Dalai Lama cere iertare după ce a pupat pe gură un copil și i-a cerut să-i sugă limba (Video)

Dalai Lama cere iertare după ce a pupat pe gură un copil și i-a cerut să-i sugă limba (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Biroul lui Dalai Lama a fost nevoit luni să transmită scuze publice după ce o înregistrare video în care liderul spiritual tibetan sărută un băiat pe buze și îi cere să-i sugă limba s-a viralizat pe Internet, stârnind controverse.

„Circulă un videoclip care arată o întâlnire recentă, când un tânăr băiat îl întreabă pe Sanctitatea Sa Dalai Lama dacă îl poate îmbrățișa. Sanctitatea Sa cere iertare băiatului și familiei sale și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care cuvintele sale le-ar fi putut provoca. Sanctitatea Sa deseori îi tachinează pe oamenii pe care îi întâlnește, într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public, în fața camerelor. Regretă acest incident”, se arată în mesajul postat pe conturile lui Dalai Lama de pe rețelele de socializare.

Videoclipul a fost filmat la 28 februarie, în timpul unei audienţe a lui Dalai Lama în McLeod Ganj, o suburbie a oraşului Dharamshala din nordul Indiei, unde Dalai Lama trăieşte în exil din 1959, când China a anexat Tibetul, potrivit BBC.

Băiatul îl întreabă dacă poate să-l îmbrățișeze, iar liderul spiritual îl invită alături de el și-i indică să-l pupe pe obraz, apoi pe buze, după care îl întreabă „Și poţi să-mi sugi limba?". Dalai Lama scoate limba și își atinge fruntea de cea a copilului, vizibil stânjenit, în timp ce oamenii din jur râd.

Apoi, au loc mai multe îmbrăţişări, în timp ce liderul spiritual, laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 1989, îl sfătuiește pe copil să ia drept exemplu „fiinţele umane bune, care creează pace şi fericire".

Scoaterea limbii poate fi o formă de salut în Tibet, însă Centrul pentru Drepturile Copilului din New Delhi spune că respinge această explicație.

„Respingem şi condamnăm orice formă de abuz asupra copiilor. Unele ştiri invocă arătarea limbii ca făcând parte din cultura tibetană, dar acest videoclip nu este cu siguranţă despre nicio expresie culturală. Și chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile", a precizat Centrul Haq.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇