Ciolacu anunță echipa de guvernare a PSD: Rafila şi rectorul UMF Târgu Mureş, în prima linie

Profesorul Alexandru Rafila şi rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, vor face parte din echipa pe care social-democraţii o pregătesc pentru guvernare, după alegerile parlamentare, a declarat joi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„În acest moment lucrăm la această echipă. Marea majoritate este conturată. (…) Categoric, cu domnul Rafila o să mergem la Sănătate. Şi, dacă vom hotărî, pe domnul profesor Azamfirei, am merge cu dânsul ministru al Educaţiei”, a afirmat Ciolacu, în studioul ziarului Libertatea.

Întrebat dacă şi-ar asuma funcţia de premier sau dacă ia în calcul să nominalizeze un tehnocrat, preşedintele PSD a spus că această decizie o va lua împreună cu colegii.

El a adăugat că nu crede că prim-ministrul trebuie să fie şi lider de partid şi nu a respins posibilitatea ca un specialist să fie propus pentru această funcţie.

„E o decizie pe care trebuie să o iau împreună cu colegii mei. Nu am avut în acest moment această decizie. (…) S-ar putea să existe o abordare care câteodată a funcţionat şi câteodată nu. Nu cred în teoria neapărat că prim-ministrul trebuie să fie şi preşedinte de partid. Aş vrea să ieşim din aceste clişee. (…). Este o abordare (nominalizarea unui tehnocrat pentru funcţia de premier – n.r.)”, a precizat Ciolacu.

Cât priveşte posibilitatea propunerii la Finanţe a lui Cristian Socol, liderul PSD a afirmat că acesta este un profesor respectat şi „un om, cel puţin în discuţiile avute personal, un om cu o viziune economică sănătoasă, mai ales macroeconomică”.

De asemenea, Ciolacu a mai spus că Vasile Dîncu este un nume respectat şi nu ar face de râs "Partidul Social Democrat sau România să aibă această demnitate de prim-ministru", dar a subliniat că discuţiile nu s-au încheiat pe această temă.

Ciolacu a făcut această precizare în studioul ziarului Libertatea, întrebat cum comentează faptul că "Vasile Dîncu ar mai fi fost pe lista de propuneri a Gabrielei Firea" în ce priveşte postul de prim-ministru.

"Doamna Gabriela Firea este un foarte bun comunicator, preşedintele organizaţiei Bucureşti şi a anunţat nişte nume. (...) Repet, avem aceeaşi discuţie, cum am avut-o şi până acum când am luat punctual de ce anumiţi colegi nu se regăsesc. Pentru că aceasta a fost decizia politică. La fel ca şi când... s-au regăsit pe listele eligibile al partidului tot în urma unei decizii politice. Eu înţeleg supărările dar, după ce ieşi parlamentar - e anumită demnitate, trebuie să te ridici la nivelul acestei demnităţi şi să nu te transformi într-o ţaţă comunală şi să ieşi în spaţiul public când ai văzut că tu nu te mai regăseşti pe liste. (...)

Domnul Dîncu este un nume respectat şi eu nu cred că ar face de râs Partidul Social Democrat sau România să aibă această demnitate de prim-ministru. Nu am, dacă aveam discuţiile vă spuneam astăzi, nu aveam nicio problemă. Nu am terminat discuţiile din interiorul partidului. Repet, cea mai îndreptăţită, dacă credeţi, doamna Gabriela Firea, să vă mai dea alte nume, nu am nicio problemă, dar nu aş vrea să încep acum să vorbesc despre fiecare coleg. Vă dau şi eu vreo cinci nume să avem ce vorbi. E un lucru neserios", a susţinut Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇