Marcel Ciolacu, obligat să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Când o va face și ce riscuri își asumă?

Marcel Ciolacu, obligat să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Când o va face și ce riscuri își asumă?

S-a stabilit data pentru alegerile locale, 27 septembrie. Formațiunile politice au intrat în campanie pentru o toamnă electorală care se va încheia în noiembrie, cu scrutinul parlamentar.

Guvernul minoritar condus de Ludovic Orban, aflat la putere din noiembrie 2019, va trebui să facă față crizei provocate de coronavirus, dar și unei presiuni politice imense puse de PSD care vrea să se întoarcă la Palatul Victoria. 

O întrebare pe care și-o pun mulți este dacă Marcel Ciolacu va reuși să asigure supraviețuirea unui partid care a eșuat în perioada 2016-2019.

Vreme de trei ani, social-democrații conduși de Liviu Dragnea n-au avut decât un singur obiectiv, modificarea sistemului de justiție astfel încât corupții partidului să scape de posibile rigori ale legii. 

Liviu Dragnea este la închisoare, unde ispășește o pedeapsă de trei ani și jumătate, la sfârșitul săptămânii trecute, fiind pus sub acuzare și în Dosarul Tel Drum.

Marcel Ciolacu luptă pentru supraviețuirea politică

După prăbușirea lui Dragnea, PSD s-a transformat într-un teren de luptă. Gruparea din jurul fostului lider e total nemulțumită de Marcel Ciolacu și de Paul Stănescu, cei care au preluat frâiele formațiunii. 

PARLAMENT - PLEN REUNIT- VOT
Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a contestat purtarea măștii în timpul epidemiei – Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Poziția lui Ciolacu e extrem de fragilă, fiind obligat să vină cu rezultate în fața membrilor de partid pentru a obține mandatul de președinte. 

ADVERTISING

Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, s-a poziționat ca un contestatar al lui Ciolacu, căutând susținere în partid pentru a intra în competiție cu acesta pentru președinția partidului. Rămâne de văzut dacă o va găsi.

“Nu vreau să fiu alături de groparii PSD”,

Eugen Orlando Teodorovici, Facebook.

Nimeni nu trebuie să se aștepte ca în PSD să existe un schimb de idei sau o confruntare între două sau mai multe programe politice. Nu a existat niciodată în ultimii 30 de ani, începând cu FSN, nu cred că va exista nici acum.

Doctrina și programele politice apar în această formațiune după ce un mascul alfa a câștigat toate luptele interne și vin ca o obligație formală, instrumente cu care vor “păcăli” din nou alegătorii. Așa că până la congres vom asista la confruntări între diversele grupări din partid care se vor desfășura în presă, la televizor și pe rețelele sociale.

În acest moment, cu tot zgomotul pe care-l face “deputatul mitralieră”, Teodorovici sau Codrin Ștefănescu, actualul președinte interimar are cele mai mari șanse să-și consolideze poziția în urma congresului.

Liderii PSD, schimbați de catastrofe

În mod tradițional, la această formațiune politică, liderii nu sunt schimbați decât de catastrofe exterioare, adică pierderea alegerilor sau închisoarea. Indiferent dacă este în Opoziție sau la Putere, PSD nu-și schimbă liderii în timpul mandatului decât dacă este forțat de împrejurări, cum a fost și cazul cu Liviu Dragnea.

Această disciplină internă, care seamănă mai mult cu cea a unei organizații secrete decât cu una democratică, e în favoarea lui Marcel Ciolacu.

În PSD, nimeni nu crede într-o victorie în alegeri comparabilă cu cea din 2016. Un scor de 30% în alegerile locale și parlamentare reprezintă obiectivul nerostit al lui Marcel Ciolacu.

Astfel, ar putea să păstreze un număr important de primari, nu chiar pe toți cei 1.700 câștigați în iunie 2016, dar dacă rămâne cu 1.000 se declară fericit, conform unor surse din interiorul formațiunii.

Cu 30% în alegerile parlamentare, ar avea o șansă să formeze Guvernul în situația în care PNL se erodează și ajunge în aceeași zonă de 30%, USR-PLUS nu confirmă, iar Pro România își continuă creșterea. 

Deși e o cale dificilă, PSD ar putea forma o alianță după alegerile parlamentare cu Pro România și UDMR care să le asigure o majoritate parlamentară.

Realizarea acestei posibilități se poate face în condițiile în care Guvernul Orban rămâne fără susținerea opiniei publice în urma crizei generate de epidemie.

Pentru liberali e foarte important ca până în noiembrie pericolul epidemiei să fi dispărut, iar ei să fie percepuți ca personaje pozitive, cei care au scos țara din criză. 

Eșecul lui Ciolacu, Ponta și Tăriceanu de a crea o opoziție de stradă împotriva PNL

Dacă vor continua cu petreceri în care liderii PNL sunt primii care nu respectă regulile, cum a fost cea a lui Rareș Bogdan, dar și întâlnirea electorală de la Iași cu Costel Alexe, ministrul Mediului și primarul Chirica, vor irosi rapid încrederea oferită de oameni în perioada crizei.

Dar PSD nu poate să aștepte ca Rareș Bogdan și Alexe sau alții s-o dea din nou în bară, ci trebuie să pună PNL în dificultate.

În opinia mea, până acum, n-a prea reușit. Dacă există o scădere de încredere în liberali, aceasta provine din gloanțele pe care și le-au tras singuri în picior. 

În ciuda încercărilor făcute de Victor Ponta, Marcel Ciolacu și Tăriceanu, marea majoritate a populației n-a reacționat la “instigările” promovate de aceștia orientate împotriva măsurilor de izolare, a purtării măștii sau a limitării drepturilor de deplasare.

Ratările în serie ale celor trei de a coagula o mișcare de protest la adresa partidului aflat la guvernare ar trebui să le dea de gândit. Asta spune ceva despre felul în care sunt priviți de oameni după trei ani de guvernare.

“Ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate se poate încadra cu ușurință în crimă cu premeditare! Nu se mai pot găsi circumstanțe atenuante în condițiile în care zeci de mii de bolnavi cronici, sute de mii de aparținători și mii de medici trag cu disperare semnale de alarmă cu privire la soarta celor care suferă de alte boli decât COVID-19”,

Călin Popescu Tăriceanu, Facebook.

Forța pe care o are PSD în Parlament

Pentru că aceste mișcări n-au avut succes, Marcel Ciolacu trebuie să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

De săptămâna trecută, liderii PSD au început să facă declarații în acest sens. Strategia lui Ciolacu e să demită Guvernul prin moțiune de cenzură, dar să-l lase să funcționeze ca interimar până la alegerile generale.

Astfel, teoretic, atinge două obiective, își arată forța parlamentară și îl ține pe Ludovic Orban în funcție, pe post de sac de box, în timpul campaniei.

"Depunem moțiunea de cenzură și aceasta va trece sută la sută. Toți primarii PSD ne transmit aceleași mesaje din partea românilor: Guvernul Orban este o catastrofă pentru țară!"

Paul Stănescu, secretar general-interimar PSD

Această strategie e construită pe un singur lucru, pe forța pe care o are PSD în Parlament. Ciolacu are de partea sa un număr de 70 de senatori și 139 de deputați, adică 209 parlamentari.

Pentru a demite Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi. Mai are nevoie de doar 24 pentru a-și atinge scopul.

O înțelegere cu Victor Ponta îi poate aduce 21 de voturi, cât are Pro România, deci ar mai fi nevoie de 3 voturi care pot să vină de la UDMR, de la minorități sau de la parlamentarii neafiliați.

Patru obstacole pentru Marcel Ciolacu

Toate aceste calcule sunt pe hârtie, pentru că realitatea politică e mult mai nuanțată și mai complicată. De exemplu, ce le poate oferi Marcel Ciolacu celor 209 parlamentari pentru a fi prezenți în sală și pentru a vota moțiunea? 

1. Cei mai mulți vor un loc sigur liste, dar sunt conștienți că în viitoarea legislatură PSD nu va mai obține un scor de 45%, iar locurile eligibile sunt mult mai puține. 

2. O a doua provocare pentru Marcel Ciolacu sunt parlamentarii care gravitează în jurul baronilor locali care fac parte din gruparea Dragnea. Ciolacu poate obține votul lor pentru moțiune doar în anumite condiții, posturi de vicepreședinți, schimbări în statut, acces la banii partidului.

3. O altă problemă e negocierea dintre Ciolacu și Ponta, care nu merge deloc bine. Ultimul e foarte posibil să anunțe că votează pentru demiterea Guvernului, dar pot apărea probleme chiar în grupul său politic cum s-a mai întâmplat. Să nu uităm, totul se joacă la patru voturi.

4. Și, nu în ultimul rând, Ciolacu e obligat să depună moțiunea după congres. Înainte de acesta, în eventualitatea că nu trece, i-ar arunca în aer strategia de câștigare a poziției de președinte al partidului.

În următoarea perioadă, în opinia mea, Marcel Ciolacu va face campanie pentru moțiune, dar ea va fi depusă abia după congresul partidului. Moțiunea e un risc pentru PSD.

În situația în care nu trece, va fi o înfrângere care va cântări greu în campania pentru alegerile locale.

Pe de altă parte, Ciolacu și PSD sunt obligați să depună moțiunea, nedepunerea ei fiind percepută tot ca o înfrângere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇