Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, marţi, cererile de pensionare depuse de şapte procurori, printre care se află şi Adina Florea, fost procuror la Secţia specială, şi Felix Bănilă, fost şef al DIICOT.
De asemenea, CSM a admis pensionarea procurorului constănţean Silviu Ciocoiu, care a activat alături de Adina Florea la Secţia specială şi Inspecţia Judiciară.
Potrivit deciziei CSM, Adina Florea se va pensiona începând cu data de 21 decembrie 2022, iar Felix Bănilă din 14 noiembrie 2022.
Adina Florea a fost şef adjunct al Secţiei speciale şi propusă de două ori de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader să preia şefia DNA, fiind refuzată însă de preşedintele Klaus Iohannis.
Cât timp s-a aflat la Secţia specială, Adina Florea s-a remarcat prin dosarul deschis pe numele Laurei Codruţa Kovesi în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.
De asemenea, ea l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mircea Negulescu - "Portocală" de la DNA Prahova, pentru că l-ar fi cercetat abuziv pe fostul deputat Vlad Cosma.
Niciunul dintre aceste dosare nu s-a concretizat cu o soluţie în instanţă. Mircea Negulescu a fost achitat recent de Instanţa supremă, iar dosarul Laurei Codruţa Kovesi se află în analiză la Parchetul General, după ce a stat trei ani în anchetă la Secţia specială.
Totodată, Adina Florea a fost suspectată că i-ar fi dat lui Darius Vâlcov o copie a protocolului secret de colaborare între SRI şi Parchet, publicat de fostul ministru de Finanţe pe Facebook. Dosarul în acest caz a fost clasat chiar de Secţia specială unde activa Adina Florea.
Cu puţin timp înainte de desfiinţarea Secţiei speciale, Adina Florea s-a transferat la Inspecţia Judiciară, unde activează în prezent.
Felix Bănilă a fost şeful DIICOT pentru un mandat scurt de un an şi trei luni. A demisionat din funcţie în octombrie 2019, după eşecul privind investigarea cazului "Caracal".
Ulterior, în noiembrie 2020, a devenit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare.
Şi judecătorii se grăbesc să se pensioneze pentru a nu pierde pensiile speciale. Astfel, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători.
Valul de pensionări din magistratură vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.