Cristian Ghinea: Coaliția USL va guverna pe un program de guvernare făcut de USR. Facem pariu că anul viitor vin la noi că nu se mai suportă? - Interviu video

Cristian Ghinea: Coaliția USL va guverna pe un program de guvernare făcut de USR. Facem pariu că anul viitor vin la noi că nu se mai suportă? - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Nu văd PNL și PSD rezistând foarte mult și mă întreb ce vom face când PSD ne va propune să votăm o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, pentru că nu se mai suportă între ei. Facem pariu că pățim chestia asta până în noiembrie anul viitor?, afirmă fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, vicepreședinte USR.

„Eu susțin că destinul nostru e de partid de guvernare care să poată schimba ceva în țara asta. În mod paradoxal, prin PNRR, coaliția USL va guverna pe un program de guvernare făcut de USR și PNL. Sunt 60 de reforme incluse în PNRR”, a arătat Cristian Ghinea într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Cristian Ghinea a dat detalii despre reformele concrete din PNRR, inclusiv privind pensiile si SIIJ, și cum orice eșec în orice domeniu blochează primirea banilor pentru tot PNRR. „Am închis politic niște chestiuni unde CE voia mai mult, ca să nu avem hopuri în implementarea PNRR”.

Cristian Ghinea a vorbit și despre ruperea coaliției: "Tot nu-mi dă altceva decât un plan pentru excluderea noastră".

Ghinea: Facem pariu că anul viitor vin la noi că nu se mai suportă?

Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va fi dl Vîlceanu. Sunteți mulțumit de succesorul dvs?

Vreau să salut că în fruntea acestui minister e un om politic cu greutate în propriul partid. M-am temut de o variantă de așa-zis tehnocrat, dl Boloș, care să fie parașutat acolo fără suport politic și care să promită bani care nu există. (Detalii la min 00.50 video)

Acesta este un minister coordonator al reformelor, care va trebui să dea viza pe reforma pensiilor, reforma pensiilor speciale, a dialogului social, pe legislația referitoare la canalizare, la deșeuri.

ADVERTISING

Sunt 60 de reforme incluse în PNRR pe care MIPE va trebui să le supravegheze.

Are dl Vîlceanu profilul necesar pentru ceea ce chiar dvs ați invocat?

Eu încerc să fiu optimist. Într-o coaliție fragilă, să ai ministru o mână dreaptă a președintelui partidului e un lucru bun pentru minister. Reformele sunt deja trecute în PNRR, importantă va fi abilitatea de a negocia între partide pentru a le trece de Parlament.

Dl Vîlceanu mai trebuie să termine, preferabil până în primăvară, și procesul de definire a programelor operaționale viitoare – peste 30 de miliarde din bugetul de coeziune viitor.

Vreau să îl văd pe dl Câciu de la PSD, care se erija în expert financiar și pe PNRR și le știa pe toate, cum închide bugetul pe anul viitor și cum va gestiona fluxurile financiare din PNRR, care e impregnat în bugetul național.

Să văd cum face dl Câciu deficitul bugetar 6,4% anul viitor, după ce a promis PSD câte în lună și în stele.

Vă așteptați ca dl Cîțu să rămână președinte PNL?

Când i-am predat MIPE, i-am spus că ar fi bine să facă un pas în spate pentru că se erodează foarte rapid. Scenariul pe care i l-am spus era să fie vicepremier și ministru de Finanțe în Guvern. Iată că nu a mai prins nici MF.

Are o problemă, dar nici nu văd în PNL un concurent serios. L-au pus președinte, e greu să spună imediat invers, președinția Senatului îi oferă ceva influență. Pentru el esențial e să câștige timp.

USR i-a propus dlui Cîțu să fie vicepremier?

Nu. Eu am avut personal o relație bună cu el, discutam, nu era un mandat din partea partidului. I-am spus că nu glumim. (Detalii la min 8.37)

Cât va dura această coaliție?

Mă pufnește râsul când îi văd că fac planuri pe 7 ani, când durata medie a unei coaliții este un an în România.

ADVERTISING

Miza reală va fi gestionarea pe termen scurt a pandemiei și modul în care se reonfigureaza sistemul politic. Sunt la putere toate partidele vechi, iar în Opoziție sunt doar partide noi: opoziția liberală USR și cea naționalist-extremistă AUR.

Sistemul politic e la putere, forțele antisistem sunt în Opoziție. Deci în următorii 3 ani, dacă nu se schimbă ceva, sistemul – partidele vechi, televiziunile, serviciile - este la putere și trebuie să demostreze că poate guverna modern țara, ceea ce eu nu cred. Ei știu doar să împartă rente.

A guverna modern înseamnă să ai politici antiabandon școlar care să treacă de la Educație la Muncă, să faci autostrăzi împăcând politica de a turna beton cu politica de mediu.

Cu acest PNL ați fost la guvernare. Dacă e așa, de ce ați dorit să guvernați cu ei în continuare și cum ați putea guverna cu ei din 2024?

Vom vedea ce forțe liberale vor fi atunci, PNL e într-un pericol existențial.

Da, USR este în acest paradox: trebuie să ne aliem cu o bucată din sistem ca să putem schimba sistemul. De asta în 2024 trebuie să fim primul partid din viitoarea coaliție, să avem premierul, să setăm agenda.

La Ciucă și la PSD văd că nu se mai aplică dreptul premierului de a da afară un ministru. Sunt foarte scrupuloși cu protocolul.

Stelian Ion a fost demis cu același tip de protocol.

E vorba de buna credință. Nu-i văd rezistând foarte mult și mă întreb ce vom face când PSD ne va propune să votăm o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, pentru că nu se mai suportă între ei.

Facem pariu că pățim chestia asta până în noiembrie anul viitor?

Ați intra din nou cu PNL în actuala configurație parlamentară?

Mi-a părut rău că am plecat de la guvernare, am încercat să previn implozia, nu pot să spun da sau nu acum.

ADVERTISING

Eu susțin că destinul nostru e de partid de guvernare, care să poată schimba ceva în țara asta. În mod paradoxal, prin PNRR, coaliția USL va guverna pe un program de guvernare făcut de USR și PNL.

PNRR este un plan de reforme și investiții care dacă e îndeplinit nici măcar nu mai e nevoie de multe în plus. Ai de la debirocratizare, la schimbări de legi necesare.

Vă dau un exemplu mai puțin cunoscut, pe partea de deșeuri. Noi aruncăm la groapă 70% din gunoi, e o aberație. Toată legislația trebuie pusă la punct până în 2023, 1 miliard de euro vor fi bani pentru zona de deșeuri, aproape toate orașele vor avea centre mari de colectare.

Acum nimeni nu pățește nimic dacă aruncă la groapă sau în natură. Populația ar trebui să fie și stimulată să arunce selectiv, dar și amendată, dacă nu o face. Fiecare va avea un card, ca să fie clar cât aruncă și în funcție de asta să îi fie calculat impozitul. (Detalii la min 16.28)

Și dacă nu se face, ce se întâmplă?

Când a înțeles Cătălin Drulă că el muncește la autostrăzi A7, A8 și e posibil să i se blocheze banii europeni pentru că Ministerul Educației nu face laboratoarele informatice din fiecare școală, altă investiție mare din PNRR, m-a intrebat: “adică mie mi se blochează banii, dacă altul nu face treaba?” Da!

Deci dacă MEN nu face laboratoarele informatice la termenele prevăzute în PNRR, Ministerul Transporturilor nu mai primește banii PNRR pentru autostrăzi?

Da. Nu mai poate cere banii din următoarea tranșă. E pe site-ul CE ce trebuie să facă România în fiecare trimestru. Conform Regulamentului european, dacă nu face jaloanele și țintele, nu mai este eligibilă pentru o nouă tranșă de bani și trebuie să plătească în continuare de la buget pentru proiectele începute.

Amestecul banilor europeni cu cei de la buget e foarte mare în PNRR.

La A3 se lucrează acum, când vor veni banii din PNRR, vor intra în bugetul MT. Ministerul Dezvoltării are în PNRR să facă 110 creșe, primarii au dat deja proiectele și sunt în selecție. Poți face multe lucruri din bugetul național și apoi sunt decontate din PNRR.

Ce va însemna reforma pensiilor în PNRR? Dispare pensionarea anticipată, de exemplu?

Da, dar chestiunea era și în varianta legii PSD. Pot să o spun acum: da, CE ne-a cerut și nouă să creștem vârsta de pensionare. Spania are în PNRR această măsură.

Noi am negociat și avem doar creșterea opțională- peste vârsta de pensie omul muncește doar dacă vrea. Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat apoape tot spațiul bugetar pentru pensii. (Detalii la min 23.16 )

Deci renunțare la pensionarea anticipată, creșterea opțională a vârstei de pensionare. Ce altceva mai e despre pensii în PNRR?

Nu ar trebui să mai existe creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege.

Am negociat o anvelopă de 9,4% din PIB care include pensiile contributive și cele speciale. Noi eram sub 9, deci era loc de creștere.

Am calculat ce efect va avea în PIB ceea ce au negociat PNL și PSD: vor ajunge la 9,3%. Deci au consumat aproape tot spațiul bugetar pentru pensii.

Poate vor să renegocieze cu CE. Să se ducă dl Ciolacu și dl Câciu la Bruxelles și poate vin cu condiții mai dure decât am reușit noi să obținem.

Se poate renegocia PNRR?

Se poate, dar ar fi păcat. Statul poate cere, dar e la libera alegere a CE dacă acceptă sau nu. Și deja li s-a transmis că CE nu va accepta redeschiderea PNRR.

Au și început prost conversația spunând că nu vor să aplice o chestie negociată de Ghinea.

Le-ați cam făcut programul de guvernare, după cum și spuneți. PSD trebuie să aplice niște reforme la a căror elaborare nu a fost parte.

Pot să discut fiecare reformă și investiție în PNRR. Eu l-am negociat cu bună credință pe ideea că o să mă ocup de implementarea sa.

Dar conform viziunii dvs politice de dreapta.

E de dreapta sau de stânga să nu crești pensiile din burtă? Asta e populism vs responsabilitate. Constrângerea asta are un prim efect, se țin în anvelopa negociată.

Le-am spus liberalilor să lase Finanțele la PSD, altfel se vor comporta ca niște copii isterici care vor bani. Dă-le să facă ei bugetul! Dl Câciu trebuie să dea de toate și să reducă deficitul cu 1,4% față de anul ăsta. Vă doresc succes, dle Câciu!

Spuneați că în anvelopă sunt și pensii contributive, și speciale. Nu era vorba că pe cele speciale le desființam?

Este un exemplu cum am negociat cu CE, nu după agenda USR sau a mea proprie. Dacă era după mine, băgam în PNRR alinierea cu contributivitatea a tuturor pensiilor speciale. (Detalii la min 31.30)

La ședințele de coaliție toată lumea era de acord, dar când ajungeam concret pe categorii, toată lumea era de acord numai cu tăierea celor pentru grefieri.

Pensiile speciale vor fi aduse în limita cu contributivitatea și nu creăm altele noi. Noul guvern trebuie să negocizeze cu CE care pensii. Dacă ne vom duce doar cu grefierii la Bruxelles, nu va fi îndeplinit jalonul.

Pensiile sunt incluse în PNRR pentru că Regulamentul european prevede ca statele să rezolve recomandările de țară, iar România are recomandare pe pensii de 5 ani: sistem neechitabil și nesustenabil.

Am reușit doar să negociem niște condiții nu foarte drastice, acum trebuie să fie inteligenți la implementare.

Până când?

Până în decembrie anul viitor trebuie să treacă legea pensiilor și legile privind pensiile speciale. Ar trebui să negocieze cu CE pe drafturi înainte să o voteze.

Ce prevede PNRR pentru justiție?

Sunt investiții: 8 sedii de instanțe refăcute, depozite pentru ANABI. E o nouă strategie anticorupție și legislație subsecventă. După raportul Rule of Law a fost adăugată o chestiune: schema de angajare la DNA acoperită minimum 85%. Procentul acesta e o țintă PNRR. Ar trebui redusă vechimea necesară și reintrodus sporul pentru DNA.

Și dacă nu e atinsă acoperirea de 85% se blochează și banii europeni pentru laboratoarele informatice din școli?

Da.

Desființarea SIIJ e în PNRR?

Nu. (Detalii la min 40.03) Alt caz în care nu am negociat pe agenda mea personală, știind atmosfera din coaliție. Desființarea SIIJ era în prima variantă a PNRR de pe vremea Guvernului Orban.

Guvernul Orban a băgat desființarea SIIJ în PNRR, iar dvs ați scos-o?

Văzând ce probleme sunt am decis să nu mai deschidem un capăt de ceartă.

Legile Justiției sunt în PNRR?

Da. Să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și MCV. Am încercat să fie cât mai puține pe justiție, pentru că nu toate depind de Guvern și Parlament. Dar noi avem un trecut masiv în acest domeniu.

Ar fi fost bine să fie mai multe, ca să avem niște angajamente, dar oricum avem MCV ca mecanism separat și am zis să nu-l amestecăm cu PNRR. CE a încercat să pună cât mai multe, noi am încercat să respingem cât mai multe.

Am reușit pentru că eram un guvern cu credibilitate. Dacă era un pesedist, Dumnezeu cu mila! Vorbiți cu un om care a fost vicepreședinte al unei comisii importante din PE, eram la pertu cu comisari importanți…

Am închis politic niște chestiuni unde CE voia mai mult, ca să nu avem hopuri în implementarea PNRR.

Regretați că ați lăsat poziția aceea importantă în PE, ați demisionat și ați venit ministru pentru un mandat care a durat nici un an?

Nu. Am învățat așa de multe cu PNRR, m-am dezolvat ca om, am făcut singurul program de țară real, cu bani, indicatori, ținte clare: 500 de km de autostradă etc.

Dacă făcea altcineva chestia asta, aș fi regretat tot restul vieții că nu am fost eu. Și am avut niște contribuții esențiale.

Am pierdut niște bani imediat față de salariul de europarlamentar, acum nu am salariu deloc, dar nu sunt muritor de foame, am suficient cât să trăiesc bine. Iar viața nu e despre bani.

Creez un ONG împreună cu echipa de la MIPE, urmărim PNRR. Dacă vor să facă și nu știu, le punem la dipozitie expertiză. Dacă nu vor să facă, va fi cu scandal. Veți ști dacă cineva periclitează banii de autostrăzi pentru că nu vrea să dea o lege.

Considerați că USR putea face mai mult sau, după caz, mai puțin pentru a menține coaliția?

Dacă m-aș întoarce în timp, nu aș lăsa să se facă Guvernul fără să avem termene clare pentru reforme.

Regretați că nu l-ați preferat pe dl Ciucă când a fost prima opțiune a președintelui?

Sunt un om chinuit de aceste dileme. (Detalii la min 50.50) Îmi dă cu rest. De ce au vrut să ne umilească, de ce nu au negociat cu noi? La capătul drumului întrebarea cheie e dacă a existat un plan să fim excluși de la guvernare ca să poată negocia cu PSD.

A fost?

Eu cred că da. Cred că simțeau că suntem în filme diferite. Un exemplu: cu USR nu s-a pus problema să negocieze companiile de stat. E ilegal. În PNRR ne-am angajat ca toate companiile de stat să fie trecute prin sita OUG 109 pentru selectarea de manageri profesioniști. Acum au împărțit și companiile de stat.

Ce să înțeleg de aici? Probabil că au vrut să împartă între ei, o fi fost și un calcul strategic să nu crească PSD prea mult.

Și dacă a fost un plan restul devine irelevant.

Puteați bloca planul numind alt ministru al Justiției și rămânând la guvernare.

Nu merge așa. Am fost un partener decent și rațional și li s-a părut că asta e obediență. S-a testat cu noi înlocuirea lui Stelian Ion, am spus nu. Au făcut-o intempestiv, legat de “Anghel Saligny”.

Tot nu-mi dă altceva decât un plan pentru excluderea noastră. Trebuie să ne scuturăm de praf și să valorificăm oportunitatea foarte bună de a fi principalul partid de dreapta și singura opoziție liberală.

Noi, USR, vom câștiga alegerile în 2024. Așa cum ne-ați văzut în ultima vreme vom fi până în 2024: disciplină și focus pe minge, vom câștiga președinția cu orice candidat și vom da premierul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇