Claudiu Năsui povestește cum a vrut să-l dea afară pe șeful Romarm, dar nu l-a lăsat Virgil Popescu. Acum Gabriel Țuțu e inculpat de DNA

Claudiu Năsui povestește cum a vrut să-l dea afară pe șeful Romarm, dar nu l-a lăsat Virgil Popescu. Acum Gabriel Țuțu e inculpat de DNA

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui (USR) susţine că a demarat procedurile de schimbare din funcţie a directorului Romarm Gabriel Ţuţu, inculpat în dosarul privind achiziţia de măşti neconforme, însă acţiunea a fost oprită de ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL).

„Domnul Gabriel Ţuţu, recent inculpat de DNA, este un protejat al sistemului şi mai ales al ministrului Virgil Popescu.

A fost ofiţer SRI şi director general al Romarm, una dintre cele mai influente companii de armament de stat. Compania Romarm în sine nu produce nimic, dar este co-acţionară cu Ministerul Economiei în toate celelalte companii de stat producătoare de armament.

ADVERTISING

Nu ştiu ce a găsit DNA în acest dosar, dar vă pot spune ce am găsit eu când am ajuns la Ministerul Economiei. Domnul Ţuţu se prezenta ca un mare conducător al „industriei de armament”. Evident la stat, pentru că în privat n-ar fi avut nicio şansă.

Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea Guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că, dacă nu faci foarte mulţi paşi, fie nu poţi să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulţi bani.

Evident, am început procedura. Domnul Virgil Popescu îi dăduse şi indicatori de performanţă făcuţi să fie extrem de uşor de îndeplinit, bonusuri mari şi mai ales mandat pe durată foarte lungă (nu mai ţin minte cât)”, a scris Claudiu Năsui, marţi, pe Facebook.

ADVERTISING

El a adăugat că, în perioada în care a condus Ministerul Economiei, a demarat procedurile de schimbare a lui Gabriel Ţuţu de la conducerea Romarm.

„Evident domnul în cauză a aflat şi a urmat încă o campanie de presă împotriva mea. Dar asta nu mai contează. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunţaţi prin comunicat de presă, nu pe şest ca acum.

Ce credeţi că a urmat? Emisiuni cu „Năsui propune un bancher şef la armament”. Nu erau buni oamenii din privat care au trecut testul pieţei reale. Erau buni pensionarii speciali printre care şi un fost poliţist din Strehaia, omul de casă al lui Virgil Popescu, care era prin mai toate companiile de stat. (...)

ADVERTISING

Puteţi să vă imaginaţi genul de protecţie masivă pe care o avea domnul Ţuţu din partea sistemului. Problema la stat nu este domnul Ţuţu. Problema este că e plin de astfel de personaje. Toţi mufaţi la bani de la buget. Au prins schema. Se laudă că fac „investiţii”, care de fapt sunt doar sifonare de bani de la stat.

Iar ei mai departe cotizează oriunde trebuie ca să rămână în funcţie sau ca să-şi consolideze poziţia. De aceea, domnul Virgil Popescu a repus în funcţie toţi administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară şi a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Ţuţu”, a mai scris Năsui.

Acesta a mai spus că „singura soluţie ca să scăpăm nu doar de Ţuţu, ci de toate aceste mafii care roiesc în jurul companiilor de stat este soluţia pe care am adoptat-o la COS Târgovişte”.

„Să căutăm investitori privaţi care să liciteze şi să cumpere aceste companii. Nu există altă soluţie. Toate marile companii de armament din lume sunt private şi funcţionează după criteriu de profit şi pierdere. Chiar şi în România cea mai performantă companie de armament este privată (Aerostar Bacău) şi face lucruri extraordinare pe care Romarm nu le va face niciodată.

Romarm va face doar două lucruri: armament sovietic învechit şi pierderi, pardon, „investiţii”. Iar Ministerul Apărării, deşi mare susţinător al ideii socialiste de a avea multe companii de stat pe care să le conducă foştii generali la pensie, se aprovizionează aproape exclusiv de la companii private. Atât timp cât aceste companii vor rămâne de stat, ele nu vor fi decât o vacă de muls pentru diverşi dubioşi de tipul domnului Ţuţu.

Chiar dacă e greu de înţeles, acesta este adevărul”, a completat Năsui.

Fostul selecţioner Victor Piţurcă şi directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, sunt acuzaţi de DNA într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei. Este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat Romarm cu peste 8,6 milioane de lei.

De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. În context, Gabriel Ţuţu ar fi primit 50.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇