În contextul dezbaterii despre pensiile speciale, judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, cere pensionarea, iar solicitarea va fi dezbătută în următoarea şedinţă a Secţiei pentru judecători.
Alţi 62 de magistraţi au depus cerere de pensionare.
Secţia pentru judecători a CSM se va reuni, joi, de la ora 10:00, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind discutarea cererilor de eliberare din funcţie, prin pensionare.
Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi "măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului".
Valul fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.
Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM îşi exprima "consternarea" faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Prima pe lista pensionărilor de joi este Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamţ, membru al CSM.
Baltag s-a născut la 1 septembrie 1968, iar din 1 octombrie 1993 a intrat în sistem, ca judecător la Judecătoria Piatra Neamţ. Din noiembrie 2003 este judecător la Tribunalul Neamţ, iar în 2016 a devenit membru CSM.
La ultimele alegeri, Baltag şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al CSM, însă candidatura sa nu a fost aprobată de Secţia pentru judecători.
În trecut, Baltag a avut schimburi de replici cu preşedintele Klaus Iohannis, în momentul în care acesta participa la şedinţa de alegere a conducerii CSM.
De asemenea, Baltag a fost considerată o apropiată a fostului preşedinte al CSM Lia Savonea.