O scrisoare pentru auzul nostru, nu pentru surzenia lor

O scrisoare pentru auzul nostru, nu pentru surzenia lor
Foto: Hepta.ro

O scrisoare semnată de 150 de scriitori, profesori, cercetători, intelectuali de vârf din Statele Unite trage un semnal de alarmă legat de interzicerea dezbaterii, restrângerea libertății de exprimare, precum și cenzura. Printre semnatari sunt Martin Amis, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Anne Applebaum, John Banville, Noam Chomsky, Jeffrey Eugenides, Francis Fukuyama, Mark Lilla, Steven Pinker, J.K. Rowling, Andrew Solomon, Helen Vendler.

Scrisoarea semnată de cei 150 de intelectuali din SUA.

Eu cred că scrisoarea aceasta, scrisă în termeni mai mult decât decenți, reținuți și atenți să nu provoace frisoane mișcării woke, nu va avea mare ecou printre activiștii aceștia. Extremiștii de stânga sunt bine înfipți în mediul universitar și nu văd cum un apel rațional i-ar scoate de acolo. Din cuibul protector își vor vedea de ale lor, pentru că asta fac de la început, încearcă să pună în practică un program și nu au chef de dezbatere cu nimeni. N-au ieșit în spațiul public cu programul lor ca acesta să poată fi analizat de restul societății, l-au încropit între ei purtați de focul ideologiei și se reped ca înecații să-l pună în practică acum, chiar în aceste clipe.

ADVERTISING

Scrisoarea se adresează oamenilor normali

Nici fasciștii și nici bolșevicii nu au avut chef de dezbateri publice, ei și-au croit programul în partidele lor și l-au pus în practică. Nici Sadam Hussein n-a avut vreo revistă în care să fi dezbătut cu lumea planul invadării Kuweitului. Nici Putin nu permite dezbaterea politicii sale viitoare în ziarele aservite, ci vrea doar articole laudative privitor la ce face.

Scrisoarea este adresată celor care încă mai judecă, celor care încă nu sunt încătușați de ideologia woke. Scrisoarea se adresează oamenilor normali care sunt de acord cu eliminarea urmărilor segregării rasiale din societate, dar nu sunt de acord cu tentele grosiere de extremă stângă. Scrisoarea se adresează unora ca mine, care scriu pe această temă și unora ca dumneavoastră care ați citit articolul referitor la scrisoare și citiți acest articol. Greutatea numelor semnatarilor dă greutate scrisorii pentru că ei sunt spirite vii, sunt oameni echilibrați și vă îndeamnă și pe dumneavostră să fiți aidoma lor.

ADVERTISING

Pandemia le-a oferit ce nu sperau

Activiștii woke se grăbesc să-și pună în practică revendicările acum pentru a profita de valul de simpatie produs de uciderea lui George Floyd. De ce nu le-au pus în practică până acum? Vă mai amintiți de condițiile concrete ale lui Ceașcă? Cât Trump a fost puternic nu s-au putut ridica împotriva lui, n-au putut isca vreo manifestație, doar au rumegat temele lor la adăpostul zidurilor universităților.

Pandemia le-a oferit ce nu sperau, un grad de enervare a populației care nu putea fi creat de nimic altceva, iar moartea lui George Floyd a fost scânteia care a aprins benzina aceasta. Asta au făcut indivizii, au profitat de situație, conform condițiilor concrete ale lui Ceaușescu. Iar acum se grăbesc să obțină ceva înainte ca valul de resentiment să nu treacă la reflux, se grăbesc să obțină cât mai mult pentru a își justifica existența. Ce înseamnă o luptă fără victorii? Când pandemia se va duce dracului din cauza cercetătorilor care vor produce un vaccin și societatea se va aduna în vadul de normalitate pentru ideologii de extremă stângă, vor conta enorm câștigurile de azi.

ADVERTISING

De aceea scrisoarea acestor personalități e importantă, pentru că a dezbate înseamnă a încerca să pricepi nu doar ce a fost sau ce este ci, mai important, ce va fi. Oamenii aceștia privesc de la înălțimea realizărilor lor înainte și ne cer cel mai simplu dar cel mai greu lucru din lume: să analizăm ce este ca să putem crea în mintea noastră ce va fi. Pentru simplul motiv că dacă rațiunea din mințile noastre va triumfa, viitorul va fi aidoma gândurilor noastre.

Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇