Congresul ținut sâmbătă într-un cadru deplorabil a consființit punerea lui Marcel Ciolacu pe scaunul de șef al partidului.
Din echipa sa fac parte: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluță, Vasile Dâncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuț Pucheanu, Dragoș Benea, Claudiu Manda, Titus Corlățean și Laurențiu Nistor.
Destui oameni din planul secund al PSD au făcut un pas în față, destui vechi au supraviețuit.
Cine lipsește
Lipsesc Marian Oprișan, Buzatu, Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, deputatul ,,Mitralieră” Cătălin Rădulescu, Mihai Fifor, Iordache. Garda veche, garda dragnistă, a făcut pasul de rigoare în spate.
Dar asta nu înseamnă că a dispărut, că se dă bătută, că se predă, poate doar așteaptă ca cei din față să-și frângă gâtul la alegeri ca să reacționeze.
Comparând cele două liste îți sare în ochi discrepanța dintre aparenta frecventabilitate a celor din jurul lui Ciolacu și nefrecventabilitatea celorlalți. Măcar de formă partidul are o echipă mai curată și mai bună decât opoziția ce a slujit la Dragnea.
Sigur că și celor din jurul lui Ciolacu li se pot imputa multe dacă ar fi să facem o comparație între ei și alți politicieni, dar rămânând strict în planul partidului s-ar părea că boabele de grâu s-au separat de neghină.
Citește și: Marcel Ciolacu – portret sumar la final de etapă
Dacă prima listă are membri de partid ce pot fi oricând lideri, ca Firea, Grindeanu, Stănescu, Tudose, Olguța Vasilescu, lista a doua n-are un cap, nu are pe cineva care să-i adune pe ostracizații național-cleptocrați și să facă din ei un grup unit, puternic.
Teodorovici, contracandidatul lui Ciocalu
Păcăliciul Orlando Teodorovici, cel promovat de Viorica Dăncilă în lipsă de altceva, și-a demonstrat din plin nepriceperea și neputința înecându-se în ridicolul de a fi cu orice preț contracandidatul lui Ciolacu.
Eu, să fi fost Ciolacu, îl plăteam să mă contreze, ca să demonstrez că în comparație cu aiureala lui mediocritatea mea este necesară și de bonton.
Privind cele două liste prevăd că așa vor fi și listele la parlamentare, cei vechi, dacă nu se vor pune în fruntea listei în județele lor, se vor înghesui în a doua parte a listelor sau vor ajunge pe locuri neeligibile. Poate fi o tehnică de cernere a neghinei.
Poate fi însă și o tactică de ,,impulsionare” a garniturii vechi de a trage tare la alegerile parlamentare pentru a-și salva carierele politice.
Dar mai bine de jumătate din actualii parlamentari nu se vor afla pe aceste liste strâmte, iar ei se vor revolta, se vor răscula, vor vocifera, vor acuza, vor trăda.
Vezi și Marcel Ciolacu, un președinte PSD cu o misiune imposibilă - salvarea partidului
Abia atunci va începe cu adevărat scandalul ascuns astăzi după perdeaua congresului. Dacă Ciolacu va face listele electorale astfel, va da o declarație de război foștilor și îi va uni împotriva sa, iar bucata asta de răgaz se va întoarce tumultoasă împotriva lui.
Lupta internă în partid a fost amânată acum, de dragul alegerilor. După terminarea lor, ea va izbucni și se va înteți.
Dar să nu ne amăgim că vom avea parte de o schimbare totală a politicii PSD, de o schimbare în bine, așa cum tot cântă Vasile Dâncu pe la televiziuni.
Ea va continua pe firul clasic, iar Grindeanu, Tudose, Stănescu, Firea, Corlățean, Claudiu Manda vor fi promotorii ei.
Fiecare dintre aceștia n-a excelat în acțiunile politice prin spirit democratic, ci doar printr-o partitură mai decentă în comparație cu talibanii lui Dragnea, care au făcut o politică grosieră, antidemocratică, antijustiție și anti UE de cea mai joasă speță.
Hainele călcate și apretate în care s-au îmbrăcat la congres nu trebuie să ne inducă în eroare. În spatele gardului azi vopsit proaspăt e tot leopardul flămând născut acum trei decenii.
Nu văd de unde ar răsări peste noapte flori de câmp pe pajiștea asta îmburuienată a pesedismului. 30 de ani de politică făcută în cel mai pur mod antidemocratic și cleptocrat nu se vor schimba peste noapte, chiar dacă vraciul Dîncu va invoca ploaia. Cu cine vrea Dîncu să reîmprospăteze ideologic partidul?
Majoritatea din cei aflați alături de Ciolacu sunt maeștri ai discursului populist și agresiv. Așa va fi discursul PSD și în viitor, iar politica partidului va fi la fel ca la pandemie, agresivă și fără scrupule.
Puțina decență în limbaj și în comportament nu va duce la o schimbare majoră în partid, înăuntru limbajul va fi la fel de aspru și de înrăit ca până acum.
Iată ce atacuri a lansat Marcel Ciolacu la congresul de sâmbată
Aducerea lui Sorin Grindeanu în partid pe post de prim-vicepreședinte ar părea că îl pregătește să ia șefia partidului, dacă Ciolacu își frânge gâtul la alegeri.
Asta ar fi singura mișcare cu adevărat deșteaptă de la congresul ăsta, dar asta ar însemna că Ciolacu ar fi dispus să facă pasul înapoi la o adică, ipoteză în care eu nu cred. Cred mai degrabă că a fost nevoie de el ca să contrabalanseze puterea Gabrielei Firea.
Dacă ar fi avut asemenea revelație, ar fi făcut-o acum, la un moment dat a cochetat cu ideea, dar când a văzut că se poate și pe cont propriu a renunțat repede la variantă.
Iar tradiția în PSD este ca liderii să plece din funcție pe scut, cu picioarele înainte. De ce ar face Marcel Ciolacu excepție, plecând la timp de pe scaunul din fruntea partidului? De unde la el atâta maturitate politică?
Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro