Cine este Aurélien Pradié, milenialul care nu exclude o candidatură la președinție, după ce a dat peste cap planurile guvernului Macron

Cine este Aurélien Pradié, milenialul care nu exclude o candidatură la președinție, după ce a dat peste cap planurile guvernului Macron
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aurélien Pradié a erupt pe scena centrală a politicii franceze după ce a împiedicat, de unul singur, planurile iniţiale ale guvernului lui Emmanuel Macron în legătură cu reforma pensiilor şi a făcut-o pe Elisabeth Borne (premierul) să renunţe să mai ceară votul Parlamentului, preferând să-şi asume răspunderea guvernamentală, ceea ce a înfuriat şi mai mult societatea franceză.

În doar câteva săptămâni, deputatul a devenit una dintre cele mai mari vedete de pe scena politică naţională, ajutat de tinereţea sa – are doar 37 de ani -, de charismă şi de abilităţile sale oratorice. Acum, spune el, nu exclude o candidatură la preşedinţie.

Statut de vedetă rock

Politicianul a crescut în satul Bétaille, în departamentul Lot din sud-vestul Franţei, unul dintre cele mai rurale din ţară. Aproape 15% din populaţia activă de aici este angajată în sectorul agricol.

La un târg agricol organizat recent la Bétaille, în ciuda frigului, a ploii necruţătoare şi a noroiului, Aurelien Pradié a petrecut câteva ore strângând mâini, sărutând femei pe obraz şi degustând la standuri alimente cultivate pe plan local. Aici are deja statut de vedetă rock, notează BBC.

Demolatorul

Luna trecută, el a atacat ca un adevărat demolator proiectul de lege privind reforma sistemului de pensii al preşedintelui Emmanuel Macron, refuzând să-l susţină, deşi partidul său, Les Républicains, se angajase să-l sprijine, după ce obţinuse concesii majore din partea Guvernului.

ADVERTISING

După gestul său de frondă, mulţi dintre deputaţii partidului l-au urmat, iar acest lucru a lăsat formaţiunea centristă a lui Macron, Renaissance, fără siguranţa unei majorităţi parlamentare - pe care credea că o are pentru a trece proiectul de lege controversat prin Adunarea Naţională.

Ca urmare, Guvernul s-a folosit de puteri constituţionale extrem de controversate pentru a forţa adoptarea proiectului de lege fără un vot parlamentar - o mişcare ce a declanşat săptămâni de proteste adesea violente.

La scurt timp după aceea, Aurelien Pradié a sfidat din nou conducerea partidului său, alegând să voteze moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului. Executivul a supravieţuit cu emoţii, graţie doar a nouă voturi.

Aurelien Pradié a fost destituit din funcţia de vicepreşedinte al partidului, ca urmare a acestui act de rebeliune. El spune însă că treaba partidului său nu este să devină un stâlp de susţinere pentru preşedintele Macron şi pentru Renaissance, care nu are o majoritate absolută în Parlament.

"Cred în destin, în politică", spune Pradié. "Nu am fost crescut cu ideea că într-o zi voi deveni preşedinte, dar vreau o situaţie în care francezii să nu fie nevoiţi să aleagă în permanenţă între candidaţi pe care nu şi-i doresc", a declarat tânărul politician, făcând referire la al doilea tur al ultimelor alegeri prezidenţiale din Franţa, în care alegătorii au fost nevoiţi să aleagă între "două rele": Emmanuel Macron, cu o popularitate erodată după un mandat, şi liderul extremei drepte, Marine Le Pen.

ADVERTISING

Deputat la 31 de ani, după o campanie pe moped

Ascensiunea politică rapidă a politicianului milenial s-a făcut în mod tradiţional - din uşă în uşă, sat cu sat.

În prima sa campanie electorală, a mers pe un moped, deoarece nu-şi permitea o maşină. A devenit deputat la doar 31 de ani într-un bastion socialist şi a fost reales cu uşurinţă anul trecut.

El spune că participarea la evenimente precum târgurile rurale este esenţială pentru a afla ce gândesc oamenii.

"Aici nu este vorba de folclor, aici culeg lucruri despre viaţa de zi cu zi a oamenilor", a declarat el reporterului BBC.

"A avea rădăcini este fundamental în politică şi ceea ce a otrăvit viaţa politică în ultima vreme este deconectarea dintre politicieni şi populaţie. Aici oamenii nu te mint - îţi spun ce gândesc şi nu este întotdeauna uşor, pentru că uneori ţipă la mine", mărturiseşte Aurélien Pradié.

Cu toate acestea, obiectivele sale au trecut dincolo de planul local. Din 2014, Pradié a trecut de la primar de sat la consilier regional şi apoi la deputat.

În acest moment, relatează BBC, el nu vorbeşte engleza şi ştie că, pe măsură ce profilul său naţional şi internaţional creşte, asta ar putea fi o problemă. Aşa că mărturiseşte că va începe să meargă la cursuri intensive de engleză peste câteva săptămâni.

ADVERTISING

Reacţiile stârnite

Modul său direct de a vorbi şi de a acţiona este bine primit de participanţii la târgul agricol de la Bétaille, notează reporterul BBC.

"În ceea ce priveşte reforma sistemului de pensii, cred că a făcut ceea ce trebuia şi a făcut Guvernul să se plieze", spune un producător de miere. "Cel puţin el are convingeri şi se ţine de ele. Chiar dacă nu sunt de acord cu el, trebuie să-i recunosc această calitate", adaugă el.

Benoît Jouclar, care administrează un muzeu agricol, a declarat că deputatul are un rol vital de jucat la nivel local şi naţional. "El este foarte important pentru regiunea noastră, ne promovează şi avem nevoie de tineri combativi ca el în Guvern. El spune adevărul şi îl susţinem în totalitate", a declarat Jouclar.

Unul dintre cei mai importanţi analişti ai politicii din sudul Franţei, Laurent Dubois, este de părere că Aurelien Pradié are o fereastră de oportunitate pentru a merge mai departe, dar trebuie să profite, pentru că nu va dura mult timp.

"El este ceva nou pe scena politică, însă poate rezista oare pe termen lung cu ceva nou de oferit şi poate dovedi că poate face faţă adversarilor săi?", se întreabă el.

"Marele său avantaj este prospeţimea, însă cea mai mare provocare este să meargă până la capăt - mai ales că ceea ce este nou în politică sfârşeşte adesea prin a fi depăşit", subliniază politologul.

Vrea să revoluţioneze dreapta franceză

Aurélien Pradié spune că vrea să creeze o nouă revoluţie de dreapta, dar este vag în privinţa detaliilor.

"Cred că una dintre marile greşeli ale dreptei franceze este că în ultimii ani i-a abandonat pe francezi. Nu-i mai reprezintă pe muncitori, clasa de mijloc franceză care munceşte din greu, care se luptă pentru a ajunge la sfârşit de lună, iar această reformă a pensiilor îi pedepseşte pe cei care muncesc cel mai mult. De ceva vreme, dreapta nu mai vorbeşte decât cu o parte burgheză mai privilegiată a societăţii", arată tânărul politician.

Doar doi deputaţi reprezintă departamentul Lot în Adunarea Naţionaşă. Celălalt este Huguette Tiegna, din partea partidului centrist Renaissance, aflat la guvernare, al preşedintelui Macron. Ea spune că adversarul ei este pur şi simplu un oportunist care a profitat de reforma sistemului de pensii pentru a se urca pe scara politică.

"Eu tratez în profunzime problemele cheie. Lui Pradié îi place să vorbească", spune deputata. "Este o adevărată problemă, pentru că se gândeşte doar la el însuşi, ai impresia că totul se rezumă la el şi la cariera lui", acuză Huguette Tiegna.

Aurelien Pradie contraatacă. "Pentru că nu fac parte din establishment şi am convingeri diferite de ale lor, sunt acuzat că sunt un oportunist care vrea să fure lumina reflectoarelor, ceea ce este ridicol dacă ne gândim la criticile pe care le-am primit.

Dacă aş fi vrut o viaţă uşoară, aş fi avut o altă abordare. Dreapta nu poate continua să pretindă că totul este în regulă şi să ascundă gunoiul sub preş - dacă vrem să reconstruim, atunci trebuie să existe un electroşoc", a declarat el. "Uneori, daunele colaterale sunt preţul pe care îl ai de plătit pentru a reconstrui o casă", adaugă Aurélien Pradié.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇