Reforma pensiilor: ICCJ ia poziție și apără vârsta de pensionare și cuantumul pensiilor pentru judecători

Reforma pensiilor: ICCJ ia poziție și apără vârsta de pensionare și cuantumul pensiilor pentru judecători

În contextul în care până la finele anului trebuie legiferată o reformă a pensiilor care să permită încadrarea în indicatorii asumați prin PNRR, dacă vrem să primim banii europeni, magistrații iau atitudine, având în vedere că sunt vizate și pensiile și vârsta de pensionare din justiție.

Înalta Curte de Casație și Justiție ICCJ și conducerile curților de apel s-au întâlnit vineri și au discutat aceste aspecte, după care au emis o rezoluție. Din partea ICCJ au participat preşedintele Corina Alina Corbu și vicepreşedinţii Gabriela Elena Bogasiu şi Ilie Iulian Dragomir, iar de la cele 16 curți de apel au participat președinții sau vicepreședinții acestora.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat al ICCJ, în urma întâlnirii, participanţii au adoptat o Rezoluție referitoare la stabilitatea statutului magistraţilor, garanţie a independenţei justiţiei, precum şi cu privire la calitatea actului de justiţie şi unificarea practicii judiciare.

În Rezoluție se arată că „atât vârsta de pensionare a magistraţilor, cât şi cuantumul pensiei ocupaţionale reprezintă de fapt o compensaţie parţială a condiţiilor de muncă, a riscurilor şi responsabilităţilor pe care le implică exercitarea acestor profesii, precum şi a regimului de incompatibilităţi şi interdicţii care instituie limitări a unor categorii de drepturi fundamentale”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După care se atrage atenția că ar fi bine să fie evitate experimente legislative cu statutul judecătorilor, având în vedere că acesta are rang constituțional.

”Orice modificări privind creşterea vârstei de pensionare ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor în funcţie, să fie graduale, etapizate şi corelate cu ritmul de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă”, se arată în comunicat, altfel existând riscul să se reducă numărul de magistrați, cu efecte directe negative asupra gestionării unui număr mare de dosare și a organizării instanțelor.

ADVERTISING

Textul integral al rezoluţiei poate fi consultat AICI

În Rezoluție se mai atrage atenția că repunerea în discuţie - periodic, fără justificări obiective și întotdeauna în sens negativ - a statutului crește presiunea pe judecători, ceea ce afectează calitatea actului de justiție, în detrimentul cetățenilor.

Reforma pensiilor: Ce recomandă Banca Mondială

Poziția magistraților vine în contextul în care, în această săptămână, ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile.

Banca Mondială a propus cele trei soluții de reformă a sistemului de pensii din calitatea sa de consultant oficial al Ministerului Muncii.

Soluțiile BM, anunțate de ministrul Marius Budăi sunt simple, dar au o mare problemă.
Sunt simple:

  • să țină cont de contributivitate,
  • să aibă un stagiu minim de plată
  • şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului.

Problema: aceste trei sugestii sunt în contradicție cu legislația actuală, care permite pensii mai mari decât venitul salarial și, pentru anumite categorii, nu ține cont de contributivitate, iar vechimea pare uneori stabilită arbitrar de către legiuitor.

Afectate de cele trei soluții propuse de Banca Mondială ar putea fi pensiile așa numite ”speciale” – pentru anumite categorii de foști salariați – îndeosebi din rândul demnitarilor, instituțiilor de forță și, mai nou, din administrație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇