Sindicaliștii din Educație resping oferta Executivului: Greva continuă, cât va dura depinde de guvern (Video)

Sindicaliștii din Educație resping oferta Executivului: Greva continuă, cât va dura depinde de guvern (Video)

Premierul Nicolae Ciucă a discutat duminică cu sindicatele din Educaţie, în condiţiile în care de luni era anunțată grevă generală. La întâlnire a participat şi ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și viitorul premier, Marcel Ciolacu. Executivul a făcut câteva propuneri pe termen scurt și și-a asumat un calendar pentru îndeplinirea revendicărilor din Educație. Sindicatele au respins oferta guvernului și au anunțat că greva continuă și cât va dura depinde de Executiv.

Tensiunile sunt mari, având în vedere că în scurt timp urmează să înceapă examenele pentru elevii din anii terminali. Întâlnirea de astăzi are și o miză politică importantă, în condițiile în care sâmbătă, Marcel Ciolacu a anunțat că vrea stoparea rotativei până când se rezolvă cu revendicările profesorilor și reforma pensiilor speciale.

Iată principalele informații de la întâlnirea de astăzi:

19:00 - Într-un nou mesaj după negocierile eșuate, premierul Ciucă spune că ”Există un interes major pentru educaţie din partea Guvernului şi al Coaliţiei. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educaţie performant pentru toate părţile implicate: profesori, părinţi, elevi. Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuţii. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii şi empatiei. Eu nu văd alta soluţie, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare”, a arătat Ciucă.

El continuă: ”Reiterez disponibilitatea mea şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanşează, în ciuda dorinţei noastre de dialog şi negociere, sunt părinţii şi elevii, care de mâine sunt într-o situaţie extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate şi bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”. 

ADVERTISING

Textul postat pe Facebook este însoțit de imagini de la negocieri montate într-un video și „branduite” cu sigla PNL.

În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată.Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc.Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi.Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare.Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor.Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm.

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Duminică, 21 mai 2023

18:02 - Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat, după negocierile de la Palatul Victoria, că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă, de luni. De la ora 11:00 la 13:00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă, a spus sindicalistul.

„Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social, nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe contractul colectiv de muncă, aşa că noi suntem cu un pas în urmă dar evident că suntem împreună la toate evenimentele”, a anunţat Anton Hadăr.

”Le-am prezentat ce dorim doi, practic, de la 2.400 un debutant, în viitoarea lege ne-am dori să se apropie de 4.000 de lei aşa cum s-a discutat de atâtea ori că va fi salariul mediu brut pe economie”, a mai spus el.

17:59 - Întrebaţi ce se întâmplă cu încheierea anului şcolar şi cu examenele naţionale, sindicaliştii au replicat că Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare. De asemenea, întrebaţi dacă se încheie mediile elevilor la final de an şcolar, ei au spus ”rămâne de văzut”. Sindicaliștii au mai precizat că în unele şcoli toţi profesorii sunt în grevă şi nu are cine supraveghea elevii, în timp ce în alte şcoli acele cadre didactice care nu participă la protest vor intra la clase.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 - 60.000 de angajați nedidactici şi personal auxiliar încep luni greva generală. Sindicaliștii îi sfătuiesc pe părinți să își țină luni copiii acasă, chiar dacă școlile nu se vor închide.

ADVERTISING

17:57 - Conform legii, pe perioada derulării grevei cadrele didactice participante nu vor fi plătite, Nistor spunând că cele peste 150.000 de cadre didactice şi 50-60.000 personal nedidactic şi personal auxiliar şi-au asumat acest lucru. ”Greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”, a spus Marius Nistor.

17:52 - Sindicatele din Educaţie au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria, că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi, bineînţeles de dorinţa colegilor.

”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (...) Altceva în plus nimic. Şi că de fapt Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor. Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit. (...) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul FLSI, Simion Hăncescu.

Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, precizează, la rândul său, că greva va continua. ”Pentru a stopa o astfel de acţiune ei (cei care au semnat pentru protest – n.r.) vor trebuie să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să le ofere perspective foarte clare”, a spus Marius Nistor.

El adaugă că ”cu certitudine că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”. ”Durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul nu de tipul acestor declaraţii, şi, bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, mai spune Marius Nistor.

ADVERTISING

17:38 - După întâlnirea cu sindicatele, guvernul a emis un comunicat, în care detaliază propunerile făcute de Executiv:

”Reprezentanţii Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanţi si cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, se arată în comunicat.

”Guvernul isi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităţilor din legea salarizării. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare, mai anunţă Executivul.

17:36 - Premierul Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliştilor din educaţie că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate, au precizat surse politice, citate de news.ro. El a mai spus că momentul ales pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani.

”Premierul le-a explicat că e important să fie raţionali şi aşezaţi si mai ales sa se gândească la familiile din România. Sa fie corecţi faţă de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoţii”, au mai precizat sursele.

16:16 - La consultări mai participă preşedintele Camerei Deputaţilor, viitorul premier Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

16:00 - „Nu putem să lăsăm copii astăzi în prag de examen și înainte de finalul anului de învățământ suspendați, pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați”, le-a spus sindicaliștilor din Educație premierul Nicolae Ciucă, în timpul consultărilor de duminică.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Sunt convins că vom găsi soluții pentru ca cetățenii României să aibă încredere în sistemul de educație, care, alături de sănătate, reprezintă priorități ale Programului de Guvernare.Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă continuă dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație. La consultări mai participă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Publicată de Guvernul României pe Duminică, 21 mai 2023

Ciucă a făcut apel la sindicate să își amintească de toate măsurile luate până acum și a reiterat ideea că educația rămâne prioritatea guvernanților, spunând că din bugetul existent trebuie făcut în așa fel încât să fie asigurat tot ceea ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a țării.

„Am asumat că prioritatea este educația, ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției. Am discutat și am făcut în așa fel încât legile educației să fie cele mai dezbătute până în acest moment, este vorba de viitorul copiilor, de liniștea părinților și este vorba de ceea ce proiectăm pentru țara noastră, iar asta nu se poate face decât prin educație și atunci vă rog să vă aduceți aminte toate măsurile pe care le-am luat, nu vreau să le reiterez acum”, a mai spus Ciucă.

14:10 - Preşedinte FSLI, Simion Hancescu, a declarat că luni va avea loc oricum greva anunţată și că sindicatele nu vor accepta doar majorarea profesorilor debutanți.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe”, a declarat liderul FSLI. 

14:05 - Preşedintele Federaţiei din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, s-a arătat sceptic că o decizie de renunţare la grevă poate fi luată până luni.

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua”, a afirmat Marius Nistor.

14:00 - Liderii sindicatelor din învățământ au ajuns la sediul Guvernului. Ei vor discuta cu premierul, cu mai mulți miniștri și cu liderii coaliției de guvernare. La finalul întâlnirii, sindicaliștii vor anunța ce se va întâmpla cu greva generală.

Context

Discuțiile de la guvern au loc cu numai o zi înainte de declanșarea grevei generale în învățământ. Sindicaliștii cer ca revendicările salariale să fie adoptate printr-o ordonanță de urgență și ulterior să se regăsească în legea salarizării unitare, în timp ce premierul susține că soluţia este în legea salarizării unitare, care este în responsabilitatea ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD). La rândul său, Budăi susține că soluţia nu este doar la el, ci la întreaga coaliţie.

„Soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii (PSD - n.r) are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, a transmis sâmbătă premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat de News.ro.

Ministrul Muncii spune însă că soluția nu este doar la el. „Dacă ar fi fost soluţia doar la mine şi la colegii mei, că nu lucrez singur la această lege (..) atunci vă garantez că într-o lună, maxim două, am închis această temă şi sper să o şi fac, însă aici nu vorbim doar de lege, vorbim de finanţare, de mult mai multe lucruri şi mai vorbim că dacă acest PNRR a fost scris în secret, eu am aprobarea preşedintelui PSD şi a partidului să nu facem o reformă pe ascuns”, a arătat Budăi.

El a mai spus că a avut discuţii cu toate ministerele şi primeşte deja parte din solicitările celor din sistem şi le-a trimis către Banca Mondială: „Aşteptăm analizele de impact şi apoi le centralizăm şi să continuăm discuţia. Legea salarizării este parte a cererii numărul patru noi suntem încă cu cererea numărul doi neînchisă”.

Ce spun sindicaliştii

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, una dintre cele două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, a precizat că este „exclus” ca şcolile să se deschidă luni şi ca profesorii să renunţe la greva generală anunţată. Acesta subliniază că dacă vor exista cazuri de inspectori şcolari sau directori de şcoli care vor încerca să îi intimideze pe profesorii participanţi la grevă, pe numele acelora vor fi depuse plângeri penale. Sindicalistul a precizat că, în opinia sa, grila de salarizare pentru profesori ar trebui adoptată, „cât mai repede”, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, act normativ care să prevadă că această grilă va fi parte componentă a legii salarizării unitare. 

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că sindicatele sunt dispuse să intre la discuţii cu reprezentanţii Guvernului în orice moment, subliniind însă că o eventuală decizie de renunţare la greva generală anunţată pentru luni va aparţine nu vreunui lider de sindicat, ci exclusiv profesorilor care au semnat pentru declanşarea grevei. Nistor aminteşte că, de-a lungul timpului, au mai existat acorduri şi angajamente asumate de către guvernanţi în faţa cadrelor didactice, iar unele dintre acestea au fost respectate doar parţial, în timp ce altele au fost încălcate.

Care sunt revendicările sindicaliştilor

  • Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇