Revenit dintr-o vizită în SUA, unde nu a avut nicio întâlnire cu adevărat importantă, premierul Marcel Ciolacu a profitat de prima şedinţă de guvern pentru a pune la punct câţiva miniştri liberali şi a se lăuda cu realizările măreţe din deplasare.
Mai întâi, Ciolacu a observat că, în absenţa sa, ministrul Finanţelor nu s-a plictisit şi a trebuit să dezmintă presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.
”Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creşterea PIB pe primele 9 luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa. Creşterea pe trimestrul 3 a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore”, a ţinut să precizeze premierul, citat de News.ro.
Săgeata pentru Marcel Boloş se referă la declaraţiile sale de ieri, când a spus că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar că nu va fi amânată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Al doilea vizat a fost ministrul Energiei, Sebastian Burduja, căruia premierul i-a cerut să se uite cu atenţie în ograda sa, pentru că au apărut furnizori care au crescut nefundamentat preţurile.
”Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut (...) E drept că nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat. Vă rog să verificaţi situaţia. Sper că şi ANRE se va sesiza”, a spus Ciolacu.
Şi Ligia Deca, ministrul susţinut de PNL la Educaţie, a atras atenţia premierului, din cauza rezultatelor dezastruoase de la testele PISA. Ciolacu i-a solicitat să vină cu soluții. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește, spune el şi detalii găsiţi AICI.
Însă despre vizita lui în SUA, premierul are doar laude de sine.
”Vizita desfăşurată în Statele Unite ale Americii a fost una extrem de importantă, deoarece a reuşit să seteze premisele pentru ca România să devină un hub de investiţii şi suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei”, susţine Ciolacu.
”Există potenţial major pentru investiţii americane în domenii precum energia şi tehnologiile digitale, iar interesul strategic al SUA faţă de zona Mării Negre înseamnă şi o şansă enormă de dezvoltare pentru Portul Constanţa. Avem acum datoria să concretizăm aceste oportunităţi fără precedent”, a mai spus şeful Executivului.
Problema e că premierul pare să fi mers în SUA pentru palmares, fiindcă nici din program, nici din întâlnirile avute nu rezultă vreun acord semnat, o investiție antamată sau o promisiune făcută pentru România din partea americanilor.
În vizitele lor de lucru la Washington, prim-miniștrii români sunt primiți de obicei de vicepreședintele SUA. Ține de protocolul vizitei, iar întâlnirea validează portanța politicianului român. Dintre foștii prim-miniștri români, doar Viorica Dăncilă n-a fost primită în vizita ei de lucru în capitala americană la biroul vicepreședintelui de la Casa Albă. Marcel Ciolacu este al doilea, atrage atenţia DW într-o analiză pe care vă invităm să o citiţi AICI.