Premierul Florin Cîțu a dat vina pe USR PLUS și Dan Barna pentru circul de joi din Parlamentul României, susținând că fostul vicepremier a fost pasiv în momentul în care Florin Roman a fost bruscat de doi parlamentari AUR.
Contextul pe scurt: Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților, a vrut să prezideze ieri ședința plenului, după ce Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile. Parlamentarii USR PLUS și AUR l-au înconjurat pe Roman, i-au luat microfonul, l-au ridicat de pe scaun și l-au înlăturat de la prezidiu.
Acum, prim-ministrul spune că Dan Barna putea oricând să intervină și să pună capăt evenimentului.
„Eu și acum spun – poți să retragi moțiunea și să vii la masă să discutăm. Deși după ce ai legitimat un partid cum este AUR, după ce am văzut ieri în Parlament, președintele USR stând pasiv și uitându-se cum parlamentarii fără mască bruscau un coleg al meu (Florin Roman – n.red.) și chiar nu spuneau nimic...
Astfel de atitudini nu pot fi tolerate și avea posibilitatea președintele USR Dan Barna, ieri în Parlamentul României, să pună stop, să fie el cel care pune stop evenimentului de ieri. Pentru că eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european, un partid care nu susține violența de niciun fel. Din păcate, se pare că m-am înșelat”, a declarat Florin Cîțu vineri dimineață, aflat la Iași.
Apel la membrii partidului să se dezică de acțiunile lui Barna
Apoi, prim-ministrul a făcut un apel la membrii USR PLUS să se dezică de co-președintele partidului. Dar asta nu înainte de a acuza conducerea formațiunii - Dacian Cioloș și Dan Barna - că au susținut clar „violența” din ședința de joi în care a fost citită moțiunea de cenzură.
„Eu sunt sigur că între membrii USR, între votanții USR, sunt oameni care simt ca noi, care au viziuni pro-europene, care cred în democrație și care nu cred că violența este un mod prin care să-ți impui punctul de vedere. Pe acei oameni, sunt sigur că sunt dezamăgiți de decizia liderilor acestora, Dacian Cioloș și Dan Barna, să facă o alianță, care ieri a fost foarte clară pentru toată lumea din Parlament. Nu poate nimeni să nege că ieri, acțiunile din Parlament ale celor de la AUR nu au fost susținute și chiar foarte clar susținute de conducerea pe care o are azi USR.
Fac un apel la toți oamenii din USR care încă simt pro-european și vor valori democratice să se dezică de acțiunile liderilor lor de ieri, din Parlament”.
„I-am salvat de la ridicol”
„Eu văd că USR are o alianță pe față cu AUR și văd că încearcă să obțină o alianță cu PSD pentru a da jos Guvernul. Vă dați seama ce ridicol ar fi fost să nu le accept demisiile și ei apoi să citească moțiunea de cenzură împotriva Guvernului din care fac parte (...) I-am salvat de la ridicol, le-am acceptat demisiile”, a mai spus prim-ministrul.
În fine, Cîțu a reiterat evenimentele de ieri și apelul către membrii USR PLUS: „să se dezică de acțiunile conducerii lor de acum”.
Context
Moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost citită azi în Parlament într-o ședință cu scandal și îmbrânceli.
Tensiunile au început după ce vicepreședintele Florin Roman a preluat microfonul pentru a prezida ședința. Ludovic Orban îi delegase atribuțiile, pentru a merge să își facă mai departe campanie în țară pentru șefia PNL.
Astfel, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, i-a cerut lui Roman să o lase pe șefa Senatului, Anca Dragu, să conducă ședința.
Și pentru că deputatul PNL a continuat să prezideze, parlamentarii USR PLUS și AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, i-au luat microfonul, l-au ridicat de pe scaun și l-au înlăturat de la prezidiu. Parlamentarii AUR i-au strigat lui Roman: "Pleacă, mafiotule! Nu îți este rușine, mafiotule?". Ulterior, Anca Dragu, președintele Senatului, a condus ședința.
La final, co-președintele AUR George Simion a anunțat că va face plângere penală pe numele lui Florin Roman, pe motiv că ”a uzurpat calități oficiale”. La rândul lui, Florin Roman a spus și el că face plângere penală pentru că a fost forțat să plece de la prezidiu.