că trebuie să fim pragmatici, să fim conștienți, așa cum a spus și domnul prim-ministru, că este nevoie de o gestionare cât mai bună a bugetului, ceea ce înseamnă reforme, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor statului, pentru că, fără o astfel de chestiune, care nu se face foarte ușor, nu vom putea să mergem mai departe, și asta este o condiție necesară pentru ca banii economisiți să fie duși într-adevăr în dezvoltare, în cofinanțarea fondurilor europene și în proiecte de investiții în sănătate sau în educație.

Și cred că suntem cu toții conștienți că cea mai bună formulă pentru locuri de muncă bine plătite, pentru prosperitate, pentru condiții mai bune pentru familiile cetățenilor români este o economie puternică și o economie competitivă. Aceasta este o direcție prioritară și cred că, și pentru această chestiune, e nevoie de politici corecte, care să ducă economia românească într-o zonă cât mai competitivă și să facă față provocărilor importante care vin.

Dar pentru asta, cum să vă spun, ca să fim respectați în afară, cred că suntem cu toții de aici conștienți că trebuie să fim totuși stabili înăuntru și să nu fim slabi acasă, pentru că, dacă suntem în această situație, e greu de presupus că vom putea fi puternici în reprezentarea țării noastre. Cred că suntem cu toții conștienți că, pentru a ne proiecta un viitor pe care ni-l dorim prosper pentru țara noastră, trebuie să gestionăm prezentul. Și acest prezent înseamnă inclusiv alegerile prezidențiale din luna mai”, a afirmat președintele interimar la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇