Cum comentează Ciucă buluceala la pensionări speciale: „Avem datoria să dăm înapoi unui sistem de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață” (Video)

Cum comentează Ciucă buluceala la pensionări speciale: „Avem datoria să dăm înapoi unui sistem de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață” (Video)

Premierul Nicolae Ciucă a adresat miercuri problema pensiilor speciale, dorind să îi asigure pe cei care se grăbesc acum să iasă din sistem doar pentru a apuca să aibă acest beneficiu că nu vor fi luate decizii abrupte.

Ciucă s-a adresat în primul rând angajaților din Ministerul Apărării, dar și celor din Justiție.

„Ieri, la MApN, la învestirea dlui ministru (Angel Tîlvăr, n.red.), am simțit nevoia să comunic cu militarii prezenți în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Toate aceste zvonuri se duc și produc o serie întreagă de atitudini și decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea și am vrut să combatem aceste zvonuri.

ADVERTISING

Pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual și sunt argumente nu doar ale noastre, ci inclusiv ale studiului Băncii Mondiale, care păstrează pensiile militare în actuala structură.

Cred că același lucru trebuie spus și pentru personalul din Ministerul Justiției. Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul. Iar inclusiv partea de criteriu de vârstă, care a produs o anumită temere în sistem, este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”, a spus premierul, într-o discuție cu jurnaliștii după ce a vizitat fabrica IVECO din Petrești, Dâmbovița.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După aceste asigurări, șeful liberalilor a ținut să tragă și o concluzie, despre cum fiecare trebuie să fim conștienți că datorăm statului tot ce realizăm în viață și avem o datorie să dăm înapoi sistemului.

„Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înțelepciune profesională și atunci avem această datorie, cel puțin de conștiință personală, să dăm înapoi unui sistem care ne-a format și de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață, minimum de cunoștințe profesionale.

ADVERTISING

Și chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moștenire. Moștenirea nu poți să o lași decât împărtășind cu cei care fac parte din generația care o să ne ia locul mâine sau poimâine”, aşa şi-a exprimat Ciucă viziunea.

Amintim că Nicolae Ciucă este beneficiar de pensie militară, pe care o consideră pensie de serviciu, nu specială, și aceasta este mai mare decât veniturile încasate de la Guvern.

Mai exact, el a primit anul trecut de la Ministerul Apărării o pensie de serviciu de aproximativ 215.000 de lei, potrivit declarației de avere completată în iunie 2022. De la Guvern, anul trecut a încasat 148.000 de lei din funcția de ministru al Apărării și peste 17.000 de lei din cea de premier.

Cât cresc pensiile și salariile

Încercând să afle lucruri ceva mai concrete, jurnaliștii l-au întrebat dacă rămâne valabilă creșterea salariului minim la 3.000 de lei brut, ceea ce abia ar asigura o majorare efectivă de doar 6 lei, având în vedere creșterea inflației.

„Atunci când vorbim de creșterea salariului minim este vorba despre o limită de la care fiecare dintre cei care au angajați pot să-i remunereze în funcție de activitatea pe care o desfășoară. Este la îndemâna oricărui manager, oricărui conducător de companie să stabilească salariul în funcție de valoarea muncii prestate de fiecare angajat în parte”, a răspuns în doi peri premierul Ciucă.

El a fost întrebat și dacă rămâne valabilă creșterea de minim 10% a pensiilor, având în vedere că vor fi costuri mari de la buget și cu măsurile de energie și cu majorarea salariului minim.

„În acest moment, pe analizele pe care le avem, nu se corelează de niciun fel. Nu sunt conectate măsurile pe energie, cu cele care vizează pensiile și salariul minim.

Pentru fiecare dintre ele, perspectiva pe care se construiește bugetul pentru anul viitor asigură sumele necesare pe care să ni le asumăm cu responsabilitate în fața românilor și să le spunem: 'oameni buni, asta este ce putem!`", a conchis Ciucă.

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul vizitei la fabrica IVECO

Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la finalul vizitei la fabrica IVECO

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 1 noiembrie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇