Marcel Ciolacu, un președinte PSD cu o misiune imposibilă - salvarea partidului

Marcel Ciolacu, un președinte PSD cu o misiune imposibilă - salvarea partidului

Congresul PSD a trecut de parcă nici n-a fost. Noroc cu înjurătura lui Romașcanu că au avut jurnaliștii ce să scrie despre marele eveniment al unui partid tot mai mic.

Marcel Ciolacu a fost ales președinte fără surprize într-o întâlnire online, lipsită de grandoare. Votul a fost doar o formalitate.

Zbaterile lui Teodorovici sunt demne de remarcat, măcar de această dată, favoritul a avut un contracandidat care a luat și el 91 de voturi. N-a mai fost unanimitate ca la Partidul Comunist sau ca pe vremea lui Liviu Dragnea, tot aia s-ar putea spune din perspectiva unui pesedist de rând.

Ciolacu a fost ales. Liderii din partid s-au aliniat frumos în spatele lui și așteaptă disciplinați rezultatele alegerilor locale și generale. 

În opinia mea, Marcel Ciolacu nu va avea viață lungă la conducerea PSD. E un lider de conjunctură pe post de pastilă cu multivitamine, din aceea mare, pe care partidul trebuie s-o înghită în perioada de convalescență ca să se refacă după șocul Dragnea.

ADVERTISING
Discurs susținut de Marcel Ciolacu la finalul Congresului Extraordinar al PSD - 22.08.2020
VIDEO: Discursul lui Marcel Ciolacu după alegerea sa în funcția de președinte PSD - Sursa: PSD/YouTube

PSD a pierdut controlul în teritoriu

Marcel Ciolacu va fi schimbat din cauza faptului că nu va putea opri micșorarea partidului care va lua sub 25% atât la locale cât și la alegerile generale. După cum merg lucrurile, la alegerile parlamentare scorul obținut ar putea fi mai mic decât cel de la locale. Și asta în condițiile în care, în mijlocul pandemiei, stă pe bară, nefiind la guvernare.

E imorală operațiunea liberalilor de recrutare a primarilor PSD, e cinică și condamnabilă, dar e și devastatoare pentru social-democrați. 

Efectiv, încă înainte de alegerile locale, PSD a pierdut controlul în teritoriu, acesta fiind punctul forte al partidului.

Cumva, PNL s-a infiltrat ca un virus, în spatele liniilor inamice, și a pornit un atac mișelesc, pe la spate, dar unul devastator. Din punct de vedere al retoricii politice, o să existe consecințe pentru liberali pe termen mediu, iar operațiunea PNL va întări USR-PLUS, oferind posibilitatea unor atacuri pe sensibila temă a traseismului politic. 

Pe termen scurt, PNL a obținut o victorie care-i asigură lui Ludovic Orban un scor politic spre 40% la alegerile locale.

Marcel Ciolacu, o poziție fragilă

Până acum, am întâlnit puțini lideri politici care să gândească pe termen mediu sau lung. Nu există oameni care să trăiască mai de pe-o zi pe alta ca un prim-ministru, miniștrii sau un președinte de partid. Ultimul lor gând înainte de culcare este cum să facă să mai prindă o zi în poziția respectivă. Bineînțeles, există și au existat excepții, de exemplu Corneliu Coposu, care a redefinit sistemul politic democratic din România și chiar guverne întregi care și-au asumat un rol important în situații de criză, dar astăzi nu e cazul nici la PSD, nici la PNL și nici la USR.

Cu alte cuvinte, la alegerile locale se întrevede o înfrângere a PSD chiar la o prezență slabă la urne, iar scorul din alegerile locale va fi un indicator important pentru cele generale.

Ca să vă faceți o idee despre cât e de fragilă e poziția lui Marcel Ciolacu la conducerea PSD, observați că a depus o moțiune de cenzură pe care amână s-o voteze de teamă să nu treacă și să se trezească pe cap cu responsabilitatea guvernării în vreme de epidemie.

Să nu mai spunem că, între timp, PNL a început să aspire și câțiva parlamentari PSD, vezi cazul senatorului Daniel Breaz care a demisionat, ca să rezolve și moțiunea atunci când s-o hotărî Marcel Ciolacu să ceară votul Parlamentului.

PSD, un partid pus pe butuci de Liviu Dragnea

Cu toate mesajele pompoase despre europenizare, despre desprinderea de trecut sau modernizare, PSD e un partid pus pe butuci de Liviu Dragnea. L-a luat “pe persoană fizică” după alegerile din 2016 și l-a făcut țăndări. Astăzi, chiar și cei din tabăra lui Dragnea realizează că formațiunea e mai aproape de dispariție decât de renaștere.

De aceea, în opinia mea, cei din PSD sunt, mai degrabă, în căutarea unui erou salvator decât a unui lider reformator. Ce se poate reforma în PSD? Cum poți moderniza un partid care a avut doi lideri încarcerați pentru corupție, iar fondatorul formațiunii este acuzat că a ucis oameni nevinovați pentru a rămâne la putere? Cum?

Și chiar dacă va reuși cumva să revină, în urma unui cataclism național, îi va lua din nou câteva săptămâni ca să-și ostilizeze toată țara. Asta pentru că, modul în care cei din PSD văd politica e total greșit. Sunt pesediști și la alte partide, din ce în ce mai mulți în PNL, dar și în PMP sau USR, dar în PSD toți sunt pesediști. Iar pentru un pesedist, politica e echivalentă cu cea mai rapidă metodă de a te îmbogăți pe tine și pe apropiații tăi. Atât și nimic mai mult.

Marcel Ciolacu este noul lider ales al partidului. Misiunea lui este una imposibilă, dar beneficiază de o lună de grație. După aceea începe haosul. Dar ne-am obișnuit, PSD e un partid născut din comunism și haos.

Există posibilitatea să te intereseze și următoarele articole:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇